İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin devletini tanıma açıklamasına karşı ABD, Almanya ve Fransa el frenini çekti

İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin devletini tanıma açıklamasına karşı ABD, Almanya ve Fransa el frenini çekti
Üç Avrupa ülkesinin İsrail'in Gazze soykırımını durdurmak için Filistin devletini ivmelendirme çabasına karşı Washington, Berlin, Paris hizalandı: 'Taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla gerçekleştirilmesi gerekir, o da şu anda mümkün değil.'

Artı Gerçek - İrlanda, İspanya ve Norveç'in bugün yaptığı Filistin devletini tanıma açıklamasına ABD, Almanya ve Fransa'dan frenleyici tepki geldi.

İsrail'de 17 yılı kapsayan 3 dönem başbakanlığını Filistin devletinin unsuru olabilecek her şeyi ortadan kaldırmaya adamış Benyamin Netanyahu, bir kaç ay önce parlamentoya egemen Filistin devleti karşıtı karar aldırmışken, ABD yönetimi "İsrail-Filistin müzakereleri olmadan tanıma olmaz" mesajını verdi.

'DOĞRUDAN MÜZAKERELERDE GERÇEKLEŞMELİ'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Başkan Joe Biden'ın, Filistin devletinin "tek taraflı tanıma değil, taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığını" söyledi.

Sözcü, "Başkan Biden, iki devletli çözümün güçlü bir destekçisidir ve kariyeri boyunca da öyle olmuştur" diye ekledi. Arap ülkelerine İsrail'le normalleşmeleri için Filistin devleti vaat eden Biden yönetiminin nisanda BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto etmesi küresel çapta büyük tepki çekmişti.

ALMAN HÜKÜMETİ: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HEDEFİNE BAĞLIYIZ AMA

Washington'ın yanısıra Berlin bunun daha fazla diyalog gerektiren bir konu olduğunu, Paris koşulların henüz karşılanmadığını söyledi.

İsrail'in ABD'den sonraki en sıkı müttefiki Almanya'da Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit'tan "İsrail ile Filistinliler arasında ayrı bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak müzakere edilmiş iki devletli çözüm hedefine bağlılığımızı sürdürüyoruz. Ancak böyle iki devletli bir çözüm şu anda çok uzakta" açıklaması geldi.

İSRAİL'İN GAZZE SAVAŞI'NIN 8. AYINDA 'DAHA ÇOOK ZAMAN LAZIM'

Hebestreit, Berlin'in hiçbir adım atmamasını, "İsrail ile Filistinlilerin yan yana barış içinde yaşamasına yönelik tüm tarafların kabul ettiği, müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm, ulaşılması ne kadar uzun sürerse sürsün, bu çatışmanın tek çözümüdür. Ama çok daha fazla diplomatik beceri ve muhtemelen çok daha fazla zaman gerektirecek" diye gerekçelendirdi.

'SORUNUN ANİDEN ORTADAN KAYBOLACAĞINI UMAN' VAR MI?

Norveç, İspanya, İrlanda hükümetleri, tanıma açıklamasını, Netanyahu'nun savaş çıkmazından kurtulup barış sürecine girilmesine yönelik baskı aracı olarak kullanırken, Alman hükümet sözcüsü, "Elimizde kestirme yol yok. Kimse bu çetin çatışmanın diplomatik bir tedbir veya kararla aniden ortadan kaybolacağını ummasın" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Bağımsız bir Filistin devleti, Alman dış politikasının demirbaşı olmaya devam ediyor" derken, tanıma meselesinin yalnızca siyasi süreçte gündeme geleceğini söyledi.

'FRANSA İÇİN TABU DEĞİL AMA'

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne'nin bahanesi, "Filistin'i devlet olarak resmen tanıma koşullarının henüz olgunlaşmamasıydı". "Pozisyonumuz açık: Filistin devletinin tanınması Fransa için tabu değil" diyen Sejourne, "Fransa, bu kararın bölgedeki siyasi süreç üzerinde gerçek bir etkiye sahip olmasını sağlayacak koşulların halihazırda mevcut olduğunu düşünmüyor" diye ekledi. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar