Gürcistan'da STK'ler, 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye götürecek

Gürcistan'da STK'ler, 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye götürecek
Gürcistan'da 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasına cumhurbaşkanı vetosunun aşılmasının ardından, STK koalisyonu Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye başvuracağını açıkladı. Yabancı fon alan kuruluşların eylülden itibaren kayıt altına alınması bekleniyor.

Artı Gerçek - Gürcistan'da kavga ve protesto eşliğinde çıkarılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasası, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmesinin ardından parlamentonun vetoyu aşma oylamasıyla onaylandı. Batı ile Rusya arasında Ukrayna'dan sonraki çekişme sahasına dönüşen ülkedeki sivil toplum kuruluşları (STK), "yabancı ajan yasası" dedikleri düzenlemeye karşı Gürcistan Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini açıkladı.

STK'lerden oluşan koalisyon, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmaya hazırlandığını duyurdu.

YASA NE DİYOR?

Tartışmalı yasa, yıllık gelir kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yabancı güçlerden elde eden tüzel kişiliklerin bir kütüğe kaydolmasını ve kendi durumlarını bildirmelerini öngörüyor. Geçen yılın mali durumunu her yıl ocak ayında bildirmeleri istenen kayıtlı tüzel kişiliklerin bildirimleri hakkında adalet bakanlığı soruşturma açabilecek. Bu kapsama giren ama gerekeni yapmayan tüzel kişilikler yaklaşık 10 bin dolar para cezasına çarptırılacak.

'YABANCI FON ALANLAR ÇEVRİMİÇİ SİTEYE KAYDEDİLECEK'

Brüksel ile Washington'ın Gürcistan'ın AB ve NATO üyeliği sürecinin tehlikeye gireceği uyarıları ve yaptırım tehditlerine rağmen, Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili'nin yasayı ilerleyen günlerde imzalaması bekleniyor. "Yasa yayımlandıktan sonra bu tür kuruluşların kayıt altına alınabilmesi için çevrimiçi bir portal oluşturulması ve çevrimiçi kayıt formlarının da tasarlanması gerekecek" diyen Papuaşvili, yaklaşık eylül ayında ilgili kuruluşların kayıt için başvurmaya başlayabileceklerini söyledi.

'BATI'NIN GÜRCİSTAN'I RUSYA İLE ÇATIŞMAYA SÜRÜKLEMESİNE KARŞI'

Gürcü Rüyası hükümeti, yasanın şeffaflığı artırmak ve Batılı ülkelerin Gürcistan'ı Rusya ile çatışmaya sürükleme girişimine karşı ülkenin egemenliğini korumak için gerekli olduğunu savunuyor.

CUMHURBAŞKANINDAN MUHALEFETE ÇAĞRI

Aynı zamanda Fransa vatandaşı olan Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili ise muhalefeti 26 Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yasaya karşı birleşmeye çağırdı.

Türkiye'de TBMM yaz tatiline girmeden gündeme alınması beklenen 9. Yargı Paketi taslağının 'etki ajanlığı' olarak bilinen maddesinde, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlara hapis cezası" öngörülüyor. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar