İngiltere Başbakanı: Grev dalgasını önlemek için yeni yasa üzerinde çalışıyoruz
Artı Gerçek - İngiltere, bu kış sağlıktan ulaşıma, eğitimden posta hizmetlerine kadar pek çok sektörde grev dalgasıyla karşı karşıya.
Ülkede son 40 yıldır görülen en yüksek enflasyon oranı sebebiyle alım gücü düşen kamu çalışanlarının çeşitli sektörlerde sürdürdüğü grevlere yenilerinin eklenmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise kamu çalışanlarının yaygın grevlerini önlemek için yeni "katı yasalar" üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
BBC Türkçe'nin haberine göre Sunak, parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, "Sendika liderleri makul olmayan bir şekilde davranmaya devam ederse, İngiliz halkının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçmek benim görevim" dedi.
'GREVLER YASAKLANABİLİR'
Bir başbakanlık sözcüsü, "ilerleyen dönemdeki grevleri sınırlamak için seçenekler üzerinde çalışıldığını" söyledi. Sözcü, ısrarlı sorular üzerine 21 Aralık'ta greve çıkmaya hazırlanan ambulans personelinin eylemlerini yasaklama ihtimalini dışlamadı.
Parlamentoya, grevler sırasında ulaşım ağlarında asgari hizmeti garanti edecek bir yasa tasarısı sunulmuştu ancak tasarı henüz milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri tarafından gündeme alınmadı.
Başbakanlık ofisi, mevzuatın diğer hizmetleri de kapsayacak şekilde genişletileceğini söyledi ancak bu hizmetlerin ne olduğunu belirtmedi ve mevzuatın genişletilmesine ilişkin herhangi bir çalışma takvimi açıklamadı.
ULAŞTIRMA BAKANI: ÖNCELİĞİMİZ YOLCULARIN YOLDA KALMAMASI
Ulaştırma Bakanı Mark Harper milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, yasa tasarısının gelecekte "yolcuların grev günlerinde aldığı hizmeti iyileştirebileceğini" ancak "bugün karşı karşıya olduğumuz greve yardımcı olmayacağını" söyledi. Bakan, önceliğinin yolcuların grev günleri yolda kalmaması için demiryolu sendikalarıyla olan anlaşmazlığı çözmek olduğunun altını çizdi.
Başbakan Sunak ise, her çarşamba olduğu gibi Parlamento’da milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ana muhalefetteki İşçi Partisi’ni grevler nedeniyle etkilenecek olan çalışanlara ve işverenlere arka çıkmamakla suçladı.
İŞÇİ PARTİSİ YASA TASARISINA KARŞI
İşçi Partisi, asgari hizmeti garanti edecek grev yasasına karşı çıkacağını duyurdu. İşçi Partisi'nin grev yasaları konusunda ne yapacağı sorulduğunda, partinin 2016'da Muhafazakar Parti altında getirilen yasayı yürürlükten kaldıracağını söyledi.
SENDİKALAR KARARLI
Sendikalar Kongresi'nin (TUC) genel sekreteri Frances O'Grady ise, "Hükümet, ucuz siyasi oyunlara başvurmak yerine, tarafları masanın etrafında toplamalı ve ücret konusunda sendikalarla müzakere etmeli" dedi.
Birleşik Krallık'ın en büyük ikinci sendikası olan "Unite" sendikasının başkanı Sharon Graham ise "işçiler için mücadele etmeye devam edeceklerini" açıkladı. 1.2 milyon üyesi olan sendikanın lideri, "Sendika karşıtı saldırılar bizi yıldıramaz. Eğer önümüze yeni engeller koyarlarsa üzerlerinden atlarız. Greve hazırız" dedi.
2016 Sendika Yasası, grevler için çevrimiçi oylamaya izin vermiyor ve önemli kamu hizmetlerinde grev kararı alınabilmesi için daha yüksek eşikler getiriyor.
1979'DAKİ GREV DALGASIYLA KARŞILAŞTIRILIYOR
İngiltere'nin karşı karşıya olduğu grev dalgası bazı kesimler tarafından 1979 yılında James Callaghan liderliğindeki İşçi Partisi hükümetini düşüren grevlerle karşılaştırılıyor. Ancak şu ana kadar ücret artışı gibi ekonomik talepler ve kamu çalışanlarıyla sınırlı kalan grev dalgasının 1979'daki boyuta ulaşması zor görünüyor. Sendikalara ilişkin katı yasaların uzun yıllar yürürlükte kalmasının da bunda etkisi var.
Savaş sonrası dönemin en yaygın grevlerinin yaşandığı 1979'da 12 milyondan fazla iş günü kaybı yaşanırken, şu ana kadar yapılan grevler 741 bin iş günü kaybına yol açtı.
Planlanan grevlerin de eklenmesiyle söz konusu kaybın, 1979'un çok gerisinde kalarak 2 milyona yaklaşması bekleniyor.
BİRLEŞİK KRALLIK'TA HANGİ GREVLER PLANLANIYOR?
Demiryolu işçilerinin yaz aylarında başlayan grev hareketi devam ediyor. İşçilerin 13-17 Aralık ve 3-7 Ocak tarihlerinde yeniden greve gideceği açıklandı. Ülke çapında tren servislerinin yüzde 50'sinin etkilenmesi bekleniyor.
Hemşirelerin örgütlü olduğu RCN sendikası tarihinde ilk kez greve gidiyor. İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da 15 ve 20 Aralık’ta greve çıkma kararı alındı ve yaklaşık 100 bin hemşirenin katılması bekleniyor ancak acil bakım hizmetleri sürecek.
İngiltere ve Galler’de GMB, Unison ve Unite sendikalarına bağlı 10 binden fazla ambülans ve acil servis çalışanı 21 ve 28 Aralık’ta greve çıkacaklarını açıkladı.
Kraliyet Posta Hizmetleri çalışanları ülke çapında Noel öncesinde 9-15 Aralık, 23 ve 24 Aralık tarihlerinde greve çıkılacağını duyurdu.
Londra’nın güneyinde ve batısında otobüs şoförleri 9-10 ve 16-17 Aralık’ta iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.
PCS sendikası ile örgütlü binlerce kamu çalışanı Noel döneminde 23 Aralık'tan itibaren sekiz günlük grev yapacaklarını açıkladı. Birmingham, Cardiff, Gatwick, Heathrow ve Manchester havalimanında çalışan sınır güvenlik görevlileri de bu gruba dahil.
Yine PCS sendikasıyla örgütlü ehliyet sınavı müfettişleri, henüz hangi günlerde grev yapılacağı netleşmese de 13 Aralık-16 Ocak tarihleri arasında greve çıkacağını açıkladı.
Heathrow havalimanında Menzies’e bağlı yer görevlileri ise 16 Aralık’ta 72 saat boyunca greve gidecek.
Ülke çapında 150 kadar üniversitede çalışan binlerce kişi kasım ayında üç günlük grev yapmıştı. Ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı ve yeni bir grev kararının gelebileceği söyleniyor
24 Kasım’da İskoçya’da greve çıkan öğretmenlerin aralık, ocak ve şubat aylarında yeniden grev kararı alabileceği belirtiliyor. İngiltere’den de benzer bir kararın gelebilir.
Liverpool tersane işçileri ücret artışı konusunda anlaşma sağlayarak grevi bıraktı fakat Felixstowe limanı işçilerinin anlaşmazlığı ve grevleri sürüyor. (Kaynak, DIŞ HABERLER)
İngiltere'deki yedi havalimanı Noel'de greve gidecek
İngiltere Çiftçiler Birliği uyardı: Gıda krizine sürükleniyoruz