İklim zirvesinde Paris Anlaşması’nın Kural Kitabı kabul edildi

Eylül 2019’da BM öncülüğünde yapılacak olan özel toplantıda, iklim değişikliğine karşı ülkelerin sunduğu planlarda ne gibi ilerlemeler sağlandığı değerlendirilecek.

İklim zirvesinde Paris Anlaşması’nın Kural Kitabı kabul edildi

ARTI GERÇEK- 3 Aralık'ta Polonya’nın Katowice kentinde başlayan BM İklim Zirvesi (COP24) için biraraya gelen ülkeler, yoğun müzakereler sonunda Paris İklim Anlaşması’nın Kural Kitabı konusunda anlaşmaya vardı.
Ülkeler, 2020 yılına kadar yeni ve daha iddialı iklim planlarını sunmak konusunda uzlaşmaya vardılar. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin katımıyla Eylül 2019’da iklim değişikliği konusunda yapılacak olan özel toplantıda, bu konudaki ilerlemeler değerlendirilecek.
Zirvede alınan karar gereği COP25 Şili’de, COP öncesi toplantı ise Costa Rica’da yapılacak. Zirve sonucunda ülkeler, küresel iklim eylemini daha şeffaf ve detaylı bir biçimde incelemeyi olanaklı kılan ortak kurallarda mutabık kaldılar.
Kural Kitabı'nın dışında, ülkeler aynı zamanda 2020 yılına kadar mevcut iklim hedeflerini içeren Ulusal Niyet Katkı Beyanı belgelerini yenilemek konusunda da anlaştılar. Bu yenilenmiş hedefleri sunmak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin 2019 yılında iklim konusunda özel olarak düzenleyeceği zirvede bir araya gelecekler.
Kural Kitabı ile birlikte 2020 öncesi iklim hedeflerini yenileme kararı, küresel düzeyde sera gazı emisyonlarını azaltmak için çok önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Zira bilimsel araştırmalar, sera gazı emisyonlarının tekrardan artışa geçtiğini gösteriyor.

TÜKİYE'NİN TALEBİ KABUL GÖRMEDİ

Türkiye taleplerinden bu sene de bir somut sonuç alamadı. Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi’ne göre Türkiye EK-I ülkesi olarak, yani kalkınmış ülke olarak sınıflandırıyor. Ancak Türkiye, Paris Anlaşması kapsamında "kalkınmakta olan ülke" olarak sınıflandırılmak istiyor.
Türkiye, COP24'e EK-1'den çıkma talebiyle gelmiş, bu talebe karşı Avrupa Birliği adına Fransız Büyükelçi Bridgette Collet, Türkiye ile ikili görüşmelerle bulunmak için görevlendirilmişti. Ancak Collet, Türkiye’nin sorunu çözmek için gösterdiği iyi niyete ve çabalara rağmen tarafların uzlaşamadığını söyledi. Türkiye'nin talebine özellikle kalkınmakta olan ülkelerden itiraz geldiği belirtiliyor.

KIRILGAN ÜLKELERDEN ÇAĞRI

İklim değişikliğinden en çok etkilenen 48 ülkenin oluşturduğu En Kırılgan Ülkeler Forumu, ülkelerin iklim planını 2020 yılına kadar yenileme çağrısını tekrarladı.
Gelişmekte olan Pasifik Küçük Ada Devletleri de iklim değişikliği ile mücadeleyi arttırmanın aciliyeti hakkında bir deklarasyon yayınladı. Metinde OECD üyesi ülkelerden 2030 yılına kadar kömürü terk etmeleri talebinde bulunuldu.

415 YATIRIMCI TAAHHÜTLERİN ARTIRILMASINI İSTEDİ

32 trilyon dolar değerinde varlık yöneten 415 yatırımcı, yayımladıkları bildiride, tüm hükümetleri Paris Anlaşması emisyon azaltım hedeflerinin gerçekleştirilmesi için, ulusal katkı beyanlarını 2020’ye kadar hazırlamaya çağırdı. Bildiride ülkelerden iklim taahhütlerini artırmaları da isteniyor.

iklim kabul edildi Paris İklim Anlaşması