İngiltere Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verdi
İngiltere İçişleri Bakanlığı sözcüsü, 2003 Suçluların İadesi Yasası'nın iadenin yapılmasına engel olacak başka herhangi bir zemin bulunmaması halinde bakanın iade emrini imzalaması gerektiğini belirtti.
Açıklamada İngiliz mahkemelerinin ve yüksek mahkemenin kararları değerlendirilerek Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verildiği ve Assange'ın 14 gün içinde karara itiraz hakkının saklı olduğu ifade edildi.
Sözcü İngiliz mahkemelerinin Assange'ın iadesinin baskıcı, haksız ya da sürecin suistimali olmadığına ve iadenin adil yargılanma ve ifade özgürlüğünü de içine alan insan haklarıyla bağdaşmaz bir durum yaratmadığına hükmettiğinin altını çizdi.
Assange'ın itiraz hakkını kullanarak hukuki savaşın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.
ASSANGE DESTEKÇİLERİ: DAVA SİYASİ
Başkent Londra'da bulunan Westminster Sulh Ceza Mahkemesi nisan ayındaki son duruşmasında Assange'ın ABD'ye iadesine hükmetmiş, dosya, siyasi karar için İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderilmişti.
Assange'ın yeni evlendiği eşi Stella Moris mahkeme kararı sonrasında "Siyasi suçlar nedeniyle iadeleri yasaklayan ABD-İngiltere iade anlaşmasının dördüncü maddesini uygulayabilirler. Şu anda kendi anlaşmalarını ihlal ediyorlar. Bu siyasi bir dava. Sulh mahkemesinin kararıyla doğrudan siyasi alana geçti" ifadesini kullanmıştı.