İngiltere'de organ kaçakçılığını 'köleleştirme' sayan ilk ceza
İngiltere'de yürürlüğe giren yeni 'kölelik yasaları' kapsamında organ kaçakçılığı yapan Nijeryalı senatör ve eşine toplam 14 yıl ceza verildi. Hakim, "organlarını çalmak için uluslararası insan kaçakçılığı yapmanın bir tür köleleştirme olduğunu" söyledi.
Artı Gerçek - İngiliz ceza mahkemesi ülkede yürürlüğe giren yeni organ kaçakçılığı yasaları kapsamında açılan ilk davada Nijeryalı senatör Ike Ekwewmadu'yu 9 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırdı. Yürürlüğe giren yeni yasa kapsamında organ kaçakçılığı 'köleliştirme biçimi' şeklinde tarif ediliyor.
Londra mahkemesi, Nijeryalı senatörün eşi Beatrice Ekweremadu'ya dört yıl altı ay, Londralı doktor Obinna Obeta'ya ise 10 yıl hapis cezası verdi. Zanlılar, Nijeryalı bir sokak satıcısını organlarını çalmak ve kızlarına nakil ettirmek üzere İngiltere'ye sokmakla suçlanıyordu.
Kararı veren ceza hakimi, "İnsan organlarını çalmak için uluslararası sınırları aşan insan kaçakçılığının bir tür köleleştirme olduğunu" dile getirerek suçluların, mağdurun günlük yaşamı üzerinde önemli ve uzun vadeli bir etki bıraktığını" söyledi. (DIŞ HABERLER)