İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planına ret

İngiltere Yüksek Mahkemesi'nden sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planına ret
İngiltere Yüksek Mahkemesi, Muhafazakâr hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planının yasa dışı olduğuna hükmetti. Karar, oy birliğiyle alındı.

Artı Gerçek - İngiltere'de Muhafazakâr Parti hükümetinin gelecek sene düzenlenecek seçimler öncesinde "göçü azaltma" vaadinin kilit bir unsuru olan ve insan hakları kuruluşları tarafından eleştirilen "sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı", Yüksek Mahkeme'den döndü. Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda hükümetin iltica etmek isteyenleri Doğu Afrika'daki Ruanda'ya gönderme planının yasadışı olduğuna hükmetti.

'RUANDA GÜVENLİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE DEĞİL'

Karar, İngiltere Temyiz Mahkemesi'nden aynı yönde bir hüküm çıkması sonrasında Sunak hükümetinin yaptığı başvuru üzerine alındı. Temyiz Mahkemesi haziran ayında aldığı kararda, Ruanda'nın güvenli bir üçüncü ülke olmaması gerekçesiyle sığınmacıların buraya gönderilmesinin yasadışı olduğuna hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Robert Reed de, Ruandaya gönderilecek sığınmacıların kendi ülkelerine sınırdışı edilme riski ile karşı karşıya kalacağına inanmak için somut gerekçeler bulunduğunu söyledi. Yargıç Reed, mahkemenin, hükümetin Ruanda Planı'nı yasa dışı bulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Yüksek Mahkeme, İçişleri Bakanı'nın (Suella Braverman) temyiz başvurusunu oy birliğiyle reddetmiş ve Temyiz Mahkemesinin Ruanda politikasının hukuka aykırı olduğu yönündeki kararını onamıştır. Bunun nedeni, sığınmacıların, Ruanda'ya gönderilmesi halinde menşe ülkelerine geri gönderilmesi nedeniyle gerçek kötü muamele riskiyle karşı karşıya kalacaklarına inanmak için önemli gerekçelerin bulunmasıdır."

SUNAK'TAN 'GÜVENLİ BİR ÜÇÜNCÜ ÜLKE' ARAMA SİNYALİ

Sunak ise kararın açıklanmasının ardından planını ilerletmek için bir sonraki adımları gözden geçireceklerini açıkladı. Yüksek Mahkeme kararının esasında "yasadışı göçmenlerin güvenli bir üçüncü ülkeye gönderilmesini yasadışı bulmadığını" savunan Sunak, "botları durdurma" vaadine bağlı olduğunu söyledi.

RUANDA PLANI SUNAK İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

İktidardaki Muhafazakâr Parti'nin Manş Denizi üzerinden ülkeye sığınmacı girişini azaltma gerekçesiyle ve gelecek sene düzenlenecek seçimler öncesinde yürürlüğe sokmak istediği plan, sığınmacıların iltica başvurularını İngiltere'de yapmadan Ruanda'ya gönderilmesini ve başvurularını orada yapmalarını öngörüyordu.

Ruanda da beş yıl olarak öngörülen deneme süresi boyunca 1000 civarında sığınmacının işlemlerini yapabileceğini ama kapasitesinin daha yüksek olduğunu duyurmuştu. Plan, muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepkisini çekmişti.

AİHM, İLK RUANDA UÇAĞINI DURDURMUŞTU

Söz konusu kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya yedi kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme'de yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022’de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti. Mahkeme temyiz yolunu da açık tutmuş, bunun üzerine dönemin İçişleri Bakanı Suella Braverman, geçen martta yaptığı açıklamada, yazın uçakların Ruanda için havalanacağını öne sürmüştü.

Kararı Temyiz Mahkemesine götüren insan hakları savunucularının başvurusu sonucu, mahkeme 29 Haziran'da, hükümetin ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının yasalara uygun olmadığına karar vermişti. (DIŞ HABERLER, AA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar