Hollanda: Türkiye ile çözmemiz gereken meseleler var
Hollanda Başbakanı Rutte iki ülke arasındaki gerilime dikkat çekerek 'Çözülmesi gereken meseleler var' dedi.
HABER MERKEZİ- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin geleceğinin, Ankara'nın demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları gibi konularda atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi. DW'nin sorularını yanıtlayan Rutte, Türkiye'ye kapıların kapatılmadığına işaret etti. "AB'ye üye olmak isteyen her ülke için Kopenhag kriterlerinin karşılanması kuralına bağlı kalmamız gerekiyor. Bu konuda katı ve adil olmak zorundayız" diyen Rutte şöyle devam etti: "Ve gerçek şu ki şu anda Türkiye ile AB arasında çok sınırlı, çok, çok sınırlı düzeyde müzakereler var. Ancak Türkiye AB'ye üye olmak istediği müddetçe, gayet tabii ki bu onların isteğine bağlı, AB de kurallara bağlı kalmak zorunda. Ve bizim de şu anda yaptığımız demokrasiye, hukuk devleti ve ifade özgürlüğü gibi Kopenhag kriterlerine bağlı kalmak."
'ÜYE ÜLKELER KRİTERLERİ KARŞILAMALI'
Rutte, "Bir takvime sabitlenilmemeli. Önemli olan üye olmak isteyen ülkelerin kriterleri karşılamaları, bunun bir kural olması. Bu kilit önem taşıyor. Kurallar sulandırılmamalı" görüşünü aktardı.
'EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLÜ'
Rutte, Türkiye ile Hollanda arasında Türk siyasetçilerin Hollanda'da seçim etkinliği yapma girişimi ile başlayan ve son olarak da Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanımlayan kararı ile yeniden tırmanan gerilim hakkındaki soruyu ise şöyle yanıtladı: "Türkiye ile Hollanda arasında ikili düzeyde çözümü gerekli konular olduğu çok doğru. Diğer yandan, ne şanslıyız ki bu konular bizim Türkiye ile NATO ve BM'de birlikte çalışmamızı engellemedi. Ayrıca ekonomik ilişkilerimiz de halen çok güçlü. Ancak tabii ikili bazı meseleleri çözmemiz gerektiği de kesinlikle doğru."
'BREXİT, AB'NİN ÖNEMİNİ ARTIRDI'
Konuşmasında AB'nin karşı karşıya olduğu büyük sınamalara değinen Rutte, İngiltere'nin ayrılma kararıyla birlikte, AB'nin hiç olmadığı kadar büyük önem kazandığını vurguladı. Rutte, "AB'yi bir değerler topluluğu ve 27 egemen devletin, ortak bir yaklaşım gerektiğinde, birbirini güçlendiren ve anlaşmalarına bağlı kalan ortaklığı olarak görüyorum" şeklinde konuştu.