HTŞ: SDG'nin Suriye devletine katılması meselesinin barışçı yolla çözülmesini umuyoruz

Colani, SDG'ye tam teşekküllü savaş başlatmaya hazırlanan Ankara'dan müzakerelere alan açmak için beklemesini istediklerini söyledi. HTŞ lideri, anlaşmaya varmak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti Savunma Bakanı Ebu Kasra, "Bu meselenin barışçı yollarla çözülmesi daha iyi olacak" dedi.

HTŞ: SDG'nin Suriye devletine katılması meselesinin barışçı yolla çözülmesini umuyoruz
Colani ve Ebu Kasra Türkiye ile temasta

Artı Gerçek - Suriye'de kendini cumhurbaşkanı ilan eden Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani (gerçek adıyla Ahmed Şara) dünkü Ankara ziyaretinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) şemsiyesindeki Kürt güçlerden söz etmezken, bugün HTŞ'nin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra'dan açıklama geldi.

'BÖLGE İNŞALLAH ÖZGÜRLEŞECEK, HALK SABIRLI OLMALI'

The New Arab'a konuşan Ebu Kasra, Suriye'deki tüm silahlı gruplarla can kaybını önlemek için müzakerelerin sürdüğünü söyledi. SDG'nin kontrolündeki bölgeler hakkında soruya, "Bölge inşallah özgürleşecek. Ancak halk sabırlı olmalı. Bu meselenin barışçı yollarla çözülmesi daha iyi olacaktır" yanıtını veren Ebu Kasra, Şam'daki üniversite yıllarından pek çok Kürt arkadaşı olduğundan söz ederek ekledi: "Elbette hepsi ülkelerinin özgürleşmesini istiyor. Ancak bunun diplomatik ve barışçı şekilde yapılması daha iyi olacak."

'IŞİD'LİLERİN TUTULDUĞU KAMPLAR TESLİM EDİLMELİ'

Halihazırda SDG'nin kontrolü altındaki bölgelerde çok sayıda IŞİD üyesinin hapishanelerde olduğunu belirten Savunma Bakanı, bu kampların idaresinin HTŞ'ye devredilmesi talebini yineleyerek bunun "kilit önemde olduğunu" dile getirdi.

HTŞ'NİN YABANCI SAVAŞÇILARI: 'BAKANLIK BORDROLARINDA OLMAK HAKLARI'

HTŞ yönetiminin zorunlu askerliği yeniden getirmeyi planlamadığını, çok sayıda gönüllü olduğu için buna gerek olmadığını söyleyen Ebu Kasra, HTŞ bünyesindeki yabancı savaşçıları "Her şeyden önce sayıları az. Suriyeliler gibi rejime karşı mücadelede yer aldıklarından, onların da bakanlık bordrolarında bulunmaya hakları var" diye savundu.

Savunma Bakanı, "Yönetim olarak şu anda Türkiye ve Arap ülkelerini ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerin amacı birbirimizi tanımak ve ilişkileri yeniden tesis etmek. Zira önceki rejim, Suriye'yi Arap olsun olmasın tüm ülkelerden koparmıştı" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ BİZ DURDURDUK'

Colani, Ankara ziyareti öncesi, The Economist dergisine verdiği röportajda Rojava ve SDG ile ilgili sorularla karşılaştı. Federasyon modelini reddeden HTŞ lideri, Rojava'da "SDG'yi onaylamayan bir Arap çoğunluğun olduğundan ve Türkiye'yle uzun çatışma geçmişi olan bazı yabancı grupların bulunduğundan" söz etti.

'AYRINTILAR ÜZERİNDE TARTIŞMALAR VAR'

"Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusundaki PKK varlığından büyük endişe duymaktadır. Orada tam teşekküllü bir savaş başlatmaya hazırlanıyordu, ancak müzakerelere alan açmak için onlardan beklemelerini istedik" diyen Colani, şunları söyledi:

"SDG, federal sistem çağrısında bulunmadı, çünkü bunun Suriye'de şu anda mümkün olmadığını biliyor. Aksine, bu devlete katılmaya ve askeri güçlerini bu devlete entegre etmeye hazır olduklarını açıkladılar. Prensipte kabul ettiler, ancak ayrıntılar üzerinde tartışmalar var. Anlaşmaya varmak için daha fazla zamana ihtiyacımız var."

'ANLAŞMA KONUSUNDA O KADAR DA İYİMSER DEĞİLİM'

The Economist'in "Yani bir anlaşma olacağını mı düşünüyorsunuz, sadece ayrıntıları mı tamamlıyorsunuz" sorusuna, HTŞ lideri şu yanıtı verdi: "O kadar da iyimser olmadığımı söylemeliyim. Müzakere sürecine giriyoruz ve herhangi bir zarar görmeden meseleleri barışçıl bir şekilde çözmeyi umuyoruz." (Dış Haberler)

HTŞ komutanı Ebu Hasan Hamavi (Murhaf Ebu Kasra) Ebu Muhammed Colani (gerçek adıyla Ahmed Şara) Heyet Tahrir Şam (HTŞ) Suriye Demokratik Güçleri (SDG)