'Haydut ulus'
Kuzey Kore'nin 'hidrojen bombası denedik' açıklamasının ardından dünyadan kınama ve acil diplomasi çağrısı yağdı.
DÜNYA - Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer deneme, dünyadan tepki almaya devam ediyor. NATO, bölge ülkeleri, Rusya Avrupa ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından kınandı.
Pyongyang yönetimi, sabah saatlerinde uzun menzilli füzelerle fırlatılabilecek bir hidrojen bombasını başarıyla denediğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından yaratılan tehditle dünyadan kınama mesajları yağdı.
NATO'DAN AÇIKLAMA
Kuzey Kore'nin nükleer denemesine ilişkin açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu, Kasım 2016'da kabul edilen 2321 sayılı karar dahil, birçok BM Güvenlik Konseyi kararının apaçık bir şekilde ihlalidir" denildi.
Stoltenberg, "Pyongyang'ın istikrarı bozma amaçlı bu davranış şeklinin bölgesel ve uluslararası güvenliğe oluşturduğu tehdit nedeniyle NATO'nun endişeli olduğunu" belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hebasında "Kuzey Kore büyük bir nükleer deneme yaptı. Sözleri ve eylemleri ABD'ye karşı çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor" dedi.
North Korea has conducted a major Nuclear Test. Their words and actions continue to be very hostile and dangerous to the United States.....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 Eylül 2017
Trump Tweetinde ayrıca Kuzey Kore'yi 'haydut ulus' olarak nitelendirerek, 'onlar yalnızca tek bir şeyden anlar' dedi.
..North Korea is a rogue nation which has become a great threat and embarrassment to China, which is trying to help but with little success.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 Eylül 2017
RUSYA VE ÇİN BÖLGESEL TEHDİDE DİKKAT ÇEKTİ
Rusya da dışişleri yetkilileri nezninde yaptığı kınamada ‘çok endişeli’ olduklarını dile getirdiler.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Kuzey Kore’nin ‘bugüne kadarki en güçlüsü’ olarak nitelenen hidrojen bombası test etmesine ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu denemenin ‘uluslararası hukuka itaatsizlik olduğu’ ve bu nedenle ’en güçlü kınamayı hak ettiği’ belirtildi.
Uluslararası alanda diyalog ve müzakere çağrısında bulunulan açıklamada, Rusya ve Çin’in yol haritası da bir kez daha hatırlatıldı.
Rusya ve Çin’in teklifi, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini durdurmasını ve bunun karşılığında ABD ile Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatlarına ara vermesini öngörüyor.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'nin altıncı nükleer denemesine "mümkün olan en güçlü tepkinin" verilmesini istedi ve buna "Kuzey Kore'yi tamamen tecrit eden" yeni BM Güvenlik Konseyi ambargolarının dahil olması gerektiğini vurguladı.
Çin'den nükleer denemeye karşı yapılan açıklamada da, "Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun yaygın muhalefetini görmezden gelip yine bir nükleer deneme yaptığı" belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ayrıca, "Çin hükümeti buna karşı kararlı muhalefetin ve güçlü kınamasın ifade eder" denildi.
JAPONYA: KESİNLİKLE AFFEDİLİR DEĞİL
Tokyo da tepkisini üst düzeyden verdi. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Japon hükümetinin Pyongyang yönetimine her türlü nükleer silah denemesinin "kesinlikle affedilebilir olmadığını" ilettiğini bildirdi.
Japon Savunma Bakanlığı radyasyon seviyesinin ölçülmesi için en az üç askeri jetin yola çıktığını duyurdu. Japonya'da sismolojik ölçümlerden de sorumlu olan Japonya Meteoroloji Ajansı'nın Müdürü Lee Mi Sun yapılan nükleer denemenin Eylül 2016'dakinden en az 5-6 kat daha şiddetli bir patlamaya yol açtığını belirtti. Yetkili, söz konusu testin şimdiye kadarkilerin en büyüğü olduğunu da ifade etti.
FRANSA VE ALMANYA KONUYU GÖRÜŞTÜ
Avrupa'dan en sert tepki Fransa ve Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonla görüşerek konuyu değerlendirdi.
İki lider görüşme ardından da Kuzey Kore'nin nükleer denemesini "en ağır şekilde" kınadı. Berlin'den yapılan açıklamada Pyongyang'ın bu hareketle "provokasyonun yeni bir boyutuna eriştiği" ifade edildi.
Kuzey Kore'nin uluslararası hukukun ayaklar altına alındığı ve uluslararası topluluğun bu yeni gerginliğe birlikte ve kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiği, belirtilen açıklamada, liderlerin AB yaptırımlarının da daha da sertleştirilmesinden yana olduğu vurgulandı.
Fransa cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan yazılı açıklamada, Macron'un uluslararası toplumu ve BM Güvenlik Konseyi'ni Kuzey Kore'ye ivedi ve kararlı bir yanıt vermeye çağırdığı belirtilmişti. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanımız BM Güvenlik Konseyi üyelerini Kuzey Kore'nin uluslararası hukuk konusundaki bu son ihlaline ivedilikle yanıt vermeye çağırmaktadır" denilmişti. (BBC, DW Türkçe, Sputnik, CNN Int.)