Irak'ta yolsuzluk kültürü BM'ye de bulaştı: İhalede rüşvet iddiası

Irak'ta yolsuzluk kültürü BM'ye de bulaştı: İhalede rüşvet iddiası
Geçen yıl 115 milyar dolarlık petrol geliriyle rekor kırmasına rağmen altyapı ve hizmet konusunda ilerleme sağlayamayan Irak'ta yolsuzluğun önüne geçilemiyor. Son olarak, BM Kalkınma Programı'nın bile rüşvet çarkına katıldığı ortaya çıktı.

UN staff on £1.5bn Iraq aid project ‘demanding bribes’
Whistleblowers allege large sums are being lost to corruption in Iraq as donors fail to track spending on postwar reconstruction

Artı Gerçek - Irak'ta yıllardır kemikleşen yolsuzluk sorununun Birlemiş Milletler (BM) çalışanlarına da bulaştığı ileri sürüldü. İddiaya göre, ABD işgali sonrası yeniden inşa için 2015'te BM Kalkınma Fonu (UNDP) tarafından başlatılan ve 30'dan fazla bağışçıdan 1.5 milyar dolar destek alan bir programın çalışanları, ihale almak için başvuran iş insanlarından rüşvet istiyor.

İngiliz gazetesi The Guardian, inşaat yolsuzluğuna dair özel haberini 20'den fazla eski ve mevcut BM çalışanına, Iraklı ve Batılı yetkililere, müteahhitlere dayandırdı. Haberde bazı UNDP çalışanlarının, denetim süreçlerini geçebilmeleri için müteahhitlerin kurumun karmaşık ihale sistemine önceden erişim sağladığı, bunun karşılığında da ihale değerinin yüzde 15'ine kadar rüşvet talep ettiği ileri sürüldü.

"Kimse para ödemeden ihale alamıyor. Bu ülkede para vermeden ne hükümetten ne de UNDP'den bir şey alabilirsiniz" diyen bir müteahhit, BM çalışanlarının kendilerinden rüşvet istediğini anlattı.

Bir UNDP çalışanı ise The Guardian'a rüşvet sürecinin ayrıntılarını anlattı. Anlaşmaların birberi görüşmeler ile yapıldığını ve bazen nüfuzlu Iraklıların garantörlük yaptığını söyleyen UNDP çalışanı, "Üçüncü taraf da komisyon alıyor" dedi. Buna göre, müteahhitler "işlerini halledebilmek" için "ilişkileri ve gücü olan" kişileri aracı olarak seçiyor.

İddiaya göre, UNDP'nin inşaat projelerini denetlemek için görevlendirdiği hükümet yetkilileri de rüşvet çarkından pay alıyor. The Guardian'a konuşan iki müteahhit, bu yetkililerin tamamlanan projelere imza atılmasını rüşvet şartına bağladığını iddia etti.

UNDP ise The Guardian'ın ilgili sorularına yanıtında "yolsuzluk ve şeffaflık eksikliğine dair iddiaları çok ciddiye aldıklarını", "yolsuzluğa sıfır tolerans gösterdiklerini" savundu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar