İran ile IKBY arasındaki sınır kapıları muamması

İran Dışişleri Bakanlığı'nın Kürdistan Bölgesi'yle sınır kapılarının kapatılmadığını ileri sürmesine rağmen, kapıların Devrim Muhafızları tarafından kapatıldığı belirtildi.

İran ile IKBY arasındaki sınır kapıları muamması

HABER MERKEZİ - İran Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'yle olan sınır kapılarının kapatılmadığını ileri sürdü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Kürdistan Bölgesi’yle olan sınır kapılarının kapatılmasına ilişkin, "Merkezi hükümetin talebi üzerine Kürdistan Bölgesi’ne sadece hava sahasını kapattık. Yeni bir gelişme olduğu hakkında hiçbir bilgim yok" dedi.

Ancak sınır kapılarının, İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) tarafından kapatıldığı öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel Müdürü Samal Abdurrahman, İran’ın bugün, Perwezhan, Başmak ve Haci Omeran sınır kapılarını kapattığını söyledi:

"Niçin kapatıldığını Tahran’dan öğrenmeye çalıştık ancak halen nedenini ve ne zamana kadar süreceğini bilmiyoruz."

Kararın sadece resmi sınır kapılarını kapsadığını beliren Abdurrahman, yarı resmi kapıların açık olduğunu söyledi. Türkiye’yle olan sınır için ise Gümrükler Genel Müdürü, "Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki tek resmi sınır kapısı olan İbrahim Halil’de giriş çıkışlar devam ediyor" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin Rahran Temsilcisi Nazım Debag, İranlı yetkililerin, sınırların kapatılmasının, İran-Türkiye-Irak anlaşması çerçevesinde olduğunun kendilerine bildirdiğini kaydetti.

Debag, "İran, Kürdistan Bölgesi’ne olan sınırları kapattı. Sadece sınırda kalan kişilerin, evlerine dönmesi için geçişlere izin veriliyor" dedi.

Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi İran’la İlişkiler Sorumlusu Abdullah Akreyi ise sınır kapılarının 48 saat süreyle İran tarafından kapatıldığını söyledi.

Kapatmanın sebebini bilmediklerini ifade eden Akreyi, konuyla ilgili girişimlerinin sürdüğünü aktardı.

iran