Güney Kore parlamentosundan tarihi karar: Köpek eti üretimi ve satışının yasaklanması onaylandı

Güney Kore parlamentosundan tarihi karar: Köpek eti üretimi ve satışının yasaklanması onaylandı
Güney Kore, köpeklerin etleri için kesilmesini ve satılmasını 2027 yılına kadar sona erdirmeyi amaçlayan yasa, parlamentodan onay aldı. Ezici çoğunlukla kabul edilen yasa, yüzyıllardır süregelen köpek eti yeme alışkanlığına son vermeyi amaçlıyor.

Artı Gerçek - Son birkaç on yıldır gözden düşen, özellikle gençler tarafından eleştirilen Güney Kore'nin köpek eti yeme geleneğini yasaklayan yasaya göre köpek etinin dağıtılması veya satılması, köpeklerin tüketim amacıyla yetiştirilmesi veya kesilmesi yasaklanacak. Bunu yapmaktan suçlu bulunanlara, hapis cezası verilebilecek.

2-3 YILA KADAR HAPİS YA DA PARA CEZASI

Köpekleri kesenler üç yıla kadar, et için köpek yetiştiren veya köpek eti satanlar iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Verilebilecek para cezası 23 bin dolara tekabül edebilecek.

TÜKETİMİ YASADIŞI HALE GETİRİLMEDİ

Ancak köpek eti tüketimi, cezalandırılan suç haline getirilmedi.

Köpek eti endüstrisinde çalışanların iş değiştirmesi için sübvansiyon sağlanacak.

ÇİFTÇİLERLE RESTORANLARA 3 YIL UYUM SÜRESİ

Yeni mevzuatın üç yıl içinde yürürlüğe girmesiyle yetiştiricilerle restoran sahiplerine alternatif istihdam ve gelir kaynakları bulmaları için zaman tanınacak. İşletmelerin, aşamalı olarak yerel makamlara devir için bir plan sunmaları gerekecek.

Hükümet, işletmeleri kapanmak zorunda kalacak yetiştiriciler, kasaplar ve restoran sahiplerine tam destek sözü verdi, ancak nasıl bir tazminat vereceğinin ayrıntılarını netleştirmedi.

'1.5 MİLYON KÖPEK YETİŞTİREN 3500 ÇİFTLİĞİ VE 3 BİN RESTORANI ETKİLEYECEĞİ' İDDİASI

Hükümet verilerine göre Güney Kore'de yaklaşık 1150 köpek çiftliği, 34 kasap, 219 distribütör ve köpek etiyle yapılan yiyecekleri satan yaklaşık 1600 restoran bulunuyor. Tarım Bakanlığı, Nisan 2022 itibarıyla çiftliklerde restoranlarda servis edilmek üzere 570 bin köpek yetiştirdiğini tahmininde bulundu. Kore Yenilebilir Köpekler Derneği ise yasağın 1.5 milyon köpek yetiştiren 3500 çiftliği ve 3 bin restoranı etkileyeceği iddiasında.

0 HAYIR VE 2 ÇEKİMSER OY

Eti için köpek yetiştirilmesi ve kesilmesi, köpek eti dağıtılması ve satılmasının yasaklanması, Güney Kore'de nadir görülen şekilde hem iktidarın hem de muhalefetin desteğini alarak 208 evet, 0 hayır ve 2 çekimser oyla kabul edildi.

KORELİLERİN YÜZDE 90'INDAN FAZLASI, KÖPEK ETİ YEMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

Güney Kore'de yapılan anketlere katılanların yüzde 90'ından fazlası, köpek eti yemeyi düşünmediğini belirtti. Ancak her üç Güney Koreliden biri tüketmese bile yasağa karşı çıkıyor.

DEVLET BAŞKANI'NIN KÖPEK SEVGİSİ DE ROL OYNADI

Altı köpekleriyle birlikte yaşamaktan mutluluk ifade eden Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile eşi, yasak çağrısının başını çekti.

1980'lerden beri tartışılan yasağın uygulanması için uzun süredir baskı yapan hayvan hakları grupları bugünkü oylamanın sonucunu övdü.

'GÜNEY KORE TARİHİNİN BU SEFİL SAYFASINI ÇOK ŞÜKÜR KAPATTIK'

İnsan Toplumu örgütünün genel müdürü Jung Ah Chae, kendisi ölmeden yasağın çıkmasına şaşırdığını söyledi. Jung, "Bu değişimin çok geç geldiği milyonlarca köpek için kalbim kırık, ama Güney Kore'nin artık tarihimizdeki bu sefil sayfayı kapatabilmesi ve köpek dostu bir geleceği kucaklayabilmesi beni çok mutlu ediyor" dedi.

ÇİFTÇİLER ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDEBİLİR

Yasağa karşı kampanya yürüten köpek eti çiftçileri, meşruiyetini sorgulamak için yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planladıklarını söyledi.

"Boshintang" adı verilen köpek eti yahnisi, bazı yaşlılar arasında lezzetli bir yemek olarak kabul edilse de artık gençler arasında popüler değil.

YAŞLILAR YEMEYE DEVAM EDİYOR

BBC'ye göre bugün öğle yemeği vakti başkent Seul'de birkaç köpek eti restoranının olduğu bir ara sokakta az sayıda yaşlı bu yahniden yiyordu, ancak kuşaklar arası uçurum çok belirgindi.

'DANA ETİNİ DE YASAKLAMALISINIZ'

86 yaşındaki Kim Seon-ho, yasağın ardından hayal kırıklığına uğradığını belirtti. "Orta Çağ'dan beri bunu yiyoruz. Neden geleneksel yemeğimizi yememize engel oluyorsunuz" diyen Kim, "Köpek etini yasaklıyorsanız dana etini de yasaklamalısınız" diye ekledi.

GENÇLERE GÖRE 'AİLEMİZİ YEMEK HOŞ DEĞİL'

22 yaşındaki öğrenci Lee Chae-yeon ise yasağın hayvan haklarını desteklemek için gerekli olduğunu söyledi. "Günümüzde daha fazla insanın evcil hayvanı var" diyen Lee, "Köpekler artık aile gibi ve ailemizi yemek hoş değil" görüşünü dile getirdi.

'60 YAŞINDAN SONRA YENİ BİR İŞE NASIL BAŞLAYACAĞIZ?'

Pek çok çiftçi ve restoran işletmecisi yaşlı olduklarını ve geçim kaynaklarını bu kadar geç değiştirmekte zorlanacaklarını söyledi.

Köpek çiftçisi Joo Yeong-bong, sektörün umutsuzluk içinde olduğunu belirtti. "Zaten 10 yıl içinde sektör yok olacaktı. 60'lı ve 70'li yaşlarımızdayız ve artık geçim kaynaklarımızı kaybetmekten başka seçeneğimiz yok" diyen Joo, bunun "insanların istediklerini yeme özgürlüğünün ihlali" olduğunu savundu.

'GENÇLER EVLENMİYOR, EVCİL HAYVANLARI AİLE OLARAK GÖRÜYOR'

60'lı yaşlarındaki köpek eti restoranı sahibi bir kadın, yasağı Güney Kore'de evcil hayvan sahibi olan insan sayısındaki artışa bağladı: "Günümüzde gençler evlenmiyor, bu yüzden evcil hayvanları aileleri olarak görüyor, ama yiyecek yiyecektir. Köpek etini kabul etmeliyiz, fakat onları hijyenik ortamda yetiştirip kesmeliyiz. Çin ve Vietnam gibi diğer ülkeler köpek yiyor, öyleyse neden yasaklıyoruz?" (AA, Reuters, BBC, AP, Dış Haberler)

Öne Çıkanlar