Hamas'a yakın kaynak anlattı: Operasyonun dört aşaması vardı, sahte İsrail yerleşiminde tatbikat yapıldı
Artı Gerçek - Ortadoğu'nun en güçlü ordularından birine sahip olmakla övünen İsrail'in, Hamas'ın başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırıları karşısında nasıl 'gafil avlandığına' dair tartışma sürüyor. "İsrail'in saldırılara kasıtlı olarak göz yumduğuna" dair komplo teorileri bir yana, İsrail içinde istihbarat servislerinin ve ordunun başarısızlığı sorgulanıyor.
İsrail'in 50 yıl önceki Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en yoğun saldırıda, 700 aşkın İsrailli öldü. İsrail'in şu ana dek Gazze'ye misilleme olarak düzenlediği hava saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı da 560'ı geçti. İsrail'in sağcı Başbakanı Benyamin Netanyahu verecekleri yanıtın "Ortadoğu'yu değiştireceğini" ileri sürdü. İsrail yönetimi, Gazze üzerinde 2007'den beri devam eden ablukanın koşullarını ağırlaştırarak "topyekûn abluka" uygulama kararını da açıkladı.
Peki, İsrail'in milyonlarca dolar harcayarak ağır güvenlik önlemleri ile korunduğunu belirttiği sınırın, Hamas'ın başını çektiği çektiği Filistinli savaşçılar tarafından aşılması öncesinde neler yaşandı? Hamas saldırıya nasıl hazırlandı?
'DİKKATLİ BİR ALDATMACA KAMPANYASI YÜRÜTÜLDÜ'
Reutes ajansına konuşan Hamas'a yakın bir kaynak, İsrail'in savunmasız yakalanması için örgütün "dikkatli bir aldatmaca kampanyası" yürüttüğünü; askeri planlarını gizli tutup İsrail'i şu aşamada bir savaş istemediğine inandırdığını anlattı. Kaynak, Hamas savaşçılarının sıklıkla açık alanda eğitilip tatbikatlar yapmasına rağmen İsrail'in, "savaş yorgunu Hamas'ın Gazzeli işçilere ekonomik teşvik verilmesiyle kontrol altında tutulduğuna" inandırıldığını savunarak şöyle dedi:
"Hamas İsrail nezdinde, bir savaşa hazır olmadığı izlenimi verdi... Son aylarda, İsrail'i yanlış yönlendirmek için daha önceden görülmemiş bir istihbarat taktiği kullandı; bir yandan bu devasa operasyona hazırlanırken, kamuoyu önünde İsrail'le savaşa veya bir karşılaşmaya girmeye istekli olmadığı izlenimi verdi" dedi.
'SAHTE' YERLEŞİM İNŞA ETTİLER
Söz konusu kaynak, Hamas'ın en çarpıcı hazırlıklarından birinin, Gazze'de 'sahte İsrail yerleşimi' inşa etmesi olduğunu da ileri sürdü. İddiaya göre Hamas, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da ve Gazze sınırında bulunan yerleşimlerinin bir benzerini inşa ederek, burada askeri çıkarma ve baskın yapmak için provalar yaptı. Söz konusu provaların videoya da çekildiği belirtildi. Kaynak, "İsrail'in bunları gördüğü kesin ama Hamas'ın bir çatışmaya girmeye istekli olmadığına ikna olmuşlardı" dedi.
'TATBİKATLARI NE İÇİN YAPTIKLARINI BİLMİYORLARDI'
Hamas'a yakın kaynak, İsrail'in senelerdir "İslamcı gruplara sızıp istihbarat toplama" becerisi ile övündüğünü, bu nedenle saldırı planının hayati önemdeki bir parçasının bilgi sızıntısını engellemek olduğunu da ekledi. Buna göre, Hamas'ın çok sayıda liderinin de saldırı planından haberi yoktu. Saldırıya katılan 1000 savaşçıya da, yapılan talimlerin net hedefine dair en ufak bir ipucu verilmedi.
OPERASYONUN DÖRT AŞAMASI VARDI
Hamas kaynağı, operasyonun da dört parçaya bölündüğünü anlattı. İlk aşama, yaklaşık 3 bin roketin fırlatılması ve sınırın paramotorlarla geçilmesiydi. Paramotor kullanan savaşçılar, elit komando birliklerinin kara sınırından sızması öncesinde, iniş yaptıkları alanda kontrol sağladı. Kara sınırından sızacak olan savaşçılar ise bariyeri aşmak için patlayıcı kullandı, sonra da motosikletlerle İsrail'e girdi.
SINIRDAKİ DELİKLER BULDOZERLERLE GENİŞLETİLDİ
Bunun ardından, sınırda açılan delikler buldozerlerle genişletildi ve çok sayıda savaşçı da dört tekerlekli araçlarla İsrail topraklarına girdi. Bir komando birliği İsrail ordusunun güney Gazze karargâhına saldırıp iletişim yollarını keserek, personelin diğer komutanlarını veya birbirlerini aramasını engelledi. Operasyonun son aşaması da, rehinelerin Gazze'ye kaçırılmasıydı. Kaynak, bunun saldırının başlarında gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
'PARAYA İHTİYACIMIZ VAR' DİYE Mİ İNANDIRDILAR?
Öte yandan, 2021'deki son savaştan bu yana İsrail, Gazze'de bazı ekonomik teşviklerle bir tür ekonomik istikrar yaratmaya çalışıyordu. Bu teşvikler arasında, binlerce Gazzelinin İsrail veya Batı Şeria'da çalışabilmesi için verilen izinler de vardı. İsrail ve Batı Seria'da inşaat, tarım veya hizmet sektöründe çalışanların yaklaşık 10 kat daha fazla maaş alabilmesinin önü açıktı.
Reuters'a konuşan kaynak da, Hamas'ın bu süreçte, 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze'deki işçilerin iş bulabilmesini sağlamakla daha çok ilgileniyor izlenimi vermeye çalıştığını söyledi. Kaynak, "Hamas, İsrail'e karşı askeri bir maceraya girmeye hazır olmadığına dair bir imaj oluşturmayı başardı" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
* Hamas'ın eğitimlerinde çekildiği belirtilen fotoğraflar, Filistinli direniş grupları tarafından geçen sene yayımlanmıştı.
AB'den Filistinlileri cezalandırma adımı: Yardım ödemelerini dondurdu
İsrail'e saldırıda çok sayıda yabancı ülke vatandaşı öldü
Filistin direnişinin 'İslami' yüzü: Hamas nedir?
İsrailli muhalifler hükümeti eleştirdi: 'İşgalin sona ermesi nehirden denize hepimizin çıkarına'
İsrail'den Gazze için 'topyekûn abluka' kararı: Netanyahu 'Yanıtımız Orta Doğu'yu değiştirecek' dedi
Saldırıdan 48 saat sonra çatışmalar sürüyor: Hamas, İsrail'e sızmaya devam ediyor
BMGK'den 'Hamas'a kınama' çıkmadı
Hamas yetkilisi Çin basınına konuştu: 'Katar hızlı esir değişimi için arabuluculuk yapıyor'
'Aksa Tufanı'nın ayrıntıları: Hamas, İsrail'e 27 noktadan sızdı
İran'dan sert çıkış: Aptalca eylemlere yıkıcı yanıt veririz
İsrail 300 bin yedek askeri görevlendirdi: Gazze ve İsrail'de ölü sayısı 1.300'ü geçti