İran'da üniversite öğrencileri oturma eylemleri düzenliyor
İran'da üniversiteler Mahsa Amini'nin ölümü sonrası ülkeyi saran hükümet karşıtı eylemlerin merkezi oldu. Üniversite öğrencilerinin gözaltına alınmasını ve okuldan uzaklaştırılmasını protesto eden öğrenciler oturma eylemlerini sürdürüyor.
Artı Gerçek - Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra ailesinin açıklamasına göre darp edilmesi sonucu hastaneye kaldırılan ve komaya girerek üç gün sonra ölen 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin 17 Eylül'deki cenaze töreni sonrasında ülkeye yayılan hükümet karşıtı eylemler ölümcül baskılara rağmen durulmuyor.
Tahran’da bulunan Emir Kebir ve Allame Tabatabai üniversiteleri ile Batı Azerbaycan'da bulunan Urumiye Üniversitesi öğrencilerinin fakülteye girişinin yasaklanması ve okuldan uzaklaştırılmasının ardından ülkedeki üniversite öğrencileri oturma eylemlerini sürdürüyor.
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) aktardığına göre bugün aralarında İsfahan ve Tahran'ın da yer aldığı bir dizi kentteki üniversitelerde öğrencilerin oturma eylemleri devam ediyor.
دانشگاه تهران غرب ده آبان#مهسا_امینی pic.twitter.com/EQu347B3lG
— +۱۵۰۰تصویر (@1500tasvir) November 1, 2022
Dün ülkenin, Şehrud Teknoloji, Zehra, Tebriz Tıp Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Tahran Şehid Beheşti, İslami Azad, Melayer, Erak, Ahvaz Şehid Çamran, Şiraz, Buşehr Tıp Bilimleri, İslam Şehr İslami Azad, Kürdistan, Azerbaycan Şehid Medeni, Senendec Azad, Gilan, Nasıruddin Tusi ve Nuşirevan Teknoloji üniversitelerinde öğrenciler protesto gösterisi düzenleyerek gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istemiş, İran dini lideri Ayetullah Hamaney ve hükümet aleyhine sloganlar atmıştı.
Faculté de médecine de Tabriz. Les étudiantes s’adressent aux miliciens à la solde de la république islamique.
— L'important (@Limportant_fr) October 31, 2022
«Vous êtes des putains, nous sommes des femmes libres» @1500tasvir #MashaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/KqNX0GuZ8O
SENENDEC'TEKİ ORTAOKULDA GÖZALTI İDDİASI
HRANA ayrıca Kürdistan eyaletindeki Senendec kentinde bulunan Bahanor Ortaokulu'ndan en az dört öğrencinin güvenlik güçlerinde gözaltına alındığını duyurdu.
Gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi makamlardan net bilgi paylaşılmazken, HRANA protestolarda 280'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürmüştü.
İRAN'DAN ABD'Lİ KİŞİ VE KURULUŞLARA YAPTIRIM
Diğer yandan İran, "ülkedeki şiddeti kışkırtmak ve iç işlerine müdahale" gerekçesiyle üst düzey sivil ve askeri yetkililerin de aralarında bulunduğu ABD'li 10 kişi ve 4 kuruluşa yaptırım kararı aldı.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararının 2017'de İran Meclisi tarafından onaylanan "ABD'nin İnsan Hakları İhlalleri ile Bölgedeki Maceracı ve Terörist Eylemleriyle Mücadele" yasasına uygun olarak alındığı ifade edildi.
Yaptırımların "insan haklarına aykırı faaliyetlerde bulunmak, İran'ın iç işlerine müdahale, İran'da şiddet ve terör eylemlerini teşvik etmekle" suçlanan Amerikalı kişi ve kurumları kapsadığı aktarıldı.
Bu kapsamda, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Michael Kurilla, CENTCOM Komutan Yardımcısı Gregory Guillot, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo gibi üst düzey isimlerin yanı sıra Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Dokuzuncu Hava Kuvvetleri ve Ulusal Muhafızların da yaptırım listesine alındığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu yaptırımların vize yasağını, İran'daki mal ve finansal varlıklara el konulmasını ve banka hesaplarının dondurulmasını içerdiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
Almanya: AB, İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü listesine alabilir