Hengaw adlı insan hakları örgütü İran güvenlik güçlerinin Kürdistan Eyaleti'ndeki Divandere'de eylemcilere ateş açarak üç sivili öldürdüğünü, Bukan kentinde ise ölen bir eylemcinin cesedini kaçırarak gizlice gömdüğünü duyurdu.
İran'da dün akşam 2019 eylemlerinin yıldönümü için yapılan gösterilere güvenlik güçleri gerçek mermi kullanarak müdahale etti. Çeşitli kentlerde yaşanan şiddet olaylarında en az 15 kişinin öldürüldüğü duyuruldu.
Mahsa Amini eylemleriyle çalkalanan İran'da 2019 yılındaki katliamın yıldönümü nedeniyle onlarca kentte başlayan grev ve eylemler ikinci gününde devam etti. Güvenlik güçlerinin bazı kentlerde eylemcilere gerçek mermiyle müdahale ettiği görüldü.
İran'ın başkenti Tahran'da Mahsa Amini eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle eylemcilerin yargılamaları devam ediyor. Tahran Devrim Mahkemesi'nin son kararıyla idam cezası verilen kişi sayısı ikiye yükseldi.
Kanada Başbakanı Trudeau, Twitter hesabından yanlış bir bilgi olan "İran'da 15 bin kişinin idam edileceği" kararını kınadıklarını duyurdu. İran Yargı Erki haber ajansı Mizan'ın yazı işleri müdürü ise Trudeau'yu uyuşturucu müptelalığıyla suçladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'da devam eden eylemleri 'devrim' olarak niteledi. Macron, İran hükümetinin eylemlere karşı tavrı sebebiyle "nükleer uzlaşı"nın zora girdiğini söyledi.
Tahran'daki madalya töreninde başörtüsünün düşmesine izin veren ve bu hareketi ülkedeki eylemlere destek şeklinde yorumlanan İranlı okçu Parmida Ghasemi özür diledi. Ancak özrün sporcunun özgür iradesiyle mi yoksa baskı sonucu mu gerçekleştiği bilinmiyor.
İranlı sporcuların Mahsa Amini'nin ölümü sonrası ülkede yaşanan eylemlere desteği sürüyor. Son olarak milli okçu Parmida Ghasemi, Tahran'daki madalya töreninde platforma başörtüsüz şekilde çıktı.
İranlı akademisyenler, Amini protestolarına destek veren öğrencilerin tutuklanmasının ardından bir çağrı metni yayınladı. Öğrencilerin serbest bırakılmasını isteyen 600'e yakın akademisyen tüm portesto kanallarını kullanacaklarını duyurdu.
İran'da Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında yüzlerce kente yayılan hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Cuma günü Sistan Beluçistan eyaletindeki Haş kentinde güvenlik güçlerinin gerçek mermili müdahalesi sonucu 16 kişinin öldürüldüğü açıklandı.
Almanya, Mahsa Amini'nin öldürülmesine karşı süren eylemleri 'dış güçlerin oyunu' olarak niteleyen İran hükümetinin yarattığı riski gerekçe göstererek vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı.
İran'da 27 Eylül'de güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldürülen 33 yaşındaki Gazali Çelebi'nin teyzesi açıklamalarda bulundu. Teyze, ailenin "sessiz kalmaları" için birden fazla kez tehdit edildiğini anlattı.
İran'da üniversiteler Mahsa Amini'nin ölümü sonrası ülkeyi saran hükümet karşıtı eylemlerin merkezi oldu. Üniversite öğrencilerinin gözaltına alınmasını ve okuldan uzaklaştırılmasını protesto eden öğrenciler oturma eylemlerini sürdürüyor.
Berlin'deki İran Büyükelçiliği'nin yakınlarında Mahsa Amini eylemlerine destek vermek için toplanan göstericiler saldırıya uğradı. Yüzü maskeli üç kişi, bir kişiyi bıçakla yaralarken diğeri de eylemcileri silahla tehdit etti.
Bajar müzik grubu, İran'da başörtüsü takmadığı gerekçesiyle katledilen ve ölümünün ardından bütün ülkede protestoların başladığı Mahsa Jîna Amini anısına Kürtçe bir şarkı yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.