Hindistan'da popülist Başbakan Modi'ye 'hırsız' diyen Rahul Gandhi'ye hapis cezası
Artı Gerçek - Hindistan'ın ilk kadın başbakanı Indra Gandhi'nin torunu ve muhalefet liderlerinden Rahul Gandhi, yolsuzluklarla anılan popülist başbakan Narendra Modi'ye 'hırsız' dediği için suçlu bulundu. Genel seçimler öncesinde alınan mahkeme kararında, Gandhi'ye iki yıl hapis cezası verildi. Kefaletle serbest bırakılan ve cezası bir ay ertelenen Gandhi'nin kararı temyize götürmesi bekleniyor.
HIRSIZLIK VE YOLSUZLUK İMASI YAPMIŞTI
Gandhi, 2019'daki bir seçim mitinginde başbakanı kaçak bir elmas kralı da dahil, kamuoyunca bilinen 'Modi' soyadlı hükümlüler ile kıyaslayıp 'hırsız' suçlaması getirmesi nedeniyle yargılanıyordu. Gandhi, söz konusu konuşmayı Nisan 2019'daki son genel seçimler öncesinde, Karnataka eyaletindeki bir seçim mitinginde yapmıştı. "Bütün bu hırsızların soyadı neden Modi?" diyen Gandhi, "Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi" ifadelerini kullanmıştı.
Nirav Modi kaçak bir Hintli elmas kralı, Lalit Modi ise ülkenin kriket kurulu tarafından ömür boyu yasaklanan Hindistan Premier Ligi'nin eski başkanıydı.
Gandhi ise mahkemede bu yorumu "Yolsuzluğu vurgulamak için yaptığını ve herhangi bir topluluğa yönelik olmadığını" savundu.
DAVANIN AÇILMASI DA TARTIŞMALARA KONU OLMUŞTU
Aleyhindeki dava, Hindistan'ın iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nden milletvekili olan Purnesh Modi'nin "tüm Modi topluluğunu karalama" iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine açılmıştı. Ülkenin tanınmış hukukçularından Gautam Bhatia davaya konu olan şikayeti "Bir kişi kendisine doğrudan atıfta bulunulmadığı sürece dava açılamaz" diyerek eleştirmişti. Bhatia, "Bir kişi 'tüm avukatlar hırsızdır' derse, o zaman bir avukat olarak, beni hedef aldığını göstermediğim sürece ona karşı iftira davası açamam" dedi.
MUHALEFET: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI
Hindistan'ın ceza yasasındaki ilgili hükümler uyarınca söz konusu suçta en fazla iki yıl hapis cezası, para cezası veya her ikisi birden uygulanabiliyor. İfade özgürlüğü savunucuları, İngiliz sömürgeciliği döneminden kalma yasanın özgürlük ilkelerine aykırı olduğunu ve politikacılar tarafından muhalefeti susturmak için kullanıldığını vurguluyor.
2016'da Rahul Gandhi'nin başını çektiği bazı üst düzey Hintli politikacılar, iftiranın suç olmaktan çıkarılması talebiyle yasal süreç başlatmıştı. Ancak Hindistan Yüksek Mahkemesi, "ifade özgürlüğü hakkı, bir vatandaşın diğerini karalayabileceği anlamına gelemez" diyerek yasanın geçerliliğini onaylamıştı.
KONGRE PARTİSİ: SAVAŞACAĞIZ VE KAZANACAĞIZ
Rahul Gandhi'nin mensubu olduğu Kongre partisi ise sosyal medya hesabından Gandhi'nin itiraz edeceğini açıklayarak "savaşacağız ve kazanacağız" dedi. Rahul Gandhi henüz kamuoyuna açıklama yapmazken, Hindistan'a bağımsızlığını kazandıran Mahatma Gandhi'nin Hintçe bir sözünü tweetledi: "Benim dinim gerçeğe ve şiddet karşıtlığına dayalıdır. Benim Tanrım gerçektir ve onu elde etmenin yolu şiddetsizliktir."
MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GÜNDEMDE
Mahkumiyet kararının ardından Gandhi'nin milletvekilliğine ilişkin soru işaretleri de ortaya çıktı. Hindistan yasalarına göre, 'hakaret' suçu tek başına milletvekilliğinin düşürülmesi için gerekçe sayılmıyor. Ancak bir milletvekili, düşmanlığı teşvik etmekten seçimle ilgili dolandırıcılığa kadar çeşitli suçlardan dolayı görevden alınabiliyor. Bununla birlikte, bir suçtan dolayı iki yıl veya daha fazla hapis cezasına çarptırılan kişilerin de vekilliği düşürülebiliyor.
NEHRU-GANDHİ HANEDANININ SON TEMSİLCİSİ
Rahul Gandhi, Hindistan'a üç başbakan veren Nehru-Gandhi siyasi hanedanının bir üyesi. Büyük büyükbabası Jawaharlal Nehru, Hindistan'ın ilk ve en uzun süre görev yapan başbakanıydı. Büyükannesi Indira Gandhi, ülkenin ilk kadın başbakanıydı ve babası Rajiv Gandhi, Hindistan'ın en genç başbakanıydı. Kongre Partisi ise 1947'deki bağımsızlıktan Narendra Modi'nin iktidara geldiği 2014'e kadar neredeyse kesintisiz olarak Hindistan'ı yönetti. Kongre Partisi son olarak 2019 seçimlerinde de hüsrana uğramıştı. (DIŞ HABERLER)