IŞİD şiddetiyle nam salan El Hol kampında iki kız çocuk başları kesilerek öldürüldü

IŞİD şiddetiyle nam salan El Hol kampında iki kız çocuk başları kesilerek öldürüldü
Haseke'de IŞİD mensupları ile ailelerinin tutulduğu El Hol kampında iki kız çocuk başları kesilmiş halde bulundu. Cinayetler hakkında soruşturma başlatıldı.

Artı Gerçek - Haseke'de büyük çoğunluğu IŞİD militanlarının ailelerinden oluşan 50 bini aşkın kişinin kaldığı El Hol kampında, iki Mısırlı kız çocuğun cesetleri başları kesilmiş halde, kanalizasyon sisteminde bulundu. Çocukların 10 ve 13 yaşlarında oldukları belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan kaynaklar, son dönemde Suriye Demokratik Güçleri ile asayiş birimlerinin IŞİD mensuplarına karşı operasyonlarla gündeme gelen kamptaki çocuk cinayetlerinin arkasında 'aşırılıkçı güçlerin' bulunduğunu söyledi. Çocukların cesetlerinin pazartesi akşamı bulunduğu belirtilirken, faillerin tespit edilmesi için soruşturma başlatıldı.

Son cinayetler, SDG'nin eylül ayında kampta düzenlediği IŞİD operasyonlarında onlarca kişiyi tutuklamasının ve çok sayıda silaha el koymasının ardından işlendi.

'ÇOCUKLAR YENİDEN ENTEGRE EDİLMELİ'

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin Suriye Direktörü Tanya Evans, cinayetlerle ilgili AFP'ye yaptığı açıklamada "dehşete düştüklerini" belirterek, "Bu son olay, El Hol kampındaki çocuklar için uzun vadeli çözümler bulunmasına dair acil ihtiyacın altını çiziyor" dedi. Evans, kamptaki Suriyeli çocukların kendi memleketlerine güvenli bir şekilde yeniden entegre edilmesi, yabancı çocukların da ailelerinin ülkelerine güvenli ve onurlu bir şekilde iade edilmesi çağrısında bulundu.

El Hol kampında, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ülkenin doğusunu IŞİD'den tamamen temizlemesi sonrasında tutuklanan IŞİD'liler ile aileleri bulunuyor. Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşuna göre, kamp nüfusunun yüzde 64'ü çocuklardan oluşuyor. Kampta aynı zamanda savaş nedeniyle yerinden olan Suriyeliler ve Iraklılar da yaşıyor.

SDG buradaki koşulların hem çok kalabalık hem hijyen dışı olması nedeniyle, hem de güvenlik gerekçesiyle, yabancı ülkelere vatandaşlarını geri alma çağrılarını sürdürüyor. 2022 başından bu yana en az 30 kişinin öldürüldüğü El Hol kampındaki cinayetler, uyuyan IŞİD hücrelerine atfediliyor.


Ortadoğu'nun en büyük toplanma alanlarından biri olan El Hol kampı, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından 1991'de kuruldu. Kamp, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinin 45 kilometre doğusunda Hol kasabasının hemen yanında bulunuyor.

İlk defa Körfez Savaşı'nda kaçan Iraklı mültecilerin sığınma alanı olarak kullanılan El Hol Kampı, 2003 yılında ABD'nin Irak'a müdahale etmesi sonucu bir kez daha mültecilere ev sahipliği yaptı.

IŞİD'in Musul'u işgal etmesiyle kamp, tekrar Iraklı mültecilerin barınma merkezi haline geldi.

Kamp, IŞİD’e yönelik operasyondan sonra 2015'in sonlarında YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu SDG'nin denetimine girdi.

Operasyondan sonra operasyonu sağ olarak ele geçirilen örgüt mensupları cezaevlerine konulurken ailelerinin önemli bir kısmı El Hol kampına getirildi. Kampın nüfusu 20 binlerden 60 binlere çıktı. Adeta bir şehri andıran kampta, Irak ve Suriyeliler başta olmak üzere 54 milletten IŞİD'li aile kalıyor. Şu ana kadar binlercesi ailelerine ve bağlı bulundukları ülkelerin yetkililerine teslim edildi.

62 bin 498 kişinin yaşadığı kampta, hemen hemen her gün kaçma girişimi yaşanıyor. Kaçma girişimlerinin yanı sıra örgüt, yıkılan devletinden sonra kampı küçük devleti olarak görüyor. Kurduğu sözde mahkemelerle biat etmeyenleri cezalandırarak öldürdüğü gibi kadın ve çocukları da IŞİD ideolojisi üzerine yetiştiriyor. 2020 yılı içerisinde Irak, Suriye ve yabancı uyrukluların da içinde olduğu toplamda 33 kişinin örgüt tarafından infaz edildiği ileri sürülüyor.

El Hol'ün kontrolünü sağlamakta zorluk çeken Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava), aileleri ülkelerine göndermek için sık sık uluslararası kuruluşlara çağrı yapıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar