İran'da eylemleri görüntülerken öldürülen kadının ailesi: 'Yeğenimin cesedini vermemekle tehdit ettiler'
İran'da 27 Eylül'de güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldürülen 33 yaşındaki Gazali Çelebi'nin teyzesi açıklamalarda bulundu. Teyze, ailenin "sessiz kalmaları" için birden fazla kez tehdit edildiğini anlattı.
Artı Gerçek - İran'da eylül ayında "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındığı sırada şüpheli şekilde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin cenazesinin ardından ülkede görülen en geniş katılımlı hükümet karşıtı eylemlerde hayatını kaybeden kadınlardan Gazali Çelebi'nin ailesi İran güvenlik güçleri tarafından "sessiz kalmaları" için tehdit edildiklerini anlattı.
33 yaşındaki Çelebi 27 Eylül'de Mazenderan Eyaleti'nin Amul şehrindeki eylemleri cep telefonuyla görüntülerken başından gerçek mermiyle vurularak öldürülmüş, ölümü sosyal medyaya yüklenen video ile kayıt altına alınmıştı. Genç kadının son sözleri "Korkmayın, korkmayın" olmuştu.
4. This video shows how #GhazalehChalabi was murdered by direct shooting. #MahsaAmini #مهسا_امینی #غزاله_چلابی pic.twitter.com/6G9U8XjJUc
— HezarDastaan (@hezar_dastann) October 26, 2022
'GÜVENLİK GÜÇLERİ DOĞRUDAN İNSANLARIN ÜZERİNE ATEŞ AÇTI'
Guardian'a konuşan Gazali Çelebi'nin teyzesi hem o gece yaşananları hem de sessiz kalmaları için aileye yapılan baskıyı anlattı.
Gazali'nin öldürüldüğü gece valilik binası önünde bir yangın olduğunu belirten teyzesi "Yangının üzerimden birkaç dakika geçmeden ilk havaya ateş açmalar başladı. Ardından güvenlik güçleri doğrudan insanları vurmaya başladı. Bazı görgü tanıkları bize onun valilik binasının çatısından açılan ateşle vurulduğunu söyledi. Mermi Gazali'nin alnından girdi ve ardından hemen yere düştü. Güvendiğimiz bir doktor bize o gün Amul'da üç ya da dört kişinin vurularak öldürüldüğünü söyledi. Aynı gece 300 ile 350 kişi gözaltında alındı. Çok sayıda kişi Gazali'nin vurulduğuna şahit oldu" dedi.
'CESEDİ VERMEMEKLE VE BİLİNMEYEN BİR YERE GÖMMEKLE TEHDİT ETTİLER'
Yeğeninin vurulduktan sonra beş gün komada kaldığını söyleyen teyzesi, Gazali Çelebi komadayken anne babasının güvenlik güçleri tarafından birden fazla kez "ses çıkarmaları" halinde kadının cesedini vermemekle ve onu bilinmeyen bir yere gömmekle tehdit edildiklerini aktardı.
Ailesinin konuşması halinde Gazali'nin ağabeyine yönelik eylemlerde bulunacaklarını söyleyen teyzesi genç kadının ölümünün ardından organ bağışı yapma isteğinin de İranlı yetkililer tarafından reddedildiğini söyledi.
Kadının cenazesinde çok sayıda sivil kıyafetli yetkili olduğunu ve görüntü aldıklarını da anlatan Gazali Çelebi'nin teyzesi "Şu an kadar istihbarat görevlileri aile üyelerini çağırdı ve onları telefonda tehdit etti" ifadelerini kullandı.
FEREŞTEH AHMEDİ'NİN AĞABEYİ: KIZ KARDEŞİM GÜVENLİK GÜÇLERİNCE ÖLDÜRÜLDÜ
Diğer yandan Mahsa Amini'nin kırkı için İran'ın Kürt kentlerinden Mahabad'da yapılan eylemler sırasında öldürülen Fereşteh Ahmedi'nin de ailesi açıklamalarda bulundu.
Rudaw'ın haberine göre Ahmedi'nin ağabeyi yanında babasıyla birlikte gönderdiği video mesajda kız kardeşinin resmi makamların iddia ettiği gibi eylemciler tarafından değil güvenlik güçlerince öldürüldüğünü söyledi.
ابراهیم احمدی برادر فرشته احمدی از جانباختگان اعتراضات مهاباد: ما از هیچ کسی شکایت نداریم و خواهر ما توسط جمهوری اسلامی شهید شده است.
— Hengaw Human Rights Organization (@HengawO) November 2, 2022
ناصر عتباتی ر.ک دادگستری آ.غربی دیروز گفته بود: شلیک گلوله از داخل منزل به سوی فرشته انجام شده و پرونده کیفری تشکیل شده است.#مهسا_امینی pic.twitter.com/KGa5V6Xy6i
Ağabey İbrahim Ahmedi video mesajında "Kız kardeşim Mahabad'da kaldığı evin çatısındaydı. Rejim güçleri tarafından vurularak şehit edildi" dedi.
Ahmedi ayrıca resmi şikayette bulunmak için resmi yetkililerle temasa geçtiğini ancak reddedildiğini, kız kardeşinin eylemciler tarafından vurularak öldüğü yönündeki resmi açıklamaların doğru olmadığını söyledi.
İranlı yetkililer tıpkı Mahsa Amini'nin ailesinin çocuklarının "gözaltında darp edildiği" yönündeki iddialarını yalanladıkları gibi eylemlerde hayatını kaybeden birden fazla kadının güvenlik güçlerince öldürüldüğü yönündeki güvenilir aktarımları reddetmiş, öldürülen bazı kadınların "intihar ettikleri" yönünde akla yatkın olmayan iddialarda bulunmuştu.
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) iddiasına göre şu ana kadar çoğunluğu eylemcilerden oluşmak üzere ülke genelinde 280'den fazla kişi öldü, on dört binden fazla kişi de gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)
İran'da üniversite öğrencileri oturma eylemleri düzenliyor
İran'da öldürülen 16 yaşındaki kadının annesi: Yalan ifadeye zorlandık
İran'da 16 yaşındaki Esra Panahi adlı öğrenci dövülerek öldürüldü