İngiltere terörün gölgesinde sandığa gidiyor
Londra ve Manchester terör saldırıları ile sarsılan İngiltere'de halk bugün sandık başına gidiyor. Göçmenler ve AB'den çıkış seçime katılan partilerin ana gündem konusu
DÜNYA- Önce Manchester ardından da Londra'daki terör saldırılarıyla sarsılan İngiltere'de milyonlarca seçmen sandık başına gidiyor. Seçimlerin en önemli gündem maddeleri AB'den ayrılış süreci ve göçmenler. Muhafazakarların lideri Theresa May, Brexit sürecini hızlandırma ve İngiltere halkı lehine çevirmenin yanısıra göçmen sayısını da 10 binli rakamlara çekme vaadinde bulunuyor. Karşısındaki İşçi Partisi ise, Brexit'e rağmen AB ile entegre ve uyumlu kalmanın arayışı içinde.
BBC Türkçe'nin haberine göre, oy verme işlemi sabah saat 7.00'de başladı ve akşam 22.00'de sona erecek. 47 milyona yakın kayıtlı seçmen var ve 40 bin merkezde oy kullanılacak.
Manchester'daki saldırının ardından, erken seçim kampanyası yürüten partiler tüm faaliyetlerini durdurmuştu.
Bu yıl bu seçmen sayısının yüzde 16,4 kadarı posta yoluyla çoktan oyunu kullandı.2015 yılında seçimlere katılım yüzde 66,4 olmuştu.
Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde ederken İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu.Çoğunluğu elde etmek için 326 koltuğa ulaşmak yeterli oluyor.
Çoğu sandık okullarda, topluluk merkezlerinde ve dini merkezlerde kurulurken daha önce publarda, bir çamaşır yıkama dükkanında ve otobüste de sandık kurulduğu olmuştu.
Gece yarısı itibariyle sonuçların gelmesi, kesin sonuçların ise Cuma akşamüstü ulaşması bekleniyor.
DAR BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ
İngiltere'de parlamento, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşuyor.
Avam Kamarası üyeleri normalde 5 yılda bir yapılan seçimlerle belirleniyor.
Seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına dayanıyor.
650 seçim bölgesinde en fazla oy alan aday, bölgesinin milletvekili olarak parlamentoya giriyor.
Sandalyelerin yarısından bir fazlasına, yani 326'sına sahip olan parti tek başına iktidar oluyor.
Eğer hiçbir parti bu sayıya ulaşamazsa en çok oy alan partinin azınlık hükümeti veya koalisyon gündeme geliyor. İngiltere, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sadece 2010-2015 döneminde koalisyon hükümetiyle yönetildi.
İngiltere'nin en büyük iki siyasi hareketi, iktidardaki Muhafazakâr Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi.