Hindistan ve Çin tartışmalı sınır bölgesinden askerlerini çekmekte anlaştı
Hindistan ve Çin 2 yılı aşkın süre sonra, iki tarafta da ölümlere yol açan sınır gerginliğini sonlandırma kararı aldı.
Hinfistan ve Çin, iki yıldan fazla süredir tansiyonu düşürmek için yapılan görüşmelerin ardından, ölümcül çatışmalara neden olan Himalayalar'daki tartışmalı sınır bölgelerinin birinden askerlerini çekme kararı aldı.
Hindistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ladakh'taki Gogra-Hotsprings bölgesindeki Hint ve Çin birlikleri, sınır bölgelerinde barış ve huzurun sağlanmasına katkı sunacak şekilde koordineli ve planlı şekilde geri çekilmeye başladı." bilgisi verildi.
Açıklamada, askerlerin geri çekilmesi kararının, temmuz ayında iki ülke arasında kolordu komutanları düzeyindeki 16'ncı tur görüşmelerinin ardından geldiği aktarıldı.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı da 12 Eylül'e kadar tamamlanacağı bilgisini verdi.
Çinli yetkililer de askerlerin çekileceğini doğruladı.
Özbekistan'da gelecek hafta yapılacak ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü) zirvesinde Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de görüşmesi bekleniyor.
ÇİN VE HİNDİSTAN ARASINDAKİ SINIR ANLAŞMAZLIĞI
Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi ise Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor. Taraflar, uzun yıllardır egemenlik ihtilaflarını çözemiyor.
İki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı'nın (LAC) batı bölümünü oluşturan bölgedeki anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin görüşmeler ise devam ediyor. Depsang, Pangong ve Gogra-Hotsprings adlı bölgeler taraflar arasındaki gerilimin en kilit noktaları olarak öne çıkıyordu. Geçen yıl Pangong Tso bölgesindeki birliklerin bir kısmı da çekilmişti.