Gürcistan'da eylemciler hükümete geri adım attırdı: 'Yabancı ajan' yasası kayıtsız şartsız geri çekildi

Gürcistan'da iktidardaki Rusya yanlısı Gürcü Rüyası Partisi, 'yabancı ajan' yasasına karşı iki gündür süren protestolar sonucunda geri adım attı. Açıklamada, "Çatışma ortamına son vermek için yasanın kayıtsız şartsız geri çekildiği" belirtildi.

Gürcistan'da eylemciler hükümete geri adım attırdı: 'Yabancı ajan' yasası kayıtsız şartsız geri çekildi

Artı Gerçek - Gürcistan hükümeti, otoriterleşmeye yol açacağı gerekçesiyle son yılların en geniş çaplı kitlesel gösterilerini tetikleyen 'yabancı ajanlar' yasa tasarısından geri adım attı. Tasarı, kabul edilmesi sonrası eylemcilerin parlamentonun etrafını sarması ve polisle yoğun çatışma çıkması üzerine geri çekildi.

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'nden yapılan açıklamada, söz konusu tasarının 'kayıtsız, şartsız' geri çekildiği belirtildi. Açıklamada, "toplumda oluşan çatışma ortamına son vermek" için bu kararın alındığı vurgulandı. Rusya yanlısı iktidar partisi bununla birlikte, muhalefetin yasaya yönelik eleştirilerini 'yalanlar' olarak niteledi. Kremlin ise "Gürcistan'daki olaylarda herhangi bir şekilde dahli bulunmadığını" yönünde bir açıklama yaptı.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYORDU?

'Yabancı ajan yasası' fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan herhangi bir kuruluşun 'yabancı ajan' olarak kayıtlara geçmesini öngörüyordu. Tasarı yürürlüğe girseydi, söz konusu kuruluşların ağır para cezalarına çarptırabileceği belirtiliyordu.

AVRUPA BİRLİĞİ YASANIN GERİ ÇEKİLMESİNDEN MEMNUN

Tasarının geri çekilmesi AB'nin Gürcistan delegasyonu tarafından memnuniyetle karşılandı. Delegasyonun sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Gürcistan'daki tüm siyasi liderleri kapsayıcı ve yapıcı bir şekilde AB yanlısı reformları sürdürmeye teşvik ediyoruz" denildi. Delegasyon, AB'ye adaylık müzakerelerinin devam ettiği 12 başlığın önemine dikkat çekti.

MUHALEFETTEN 'EYLEMLERE DEVAM' ÇAĞRISI

Muhalefet liderleri, hükümetin geri adımına rağmen bugün yerel saatle 19:00'da yine eylem çağrısı yaptı. Hükümetin söz konusu yasa tasarısını kınaması ve protestolarda gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle çağrıda bulunan partilerden biri olan Droa Partisi milletvekili Giga Lemonjala, "Talepleri karşılanana kadar protestoların devam edeceğini" açıkladı.

Lemonjala, "Eylemler yalnızca yasaya karşı değil, aynı zamanda Gürcü Rüyası Partisi'nin 'Rusçu doğasına' karşı" dedi ve iktidar partisinin hiçbir açıklamasına güven duymadıklarını ekledi.

2008'DE RUSYA İŞGAL ETMİŞTİ

Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından 17 yıl sonra, 2008'de Rusya tarafından işgal edildi. Rus ordusu o tarihte Gürcistan topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Güney Osetya ve Abhazya'nın bir bölümünü işgal etmişti. Rus işgalinin ardından Gürcistan, NATO ve AB'ye katılmak için harekete geçmiş ve 2014'te AB ile ortak ticaret anlaşması imzalamıştı. Muhalefet ise iktidardaki Gürcü Rüyası partisini ülkeyi yeniden Rusya'nın etkisi altına almaya çalışmakla suçluyor.

Pazartesi günü parlamentoda yasa tasarısı üzerine yapılan bir komisyon toplantısında Gürcü Rüyası Partisi'nden bir milletvekili ana muhalefet partisine mensup bir komisyon üyesini tokatlamış, bunun üzerine arbede yaşanmıştı. (DIŞ HABERLER)