İngiltere Başbakanı Sunak'ın konutu siyah kumaşla kaplandı: 'Petrol kârları mı, geleceğimiz mi?'
İngiltere Başbakanı Sunak'ın Yorkshire'daki özel konutunun çatısına tırmanan Greenpeace aktivistleri, binayı petrol siyahı kumaşla kapladı. Eylemin ardından beş kişi gözaltına alındı.

Artı Gerçek - İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Yorkshire'daki özel konutunun çatısına tırmanan Greenpeace çevre örgütü aktivistleri, binayı petrol siyahı kumaşla kapladı.
'BAŞBAKANIMIZIN İKLİM KUNDAKÇISI OLMASINI İSTEMİYORUZ'
İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, merdiven ve tırmanma halatları kullanarak Sunak'ın malikanesinin çatısına ulaşan dört aktivist, binanın bir cephesinin tamamına 200 metrekarelik petrol siyahı kumaş örttü. Grup üyelerinden ikisi de 2 milyon sterlin değerindeki malikanenin önündeki çimlerin üzerinde "Rishi Sunak-Petrol Kârları mı, Geleceğimiz mi?" yazılı pankart açtı. Greenpeace İngiltere açıklamasında "Başbakanımızın bir iklim kundakçısı değil, bir iklim lideri olmasına şiddetle ihtiyacımız var" dedi.
Başbakan Sunak, bu sabah düzenlenen protesto sırasında malikanesinde bulunmuyordu, çarşamba günü ABD'nin Kaliforniya eyaletine tatile gitti. Bugün ayrıca Sunak'ın Londra'da Downing Caddesi'ndeki resmi konutu ve ofisinin önünde de ayrı bir protesto düzenlendi.
BEŞ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Aktivistlerin başbakanın evinin çatısına tırmanmasının ardından beş kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Greenpeace eylemcisi iki erkek ve iki kadın "ceza gerektiren zarar verme" ve "halkı rahatsız etme" şüphesiyle, bir kişi de "halkı rahatsız etme" şüphesiyle gözaltına alındı. Kuzey Yorkshire Polisi beş kişinin polis nezaretinde olduğunu söyledi.
KUZEY BUZ DENİZİ'NDE YENİ PETROL VE GAZ LİSANSLARI
Çevrecilerin eylemi, Sunak'ın, 31 Temmuz'da enerji bağımsızlığı ve güvenliğini garanti altına almak iddiasıyla Kuzey Denizi'ndeki petrol ve gaz endüstrisini desteklemeye devam edeceği ve Kuzey Denizi'nde 100'den fazla yeni petrol ve gaz lisansı vereceği açıklamasının ardından geldi.
Grup, bu açıklamayla "hükümetin kendi iklim danışmanlarının, Uluslararası Enerji Ajansı'nın ve Birleşmiş Milletlerin (BM), yeni fosil yakıt projelerinin dünyayı 1,5 santigrat derece üzerinde ısınma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı yönündeki uyarılarını hiçe saydığını" savunuyor.
Sunak ise son aylarda, 2053 yılında "net-sıfır" hedefine ulaşmak için enerji sektörü kaynaklı emisyonların azaltılması ile tüketicilerin faturalarını düşük tutma ihtiyacı arasında denge kurarak iklim krizine yönelik "orantılı bir yaklaşım" izleyeceğini savunuyor. 2019'da İngiltere, 2050 net sıfır karbon emisyonu hedefi belirlemiş ve yenilenebilir enerji kapasitesini hızlı bir şekilde oluşturmuştu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı saldırısı, hükümetin pazartesi günü enerjide daha bağımsız hale gelme çabalarının bir parçası olarak Kuzey Denizi nde petrol ve doğal gaz çıkarılması için yüzlerce lisans vermeyi taahhüt etmesiyle dikkatleri enerji güvenliğine çevirdi. İngiltere geçen Aralık ayında on yıllar sonra ilk yeni derin kömür madenini de onaylamıştı.
SEÇMENLER ÇEVRE SORUNLARININ ELE ALINIŞ TARZINDAN MEMNUN DEĞİL
Çarşamba günü yayınlanan bir anket, seçmenlerin yüzde 67'sinin hükümetin çevre sorunlarını kötü şekilde ele aldığını düşündüğünü gösterdi; bu, YouGov'un konuyla ilgili kamuoyunu izlemeye başladığı 2019 ortasından bu yana en kötü ortalama oldu. Sunak'ın partisi Muhafazakar Parti'den bazı isimler başbakanın çevresel taahhütler konusunda geri adım attığı algısından alarma geçti ve bir bakan, haziran ayında Sunak'ın çevre konularıyla ilgilenmediğini söyleyerek istifa etmişti. (DIŞ HABERLER)