Instagram, 'terörist' dediği Filistinlilerden özür diledi: 'Çeviri hatası'

Meta şirketi, bazı Filistinlilerin Instagram profillerindeki Arapça ifadelerin İngilizce tercümesine 'terörist' ibaresinin eklenmesinin 'çeviri hatası' olduğunu savundu. Meta'nın açıklaması tepki çekerken, daha şeffaf davranması için çağrı yapılıyor.

Instagram, 'terörist' dediği Filistinlilerden özür diledi: 'Çeviri hatası'

Artı Gerçek - İsrail ile Hamas arasındaki son savaşın başlamasından bu yana sosyal medyada Filistinlilere karşı ayrımcılık ve sansürle suçlanan Meta şirketinden 'terörist' özrü geldi. Meta, Instagram'da bazı Filistinli kullanıcıların biyografilerine yazdıkları ifadelerin İngilizce tercümesine 'terörist' ibaresinin eklenmesinin 'otomatik' bir hata olduğunu savunarak özür diledi.

'LÜTFEN BİR ŞAKA OLDUĞUNU SÖYLEYİN'

Söz konusu sorun, profillerinde İngilizce olarak 'Filistinli' (Palestinian) ve Arapça olarak 'elhamdülillah' yazan, aynı zamanda Filistin bayrağı emojisini kullanan kişilerin hesaplarında yaşanıyordu. Bu ifadelerin İngilizce tercümesinde, "Elhamdülillah. Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor" yazıyordu.

Konu ilk olarak bu hafta başında, YtKingKhan isimli TikTok kullanıcısı tarafından gündeme getirilmişti. YtKingKhan, Filistinlilerin paylaşımlarının susturulduğunu ve sansürlendiğini vurgulayarak, bu hatanın nasıl gerçekleşebildiğini sorgulamış, "Lütfen bana bunun bir şaka olduğunu söyleyin çünkü idrak edemiyorum, söyleyecek söz bulamıyorum" demişti.

'UYGUNSUZ TERCÜME İÇİN ÖZÜR DİLERİZ'

Tepkilerin büyümesinin ardından Instagram'ın sahibi Meta'dan yapılan açıklamada, sorunun "otomatik çeviri hatasından" kaynaklandığı savunuldu. Açıklamada, "Bazı ürünlerimizde uygunsuz Arapça tercümelere sebep olan sorunu çözdük. Bunun gerçekleşmiş olmasından ötürü samimiyetle özür dileriz" ifadeleri kullanıldı.

'İNSAN FAKTÖRÜ VAR MI, AÇIKLANSIN'

Dijital ortamda şeffaflık talep eden kuruluşların ve Filistinlilerin, İsrail-Hamas savaşının başlamasından beri bazı paylaşımları zaman akışlarında göstermeyerek sansürlemekle suçlanan Meta üzerindeki baskısı da artıyor. Meta'ya, moderasyon politikalarının nasıl belirlendiği konusunda daha şeffaf olması için çağrılar yapılıyor.

'Terörist' krizinin ardından, Avustralya ve Filistin merkezli 'Elektronik Sınırlar' kuruluşunun yöneticisi Fahad Ali, "Sessizce devreye giren bu dijital ayrımcılık konusunda gerçek bir endişe var ve bunun nereden kaynaklandığını bilmemiz gerekiyor" dedi. Ali, 'terörist' ibaresinin yapay zekadan mı kaynaklandığının yoksa insan faktörü olup olmadığının açıklanması gerektiğini vurguladı. (DIŞ HABERLER)