İngiltere, Fransa'ya küçük tekneleri durdurması için yaklaşık 500 milyon sterlin verecek

İngiltere, Fransa'ya küçük tekneleri durdurması için yaklaşık 500 milyon sterlin verecek
Paris'te bir araya gelen İngiltere Başbakanı Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron düzensiz göçle ilgili yeni bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre İngiltere, Fransa'ya Manş Denizi'ndeki göçmen botlarının engellemesi için yaklaşık 500 milyon sterlin verecek.

Artı Gerçek - İngiltere, Fransa'ya göçmenlerin Manş Denizi'ni küçük teknelerle geçmesini önlemek için üç yılda yaklaşık 500 milyon sterlin (yaklaşık 11 milyar 500 milyon Türk Lirası) vereceğini açıkladı.

Miktar, Fransa'nın başkenti Paris'te İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yaptığı zirvede açıklandı. Toplamda verilecek 480 milyon sterlinlik meblağın Fransa'da yeni kurulacak gözaltı merkezi ayrıca ek olarak görevlendirilecek 500 Fransız güvenlik görevlisi için harcanacağı açıklandı. Gözaltı merkezinin 2026 sonunda tam olarak faaliyete geçeceği belirtildi.

İngiltere'nin ödeyeceği miktarın 120 milyon sterlinlik kısmının 2023-2024 yıllarında verileceği açıklanırken Fransa'nın da uygulama için maddi destek sağlayacağı belirtildi. Ancak Fransa'nın vereceği rakam konusunda bir açıklama yapılmadı.

İŞÇİ PARTİSİ'NDEN ELEŞTİRİ

İşçi Partisi'nin gölge Adalet Bakanı Emily Thornberry, "Rishi Sunak'ın bu krizle başa çıkmak için Fransız makamlarına daha fazla para göndermeden önce, onlara daha önce verdiğimiz yüz milyonlarla nelerin başarıldığını ve küçük tekne geçişlerinin neden her şeye rağmen artmaya devam ettiğini açıklaması gerekiyor" dedi.

SUNAK: BİNLERCE GÖÇMEN BOTUNU DURDURDUK

İngiltere Başbakanı Sunak ise Paris'te gerçekleştirilen Fransız-İngiliz Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la ortak basın toplantısı düzenledi. Zirveyi "ilişkilerde yeni bir başlangıç" olarak nitelendiren Sunak düzensiz göç, enerji ve güvenlik konularının masaya yatırıldığını dile getirdi. "Ülkelerimize girenlere suç örgütleri karar veremez" diyen Sunak "Bugün de bu anlaşmayı ortak sorunumuzla mücadele için örneğine rastlanmamış bir seviyeye çıkardık. Fransa'nın kuzeyinde yeni bir gözaltı merkezi oluşturacağımızı duyuruyoruz. Yeni bir komuta merkeziyle güvenlik güçlerimizi ilk kez aynı çatı altında bir araya getiriyoruz. Fransız sahillerinde devriye yapacak tamamı daha fazla insansız hava aracı ve gözlem teknolojisiyle desteklen 500 yeni güvenlik görevlisi (düzensiz göçmenleri) yakalama oranlarını daha da artıracak" dedi. Sunak, İngiltere'de hükümetin bu hafta duyurduğu düzensiz göçle mücadele yasa taslağının insan kaçakçılarının işlerini ve düzensiz göçmenleri Manş Denizi kıyısına getiren sistemi yıkacağını savundu.

Sunak düzensiz göçün önlenmesi için Fransa'yla işbirliği içinde çalıştıklarını da anlatarak bu kapsamda geçen sene 50 suç örgütünü çökerttiklerini 500'e yakın gözaltı yapıldığını ve 30 bin göçmen botunun durdurulduğunu ifade etti. Göçün küresel bir problem olduğuna dikkati çeken Sunak, gelecek aylarda atılacak adımlarla anlaşmanın sonuçlarının görüleceğini kaydetti.

MACRON: İNGİLTERE İLE YENİLENME ZAMANI, BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ

Fransa ve İngiltere ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlamasından memnuniyet duyduğunu açıklayan Macron, Sunak ile güvenlik, savunma ve düzensiz göç konuları dahil birçok meseleyi ele aldıklarını ifade etti. Macron, Sunak ile Avrupa'nın güvenliğinin yanı sıra geleceğin gemi savar füzelerinin üretimi konusunda ortak hareket etme, denizcilik ve enerji üretimi konularını görüştüğünü aktardı.

Fransa ve İngiltere arasındaki enerji işbirliğinin Brexit'ten etkilenmediği değerlendirmesini yapan Macron, iki ülke ilişkilerinin yer yer gerilse de kopmayacağına işaret etti. "İngiltere ile yenilenme zamanı, birlikte çalışmak istiyoruz" diyen Macron, düzensiz göç konusunda ilerleme kaydedilmesi üzerinde anlaştıklarını söyleyerek Fransa'nın Manş Denizi üzerinden yasa dışı göç faaliyeti yürüten 55 şebekeyi çökerttiğini anımsattı. Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere ve Fransa makamlarının düzensiz göçle mücadelede sorumluluklarını yerine getirme konusunda kararlılıklarını sürdürmeleri meselesini ele aldıklarını dile getirdi.

İNGİLTERE'DEKİ YASA TASARISI

İngiltere'ye Manş Denizi üzerinden giren sığınmacıları engellemeye yönelik yasa tasarısı hazırlayan İngiltere hükümeti, sığınmacıları yakalandığı anda gözaltına almayı öngörüyor. Tasarıya göre, gözaltına alınan sığınmacılar adli soruşturma olmaksızın 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da Ruanda gibi güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilecek. Sınır dışı edilen sığınmacılar yasal hak arayışlarını ve sığınma taleplerini ise sınır dışı edildikten sonra yapacak. Ülkeye yasa dışı yollarla giren kimseye sığınma talebi hakkı verilmeyecek. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar