İlham Ehmed: HTŞ ademi merkeziyetçiliği kabul etmiyor, Türkiye HTŞ'ye danışman atıyor

Demokratik Suriye Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu İlham Ahmed, HTŞ ile aralarındaki görüşmelerde görüş ayrılığı yaşadıkları konuları anlattı. İlham Ahmed aynı zamanda 'Türkiye'nin HTŞ'nin bakanlıklarına danışman yerleştirdiğini' söyledi.

İlham Ehmed: HTŞ ademi merkeziyetçiliği kabul etmiyor, Türkiye HTŞ'ye danışman atıyor

Artı Gerçek - Cihatçı HTŞ’nin geçici bakanlıklarına Türkiye’nin danışman atadığı bilgisini paylaşan İlham Ehmed, bununla Türkiye’nin tüm Suriye’yi kontrolü altına almak istediğini kaydederek, “Gün kaderin belirlendiği gündür. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Suriye'de Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Beşar Esad yönetimini devirmesi sonrası değişen dengeler ve Türkiye'nin pozisyonu birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. HTŞ, birçok AB ülkesi ve Türkiye'nin 'terör örgütü' listesinde yer alıyor.

Cihadist örgütleri içine barındıran HTŞ'nin bu süre içerisinde birçok ülke ile diplomatik temasları da oldu ancak en dikkat çekici temaslar arasında Türkiye ile yapılan görüşmeler yer alıyor. En son Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suriye'nin başkenti Şam'da HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani (Ahmed Şara) ve Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bir araya geldi. Daha önce de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Colani ile görüşme gerçekleştirmiş, Esad Hasan Şeybani de Ankara'yı ziyaret etmişti.

Suriye'de değişen dengeler ve yaşanan son gelişmelere dair NuJinha'ya konuşan Demokratik Suriye Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu İlham Ahmed, 'Türkiye'nin HTŞ'nin geçici bakanlıklarına danışman atadığını' söyledi.

'HTŞ İLE ADEMİ MERKEZİYETÇİLİK KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR'

Geçici hükümet ile aralarında geçen temaslara dair bir soruya İlham Ahmed, 'toprak bütünlüğü konusunda aynı fikirde olduklarını ve bunun önemli olduğunu' söyledi ve şöyle devam etti:

"Bunun dışında Suriye'de tek bir ordu konusunda da görüş birliği var. Ancak Suriye'nin ademi merkeziyetçi olması konusunda görüş ayrılıkları var. Neden ademi merkeziyetçi bir Suriye diyoruz, onlar nasıl merkezi bir Suriye diyorlar? Baas rejiminin geride bıraktığı bütün sorunların, yaşamın tamamını kendisine bağlayan merkezi bir sistemin sonucu olduğunu söylüyoruz. Merkezi olmayan bir sistemin, toplumlara kendilerini uygun gördükleri şekilde ifade etme hakkı ve özgürlüğü vereceğine inanıyoruz."

'MERKEZİ YÖNETİM BİR KEZ DAHA İÇ ŞAVAŞ DEMEK'

Suriye'nin çok inançlı ve kültürlü yapısında dikkati çeken İlham Ahmed, merkezi ve katı bir Suriye'nin bir kez daha iç savaşın önünü açabileceğini söyledi: "Suriye toplumu çok renkli bir toplumdur. Birçok din ve inanç içerisinde var. Birçok dil ve kültürü barındırıyor. Merkezi olmayan bir Suriye, tüm bu sorunları kendi içinde çözebilir. Merkezi ve katı bir Suriye bir kere daha iç savaşın önünü açar. Gerçek anlamda demokrasi ve özgürlüğün sağlanması ve Suriye'nin ademi merkeziyetçi hale getirilmesi gerekiyor."

'TÜRKİYE BAKANLIKLARA DANIŞMAN YERLEŞTİRDİ'

Türkiye'nin Suriye ile ilgili planına dair soruya ise İlham Ahmed şöyle yanıt verdi:

" Türk devleti bugün Şam'da kendini başarılı sayıyor. HTŞ’nin atadığı bakanlıklara destek amaçlı Türk devleti bir danışman yerleştirdi. Bu uygulama ile Türk devleti, coğrafi olarak Kuzey Suriye'yi kontrol altına alacağını söylüyor ancak bugün görüyoruz ki Suriye’nin tamamını kendi kontrolü altına almak için Türk devletinin önü açık. Baas rejiminin yıkılmasının ardından Hakan Fidan'ın Şam'a gitmesi bunun bir göstergesiydi. Yani 'Ben Suriye'ye müdahale edeceğim ve bu müdahale benim kontrolümde gerçekleşecek' diyor. Her ne kadar Suriye topraklarına askeri olarak girmemiş olsa da Suriye hava sahası Türkiye'ye açıktır. Yani uçakları ve insansız hava araçları 24 saat boyunca Kuzey ve Doğu Suriye'de saldırıyor. Ayrıca danışmanlarını diğer alanlara yerleştirdiler, perspektif ve emirler veriyorlar. Yani pratikte Türk devleti 500 yıllık hayalini bugün gerçekleştirmiş durumda. Komşu devletleri bu şekilde kontrol altına alıp boyunduruk altına almak, Suriye vilayetlerini de Türk valilerin kontrolüne almak çok tehlikeli bir durumdur. Türkiye şunu bilmeli ki, iyi komşuluk ilişkileri bu şekilde olmaz. İyi komşuluk, komşu halklara saygı göstermek demektir. Bu şekilde Suriye'nin toprak egemenliğini zedeliyorsun. Bu anlamda Türkiye'nin sınırlarını tanıması ve sınırları içerisinde hareket etmesi gerekmektedir. Bu şekilde Suriye ile ilişkilerini kurabilir. Eğer böyle bir şey olursa biz buna saygı gösteririz, Türkiye-Suriye arasındaki iyi ilişkilere saygı gösteririz."

'TÜRKİYE'NİN SÖYLEM VE TAVIRLARI ÇELİŞKİLİ'

İlham Ahmed Türkiye ile İmralı'da görüşmelere dair de şunları söyledi:

"Türk devleti yeni bir süreçten bahsediyor ve diyor ki ‘Öcalan çıkıp konuşsun, bir şeyler istesin ve Türkiye yeni bir sürece girsin.’ Bir yandan barıştan bahsediyorlar, diğer yandan çok sert ve vahşice saldırıyorlar. Bu söylem ve tavırları birbiriyle çelişmektedir. Türkiye'de Cumhurbaşkanı'ndan tutalım Dışişleri Bakanlığı'na kadar çok sert bir dil kullanarak, silahlarıyla birlikte toprağa gömeceklerinden bahsediyorlar. Diğer taraftan da hükümetin ortağı, yeni sürece hazır olduklarını belirtiyor. Bunlar çelişkilidir. Her şeyden önce bunun aşılması gerekiyor." (HABER MERKEZİ)

İlham Ahmed Heyet Tahrir Şam (HTŞ)