İngiltere'de tek kullanımlık plastik tabak, çatal ve bıçaklar yasaklanacak

iskoçya ve Galler'in ardından İngiltere'de de tek kullanımlık plastik tabak ve çatal bıçak takımları yasaklanacak. Ancak restoran ve kafeleri kapsayan yasak süpermarket ve diğer dükkanları kapsamıyor.

İngiltere'de tek kullanımlık plastik tabak, çatal ve bıçaklar yasaklanacak

Artı Gerçek- İngiltere'de tek kullanımlık plastik tabak, tepsi, çatal, kaşık ve bıçak takımları yasaklanacak. Yasağın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil ancak daha önce de Birleşik Krallık'a bağlı Galler ve İskoçya da benzer bir yasak uygulamaya konmuştu. Tek kullanımlık plastik pipetler, karıştırıcılar ve pamuklu çubuklar 2020'de İngiltere'de yasaklanmıştı. Son önlem restoran ve kafeleri kapsasa da süpermarketlerde veya mağazalarda bulunan ürünleri içermiyor.

Fransa'da da1 Ocak 2023’ten itibaren 20’den fazla masaya sahip restoranlarda tek kullanımlık çatal, bıçak, tabak ve tepsi kullanılmasını yasaklamıştı.

'GELECEK NESİLLER İÇİN ÇEVRENİN KORUNMASINA YARDIMCI OLACAK'

Çevre Bakanı Thérèse Coffey, hareketin çevrenin gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olacağını söyledi. Yasakla özellikle paket yiyecek ve içeceklerin yanında verilen tek kullanımlık plastik ürünlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. "Bu sorunu doğrudan çözmek için harekete geçmeye kararlıyım. Son yıllarda zaten büyük adımlar attık ancak daha yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz ve halkın çağrılarına bir kez daha kulak verdik" diyen bakan Coffey "Bu yeni yasağın milyarlarca plastik parçası kirliliğini durdurmada büyük etkisi olacak ve gelecek nesiller için doğal çevrenin korunmasına yardımcı olacak" dedi.

Son önlem, süpermarketlerde veya mağazalarda bulunan ürünleri kapsamıyor.

HER YIL DÖRT MİLYARDAN FAZLA PLASTİK ÇATAL BIÇAK KULLANILIYOR

Hükümet rakamları, İngiltere'de her yıl 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve dört milyardan fazla plastik çatal bıçak takımı kullanıldığını gösteriyor. Çevre Bakanlığı'na göre İngiltere'de her kişi, her yıl ortalama 18 tek kullanımlık plastik tabak ve 37 plastik çatal-bıçak kullanıyor ve bunların sadece yüzde 10'u geri dönüştürülüyor. Plastik atıklar genellikle ayrışmaz ve çöplüklerde uzun yıllar kalabilir. Gıda hijyeni açısından faydalı olabilse ayrışmayan çöpler toprağı ve suyu kirletiyor.

'MUSLUĞU KAPATMAK YERİNE PASPASA UZANMAK GİBİ'

Çevre örgütleri yasağı memnuniyetle karşılasalar da daha geniş kapsamlı bir plastik azaltma stratejisi çağrısında bulundular. Greenpeace İngiltere'nin siyasi kampanyacısı Megan Randles, örgütün yasağı memnuniyetle karşıladığını ancak daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi. Randles "Plastik seliyle uğraşıyoruz ve bu, musluğu kapatmak yerine paspasa uzanmak gibi" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)