'HTŞ, Tartus Limanı’ndaki Rus varlığıyla ilgili sözleşmeyi feshetti'

Suriye medyasına göre Rusya’nın Akdeniz'deki tek deniz üssüne ev sahipliği yapan Tartus Limanı'nı 2068'e kadar işletmesine izin veren sözleşme, HTŞ yönetimi tarafından feshedildi. HTŞ'nin Savunma Bakanı, Rus üsleri konusunda Moskova ile görüşmelerde henüz bir çözüme ulaşılamadığını söyledi.

'HTŞ, Tartus Limanı’ndaki Rus varlığıyla ilgili sözleşmeyi feshetti'

Artı Gerçek - Suriye'de Beşar Esad yönetimini deviren cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Rusya'nın Tartus deniz üssü ile Hmeymim hava üssünün akıbetleriyle ilgili açıklama yapmadan, Tartus Limanı’nı işletmesiyle ilgili sözleşmeyi feshettiği belirtildi. Tartus Limanı, Rusya’nın Akdeniz'deki tek deniz üssüne ev sahipliği yapıyor.

Suriye'nin Vatan gazetesi, Tartus Gümrük Müdürü Riyad Cudi'ye dayanarak, 2019'da Rusya'nın Stroytransgas şirketiyle imzalanan Tartus Limanı'nın işletilmesi sözleşmesinin Şam'daki yeni yönetim tarafından feshedildiğini duyurdu.

500 MİLYON DOLARDAN FAZLA YATIRIM SÖZÜ

2068'e kadar süresi olan 49 yıllık sözleşme, Rus tarafının bu süre zarfında limanı yönetmesi ve modernizasyonuna 500 milyon dolardan fazla yatırım yapmasını öngörüyordu. Rusya'yı modernizasyon yatırımı vaatlerini tutmamakla suçlayan HTŞ'nin hem limanın etkinliğini artırmaya yönelik yeniden yapılandırmaya hem de altyapının rehabilitasyonuna giriştiği belirtildi.

Moskova'nın limanın modernizasyonuna 500 milyon dolardan fazla yatırım yapma sözünün ne kadarının yerine getirdiği bilinmiyor. Esad yönetimi, bu yatırımlar sayesinde limanın yıllık yük kapasitesinin 4 milyon tondan 38 milyon tona çıkmasını hedefliyordu.

ARTIK BÜTÜN GELİR ŞAM'DAKİ YENİ YÖNETİME GİDECEK

Vatan'a göre Tartus Liman'nın tüm gelirleri artık Şam'daki yeni yönetime yönlendirilecek. Feshedilen anlaşmaya göre gelirlerin yüzde 65'i Rus tarafına gidiyordu.

RUS GÜÇLERİ ÇEKİLECEK Mİ?

Cihatçılara yakın medya kuruluşu Şam, HTŞ'nin Enformasyon Bakanlığı'na dayanarak, Tartus sözleşmesinin feshedilmesiyle Rus güçlerinin derhal geri çekilmesinin talep edildiğini yazdı. Ancak Rus haber ajansı Tass, HTŞ'nin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra'nın geçici hükümetin Rus üsleri konusunda Moskova ile görüşmelerde bulunduğu, henüz bir çözüme ulaşılamadığını söylediğini aktardı. Al Arabiya'ya konuşan Ebu Kasra, Moskova ile görüşmelerin Suriye liderliği tarafından yürütüldüğünü ve Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın müdahil olduğunu söyleyerek ekledi: "Şimdiye kadar nihai çözümün nasıl görüneceği belirsiz. Liderliğimizden bu konuda henüz talimat almadık."

Moskova, Tartus sözleşmesinin feshedildiği haberlerine ilişkin ilk etapta açıklama yapmadı.

RUSYA, İRAN VE İSRAİL'DEN İTHALAT YASAKLANDI

Dün HTŞ yönetiminin Rusya, İran ve İsrail'den ithalatı yasakladığı haberi gelmişti. Yerine, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’dan ithalat serbest bırakılırken, dolar üzerinden finansal işlemlere izin verildi ve gümrük vergileri yüzde 50-60 oranında düşürüldü. (United24 Media, Moscow Times, Tass, Harici, Dış Haberler)

suriye Beşar Esad rusya tartus Tartus deniz üssü Heyet Tahrir Şam (HTŞ)