Hatay'da iki hafta geçiren Meksikalı kurtarma görevlisi: 'Katıldığım operasyonlar arasında en zorlusuydu'
Maraş depremlerinin ağır yıkıma yol açtığı Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarına katılan Meksika ekiplerinden birinin lideri Pola Moffitt, yaşadıklarını anlattı. Moffitt, "Burada yaşadıklarımızı henüz sindiremedik" dedi.
Artı Gerçek - 6 Şubat'ta Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından kurtarma görevlisi olarak Hatay'a giden Pola Moffitt, orada yaşadığı deneyim için, "Katıldığım tüm operasyonlar arasında bu kesinlikle en zorlusu, en etkileyicisi oldu" diyor. Meksikalı sivil toplum kuruluşu Topos Adrenalina Estrella'nın operasyonel koordinatörü olan Moffitt, 37 yıldır bu tür çalışmalarda yer almış bir kurtarma görevlisi.
'YAŞADIKLARIMIZI HENÜZ SİNDİREMEDİK'
Moffitt, çalıştığı kuruluşun iki hafta önce Hatay'a gönderdiği beş kişilik kurtarma ekibinin başındaydı. BBC Türkçe'nin haberine göre, Moffitt gördüklerini "Burada yaşadıklarımızı henüz sindiremedik. Tamamen çökmüş yüzlerce bina vardı" diye anlattı.
'TEKNİK KOŞULLAR ÇOK KARMAŞIKTI'
"Termal kameralarla, dijital ses sistemleriyle, her türlü teknolojiyle arama ve kurtarma çalışmaları yaptık, yaşam aradık ama bu samanlıkta iğne aramak gibiydi" dedi. Meksikalı arama kurtarma görevlisi, "Ne yazık ki çok sayıda can kaybı oldu ve bunun nedeni personelin zamanında ulaşamaması değil, kurtarma çalışmalarındaki teknik koşulların çok karmaşık olmasıydı" diye yakındı.
Bir gece termal kamerayla bina bina, ev ev dolaşarak yaşam aradıklarını aktaran Moffitt, "Burada 20 ölü var, burada 14, burada 8 ifadelerini duymak çok zorlayıcıydı" diye konuştu. Ekibin lideri olarak o gece Hatay'daki bütün sokaklarda bu taramaların dinlendiğini ve kendisini en çok etkileyen şeyin bu olduğunu sözlerine ekledi. "Bizim sloganımız 'Hayat ve umut kurtarıyoruz" diyen Pola Moffitt, çalışmalar sırasında hayat bulma arzusuyla kendi umutlarını da kurtarmaya çalıştıklarının altını çizdi.
'ÇOĞU KİŞİ ŞEHRİ TERK ETTİ'
Depremin ardından hazırlıklarını tamamlayarak Türkiye'ye ulaşan arama kurtarma ekipleri arasında yer alan Moffitt, Hatay'a nakledildikten sonra gördüğü manzaranın kendisini şaşırttığını aktarıyor:
Her şey yıkılmış, çökmüştü; ayakta kalan binalar da etkilenmişti, ama binaların dışında insanlar yoktu; belki de kendi ülkemde, diğer bazı Orta Amerika ülkelerinde gördüklerime alışmıştım ancak burada sokaklar tenhaydı. Tamamen ıssız alanlar vardı, çok kasvetliydi. Elektriğimiz yoktu ama acil durum ekiplerinin hareket ettiğini görebiliyorduk."
Gördüklerini algılama ve sindirme işini nasıl yapacağını hâlâ bilmediğini belirten Moffitt, Hatay'a vardığında karşılaştığı o ilk manzarayı açıklayabilecek pek çok faktör olabileceğini söylüyor.
Çok sayıda insanın enkaz altında kaldığına, aynı zamanda çaresizlik içinde pek çok kişinin yakındaki kasabalara sığınmak üzere şehri terk ettiğine inanıyor. "Çıkabilenler çıktı" diyor.
'EŞİNİ KAYBEDEN BİR ADAM ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZIN ELİNİ ÖPTÜ'
Bu ilk izlenimin ardından Moffitt, geride kalan halkın ve yardım için gelen insanların kendilerini ve tüm uluslararası ekipleri nasıl "umutla" karşıladığını hatırlıyor.
Enkazda yakınları olmayanlar bile sokaklarda onları durdurup geldikleri için teşekkür ettiğini aktaran Pola Moffitt, "Tüm ülkelerin buraya gelip kurtarma çalışmaları için kalplerini ve ellerini birleştirmeleri manevi bir destek oldu" dedi.
Moffitt'in ekibi enkaz altından kimseyi canlı çıkaramamasını "Ekibime hayat bahşedilmedi" diye anlatan arama kurtarma görevlisi, "Acıya, üzüntüye, kayba rağmen, destek sunduğumuz insanların minnettarlığının sonsuz" olduğunu belirtti. Eşini kaybeden bir adamın 'Ömrü boyunca kendisi için dua edebilmek adına' ekip arkadaşlarından biriyle fotoğraf çektirmesini hiçbir zaman unutmayacağını aktaran Moffitt, bu adamın bir saygı ifadesi olarak ellerini öptüğünü anlattı. Moffitt bu olayı, "Türkiye'de deneyimleyebildiği, görebildiği, sahip olduğu en büyük minnettarlık ve sevgi ifadesi" olarak niteledi.
'ÖNLEM HAYAT KURTARIR'
Yaşadığı tecrübelerden çıkardığı sonucu da paylaşmayı ihmâl etmeyen Meksikalı arama kurtarma görevlisi, "37 yıldır tekrarladığım ana düşünce, hiç kimsenin bir depremde ne yapacağını bilmediği için ölmemesi gerektiğidir" ifadelerini kullandı.
"Hepimizin bir deprem durumunda ne yapacağımıza dair aile çapında planlar yapmamız gerekiyor" diyen Pola Moffitt, deprem riski olan tüm ülkeler için "Risk yönetimi yoluyla konutları güvence altına alma" çağrısı yaptı. Moffitt, "Önlem en az görünür olan şeydir ancak deprem anında hayatınızı kurtaran şey olabilir" dedi. (Kaynak)