HTŞ lideri Colani uluslararası yardım çağrısında bulundu
Suriye'nin kuzeyindeki 'uluslararası yardım' belirsizliği sürüyor. İdlib'deki HTŞ lideri Cevlâni uluslararası yardım çağrısı yaptı. Esad hükümeti ise yardımların deprem bölgesine ulaştırılması için iki sınır kapısının daha açılmasına izin verdi.
Artı Gerçek - Türkiye ve Suriye'de 36 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremlerin ardından Suriye'de insani kriz derinleşiyor. Savaşın ardından sahada hakimiyet kuran aktörler uluslararası yardımlar konusunda birbirlerini suçlarken, HTŞ kontrolündeki İdlib'de The Guardian'a konuşan cihatçı örgüt El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'dan ayrılan Heyet Tahrir El Şam örgütünün (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Colani (Cevlâni), "Depremin ilk saatlerinden itibaren Birleşmiş Milletler'den yardım talebinde bulunduklarını" öne sürdü. Colani, bölgeye acilen uluslararası yardım yapılması çağrısı yaptı. HTŞ lideri, arama kurtarma ekipleri de dahil olmak üzere bölgedeki krizi hafifletmek için hiçbir destek görmediklerini savundu.
ABD'nin yakalayana veya yakalanmasına yardım edenlere 10 milyon dolar (yaklaşık 190 milyon Türk Lirası) ödül vadettiği Colani , arama kurtarma çalışmalarına uluslararası destek gelmediğini ve uluslararası toplumun 'yeniden inşa' çabalarına katkı vermesi gerektiğini savundu.
Guardian'da yer alan haberde, HTŞ'nin İdlib'de kurduğu hükümetten yetkili isimlerin uluslararası aktörlerle temas hâlinde olduğu belirtilirken, Colani'nin hangi uluslararası güçlerin HTŞ ile temasa geçmek ve HTŞ'nin yardım çalışmalarındaki rolünü güçlendirmek isteyebileceğini netleştirmediğine dikkat çekildi.
HTŞ, ESAD HÜKÜMETİNİN YARDIMINI GERİ ÇEVİRMİŞTİ
Suriye'de hükümetin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılmış ancak silahlı muhalefetin kontrolündeki kuzeybatıya yardım çok az ulaşmıştı. Ülkenin kuzeyindeki İdlib vilayetinin çoğunu kontrol eden HTŞ hükümetin kontrolündeki bölgelerden gelen yardımlara izin vermeyeceğini söylemişti. İdlib'in dünya ile tek bağlantısı olan Türkiye sınırındaki Bab el Hawa sınır kapısını dün ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffits, "Şu ana kadar kuzeybatı Suriye'deki insanları yalnız bıraktık" diyerek insani krize vurgu yapmıştı.
ESAD, BM YARDIMLARININ GEÇİŞİ İÇİN BAB ES SELAM VE EL RAİ KAPILARININ AÇILMASINI ONAYLADI
ABD ise Şam yönetimi üzerindeki yaptırımların 180 günlüğüne hafifletildiğini duyurmasının ardından tüm tarafları depremden etkilenen bölgelere yardımları ulaştırma konusunda çalışmaya çağırmıştı.
Martin Griffiths'in Esad ile Şam'da dün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye liderinin Kilis kentindeki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarının karşısında yer alan Bab es Selam ve El Rai sınır kapılarının üç ay boyunca açık kalacağını duyurdu. Suriye'nin BM Büyükelçisi Bassam Sabbagh da Suriye'nin üç ay boyunca Suriye içinden veya sınırın ötesinden olası tüm noktalara insani yardım ulaştırılmasını destekleyeceğini doğruladı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad daha önce uluslararası kuruluşları eleştirerek "Çoğu kuruluş hem Türkiye'yi hem de Suriye'yi desteklediğini iddia ediyor ancak paralarını yalnızca Türkiye'ye gönderiyor. Merak ediyorum onları kim durduruyor? İpucu: Suriye değil" açıklamasını yapmıştı. Esad hükümeti, uluslararası yardımların Şam üzerinden yapılmasını talep ederken, aksi durumun Suriye'nin egemenlik haklarının ihlâli olacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)
BM: Suriye lideri Esad iki sınır kapısından daha yardımın girmesine izin verecek
Kremlin: Deprem yardımları için Suriyeli yetkililerle temastayız
BM: Suriye'nin kuzeyinde 4 bin 300'den fazla kişi öldü
Suriye'de yıkım: HTŞ kontrolündeki bölgelerde enkazları çocuklar kaldırıyor