İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi'nde ilk: 150 göçmen askeri üs olarak kullanılan adaya sığındı
Göçmen krizi Hint Okyanusu'nun en ücra köşelerine kadar yayıldı. Çoğunluğu eski Tamil Kaplanları militanı olan 150 göçmen İngiltere'nin Diego Garcia adası yönetiminden 'güvenli bir ülkeye geçişlerinin sağlanması' talebinde bulundu.

Artı Gerçek - Dünyadaki savaşlar, kıtlık ve yoksulluk sebebiyle yükselen göçmen krizi, Hint Okyanusu'nun ücra köşelerine kadar ulaştı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın 'Bilgi Edinme Hakkı' kapsamında yanıtladığı bir soruyla, tarihte ilk defa İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi'nden sığınma talep edildiği ortaya çıktı. Üzerinde yalnızca İngiltere ve ABD'nin ortak askeri üssü bulunan Diego Garcia adlı bir adadaki merkezde 20 aydır çoğunluğu eski Tamil Kaplanları militanı olan yaklaşık 150 kişi yaşıyor. Normal şartlar altında adaya özel izin olmadan girilemezken ekim 2021'de içinde 89 kişinin bulunduğu bir balıkçı teknesi, kötü hava koşulları ve motor arızası nedeniyle bu durumu değiştirmiş gibi görünüyor.
'12 İNTİHAR GİRİŞİMİ VE İKİ CİNSEL SALDIRI VAKASI RAPOR EDİLDİ'
Göçmenleri temsil eden avukatların İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na sorduğu bir sorunun yanıtlanmasıyla kamuoyuna yansıyan olayda, yetkililer arasındaki yazışmalar bu sıra dışı durumla nasıl baş edecekleri konusunda kafa karışıklığını yansıtıyor. Avukatlar, insanlık dışı koşullarda ve herhangi bir insan topluluğundan kilometrelerce uzakta yaşamak zorunda kalan Tamil Nadu'lu göçmenlerin bulunduğu kampta, şu ana kadar 12 intihar girişimi ve iki cinsel saldırı vakası meydana geldiğini açıkladı.
20 ay önce ilk grubun adaya ulaşmasıyla yetkililerin 'mesaj trafiğindeki' artış göze çarptı. İlk mesajlarda "balıkçı teknesinin motor arızasının giderilmeye çalışıldığı ve grubun Diego Garcia'ya iltica etme olasılığının dışlanamayacağı" yorumları dikkat çekti.
TARİHTE İLK DEFA
Kısa süre içinde 'yetkililerin korkusu' gerçeğe döndü. Balıkçı teknesindeki göçmenler adadaki İngiliz birliklerinin komutanına "Hindistan'ın Tamil Nadu bölgesinden 18 gün önce yola çıktıklarını ve güvenli bir üçüncü ülkeye geçiş" istediklerini belirten bir mektup verdi. Böylece tarihte ilk defa İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi'ne sığınma talebi verilmiş oldu.
'BAŞTA MUTLUYDUM, SONRA CEHENNEME DÖNDÜ'
Bölgedeki cinsel saldırı iddialarıyla ilgili BBC'ye konuşan bir kadın, "Başta mutluydum. İşkenceden kurtulduğumu ve düzenli yemek bulabildiğimi düşünüyordum" dedi. Ancak kısa süre içinde adanın bir cehenneme döndüğünü belirten kadın, "Beraber teknede seyahat ettiği ve aynı çadırda kaldığı bir adamın cinsel saldırısına uğradığını" dile getirdi. "Bağırdım ama kimse yardıma gelmedi" diyen kadın, neredeyse bir hafta boyunca saldırganla aynı çadırda kalmaya zorlandıktan sonra yetkililerin adamı çadırdan çıkardığını söyledi.
'KAFESTEKİ PAPAĞANLAR GİBİ'
Göçmen kampındaki güvenliği sağlamak üzere İngiliz hükümetinin özel bir güvenlik şirketiyle anlaştığı belirtildi. Koşulların zorluğu nedeniyle çok sayıda kişinin intihar girişiminde bulunduğunu söyleyen göçmenler, durumu protesto etmek için açlık grevi de yaptıklarını belirtti. Göçmenler, "Greve cevaben güvenlik güçlerinin kamptaki keskin nesneleri toplamakla yetindiğini ve 12 kişi kaldıkları çadırlarda 'kafesteki papağanlar' gibi muamele gördüklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)