İran'da yeni protesto dalgası: Üniversiteli kadının uğradığı şiddetin ardından eylemler sürüyor, 750 gözaltı

İran'da yeni protesto dalgası: Üniversiteli kadının uğradığı şiddetin ardından eylemler sürüyor, 750 gözaltı
Tahran Allameh Tabatabai Üniversitesi'nde bir güvenlik görevlisinin öğrencilere saldırdığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından başlayan protestolar sürüyor. Üniversite öğrencilerinin eylemlerinde şu ana kadar en az 750 kişi gözaltına alındı.

Artı Gerçek - İran'da hükümetin kadınlara yönelik baskıları devam ederken başkent Tahran'daki Allameh Tabatabai Üniversitesi'nde bir güvenlik görevlisinin öğrencilere saldırdığı görüntüler internette viral oldu. 26 Haziran'da meydana gelen olayın ardından çeşitli üniversitelerden öğrenci grupları olayı kınayan ve bu tür şiddet içeren saldırıların ülke genelinde öğrenciler üzerinde devam eden baskılara örnek teşkil ettiğini belirten açıklamalar yayınladı.

Üniversite öğrencilerinin son eylemleri kampüslerdeki güvenlik görevlilerinin kadın öğrencilere üniversite yerleşkelerinde 'uygun şekilde' başörtüsü takmaları yönünde yaptığı yeni uyarı dalgasının ardından geldi. İnsan hakları örgütleri devam eden protestolarda şu ana kadar 750'den fazla öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı.

Sosyal medyada geçen hafta yayılan görüntülerde bir güvenlik görevlisinin kadınlara sözlü saldırıda bulunduğu ve ardından bir öğrencinin kafasını merdivenlere çarptığı görülüyor. İran devlet medyası, üniversite yönetiminin olayın sınav salonundaki "huzuru" bozmaya çalışan öğrenciler tarafından yapılan bir provokasyon olduğunu öne sürdü. Yayınlanan haberlerde olayın soruşturma altında olduğu da belirtildi. Bunun üzerine Allameh Tabatabai Üniversitesi'nden bir grup öğrenci geçen hafta salı günü bir açıklama yaptı. Açıklamada "Kafamızı kırabilirler ama zihnimizdeki özgürlük fikrini ve kalbimizdeki zafer inancını söküp atamazlar" dendi.

'ÜNİVERSİTELERİ CİNSİYET AYRIMCILIĞINDAN KURTARANA KADAR KARŞINIZDAYIZ'

Öğrencilerin açıklamasında, "Üniversiteleri cinsiyet ayrımcılığından, eğitimin ticarileştirilmesinden ve siyasi, dini ya da ideolojik nedenlere dayalı baskılardan kurtarana kadar karşınızda duracağız" ifadeleri kullanıldı. Tahran'daki diğer üniversitelerden öğrenciler de kampüste başörtüsü yasalarını ihlal etmekle suçlanan kadın öğrencilere karşı güvenlik görevlileri tarafından uygulanan şiddete karşı bu çağrıyı yineledi. Tahran Sanat Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de haziran ayı başında üniversitenin başörtüsü politikasını protesto ettikleri için güvenlik güçleri tarafından dövülerek gözaltına alınmıştı.

İran'daki üniversiteler, 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestoların da merkez üssüydü. Ülkedeki başörtüsü takma zorunluluğunu ihlal ettiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındığı sırada eylül 2022'de ölen Amini'nin ardından başlayan protestolar hakkında Birleşmiş Milletler'in yayınladığı bir rapor, ülke çapındaki eylemlerde İran güvenlik güçleri tarafından 20 binden fazla kişinin tutuklandığını ortaya koymuştu. Ülkedeki insan hakları örgütleri ise protestolar sırasında 530'dan fazla kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü tahmin ediyor.

BAŞÖRTÜSÜ KURALI PROTESTOLAR SIRASINDA ESNETİLMİŞTİ

Protestoların devam ettiği süreçte ülke çapında binlerce öğrenci hakkında soruşturma açılmış, yüzlerce öğrenci de okuldan atılma veya uzaklaştırma gibi cezalara çarptırılmıştı. Bununla birlikte protestolar sırasında okul yönetimleri tarafından esnetilen 'zorunlu başörtüsü' kuralı son aylarda eskisinden daha sert biçimde uygulanmaya başlanmıştı.

İran hükümeti geçen yıl ülke genelindeki protestoları kışkırttıkları gerekçesiyle ABD ve İsrail suçlamıştı. Protestoların ardından hükümet, kamuya açık yerlerde "uygun şekilde" başörtüsü takmadıkları için kadınları gözaltına alan 'ahlak polisi' devriyelerini sessizce küçültmüş bunun yerine kameralı gözetim sistemleri ve uyarılarla yasağı uygulamaya devam etmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar