İran'da Mahsa Amini için şarkı yapan sanatçı gözaltına alındı
Artı Gerçek- İran'da 13 Eylül'de ahlak polisinin gözaltına aldığı sırada komaya giren ve 3 gün sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini için başlayan eylemler iki haftayı aşkındır sürerken tutuklama ve rejime muhalif sanatçılara yönelik dalgası devam ediyor.
Sosyal medya hesabından "Beraye" isimli parçayı yayınlayan ve kısa sürede milyonlarca dinleyiciye ulaşan sanatçı Şervin Hacıpur ile sunucu ve yönetmen Mehran Mudiri'nin gözaltına alındığı bildirildi.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA’nın haberine göre sanatçı Şervin Hacıpur gösterilere destek mesajı yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı.
Iranian singer @HajipourShervin has been arrested.
— Parham Ghobadi (@BBCParham) September 29, 2022
His sang this song in solidarity with Iranian protesters & women. It was viewed 40 million times in 48 hours.
Tonight the clip was deleted from his Instagram account and he was detained.#Mahsa_Amini pic.twitter.com/TvluHKzNKg
YÖNETMEN MUDİRİ DE GÖZALTINDA
Şarkısında toplumsal sorunlara değinen Hacıpur’un gözaltına alınması sonrasında Türkiyeli sanatçılar da dahil olmak üzere birçok ünlü isim "Beraye" şarkısını şahsi hesaplarına paylaşarak destek mesajı verirken, yarı resmi haber ajansı Tasnim'e göre, 24 Eylül'de İran’dan ayrılan sunucu ve yönetmen Mehran Mudiri ise dün sabah ülkeye dönüş yaptı ve varışta pasaportuna el konuldu. Haberde gözaltına alınan Mudiri’nin geçtiğimiz günlerde protestoculara destek veren bir video yayınlayarak ülkede "gösterileri kışkırttığı" öne sürüldü.
İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi de 27 Eylül'de "göstericileri kışkırttığı" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
Mahsa Amini'nin komada olduğu sırada hastaneye giderek durumunu kamuoyuna duyuran Şark gazetesi çalışanı Nilüfer Hamidi de gözaltına alınmıştı.
Daha önce de milli futbol takımının eski oyuncusu Hüseyin Mahini ile gazeteci Elahe Muhammedi’nin "gösterileri kışkırtmak" gerekçesiyle tutuklandığı bildirilmişti.
GÖZALTI SAYISI 2 BİNİ BULDU
Olaylar devam ederken güvenlik güçleri, yargının talimatıyla protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye atan" göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı.Bu kapsamda ülke medyasına yansıyan haberlere göre, toplam gözaltı sayısının 2 bini bulduğu tahmin ediliyor.
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesine göre, protestoların başlangıcından bu yana en az 25 gazeteci gözaltına alındı.
Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei de 26 Eylül'de yaptığı açıklamada, sokağa çıkan herkesin suçlu olmadığını ve yalnızca kamu güvenliğini tehdit eden kişilere karşı yargının harekete geçeceğini söylemişti.
80'DEN FAZLA EYLEMCİNİN ÖLDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre İran güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermi de kullandığı müdahalelerde şu ana kadar 83 kişinin öldüğü doğrulandı.
İran'ın resmi haber ajansı Fars ise eylemlerde yaşanan ölümlerin "60 civarında" olduğunu açıklamıştı.
ZAHİDAN'DA EN AZ 19 KİŞİ ÖLDÜ
Öte yandan İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde eylemler sırasında en az 19 kişinin öldüğü açıklandı.
İranlı resmi yetkililer ise bir karakola ve meydandaki vatandaşlara yönelik saldırı olduğunu öne sürerek biri albay olmak üzere Devrim Muhafızları Ordusu mensubu 3 kişinin öldüğünü duyurdu.
Olaya ilişkin devlet televizyonuna bilgi veren Sistan-Beluçistan Emniyet Müdürü Ahmed Tahiri, "Olay, Sünni vatandaşlar cuma namazından çıkarken teröristlerin ibadet edenlere yaklaşıp cami ve ibadet edenlerin önündeki polis karakoluna ateş açması sırasında meydana geldi." ifadelerini kulandı.
İran resmi ajansı IRNA, daha sonra bölgedeki kaynaklarına dayanarak saldırıda 19 kişinin öldüğünü en az 15 kişinin de yaralandığını ancak resmi açıklamanın yetkililer tarafından yapılacağını duyurmuştu.
Olayların ardından Zahidan, Kurin ve Nusretabad şehirlerinde tüm eğitim kademelerindeki okullar tatil edilirken, Zahidan Üniversitesi’nde de 1-7 Ekim tarihleri arasında eğitime ara verildi.
(DIŞ HABERLER)