IŞİD’in ‘cehennem meydanı’nda özgürlük kutlaması
IŞİD Rakka’dan temizlendi. Kadın savaşçılar büyük bir kutlama yaptı. Kentin kurtuluşunu kadınlara adadı.
Gamze KAFAR
Artı Gerçek - IŞİD’in infazlarıyla meşhur "cehennem meydanı"nda toplandılar, şarkılar ve zılgıtlar eşliğinde halaylar çektiler zaferlerini kutladılar. Kadın savaşçılar, "Teröre en büyük darbeyi başkentlerinde vurduk. Bu mücadelemiz ile Ezidi kadınlarının onurunu tekrar göklere çıkardık. Onlarca esir Ezidi çocuk ve kadını kurtardık" dedi.
Zafer kutlamalarının yaşandığı yer IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka’ydı. Kentin IŞİD’den temizlenmesinin ardından YPJ ve Şengalli Kadınlar Birliği’nin (YJŞ) kadın savaşçıları kentte kutlama yaptı. Kutlamanın yapıldığı yer kent merkezindeki El Naim Meydanı’ydı. Bu meydan, IŞİD Irak ve Suriye sınırını aşıp Rakka işgali sonrası 29 Haziran 2014’te hilafet ilan ettiği ve araçlarıyla tur attığı meydandı.
Zafer kutlamalarının bu meydanda yapılmasının kadınlar için ayrı bir önemi daha vardı. IŞİD 3 Ağustos 2014’te Şengal işgalinden sonra birçok Ezidi kadını kaçırmıştı. Ezidi kadınların birçoğu Rakka’ya getirilmişti. El Naim Meydanı, yüzlerce kadının satıldığı, işkence gördüğü, recmedildiği ya da idam edildiği meydandı. IŞİD, burayı ‘cehennem meydanı’ olarak tanımlayıp ‘ibretlik’ cezalarını burada gerçekleştiriyordu.
El Naim Meydanı, Rakka’daki operasyonun kaderi konusunda da belirleyici bir adım oldu. Kentin merkezinde yer alan meydan, Suriye Demokratik Güçleri tarafından alındıktan sonra IŞİD’in artık Rakka’daki varlığının sonunun başlangıcı oldu. Niketim dün itibariyle kent IŞİD’den tamamen kurtarıldı.
CEHENNEM MEYDANI, ÖZGÜRLÜK MEYDANI OLDU
Bugün, bu meydanda büyük bir kutlama vardı. Kutlamaları düzenleyen ise kadın savaşçılardı. Dört aylık savaş sonrası harabeye dönen kentin meydanı adeta rengarenkleşti. Meydan, bayraklar, flamalar, pankart ve fotoğraflarla süslendi. Kadın savaşçılar IŞİD’in "cehennem meydanı" El Naim Meydanı’nda zırhlı araçlarla tur attı. Yaşanan kadın katliamlarına ve bir daha kadınlara yönelik katliamların yaşanmamasına dikkat çekti. Meydanda zılgıt ve şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Rakka’nın özgürlüğünün ilan edildiği açıklamasını da kadınlar yaptı.
"
"DÜNYA KADINLARINA ARMAĞAN EDİYORUZ"
Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Sözcüsü Nesrin Abdullah Arapça okunduğu açıklamasında kadınların mücadelesine dikkat çekti.
Abdullah açıklamasında şunları söyledi: "YPJ, Rakka hamlesinde tüm Suriye kadınları için umut oldu. Kürt, Arap ve diğer ulus ve dinden kadınları savunarak halk arasında kardeşliğin tohumunu attı. Bu doğrultuda güçlerimiz büyük bir irade ile bu savaştaki mücadelede yerini aldı. Teröre en büyük darbeyi başkentleri ve kalplerinde vurduk. Bu mücadelemiz ile Ezidi kadınlarının onurunu tekrar göklere çıkardık. Onlarca esir Ezidi çocuk ve kadınını kurtardık. Rakka özgürleştirilmesi sürecinde 450 bin sivili terör zulmünden kurtararak güvenli bölgelere yerleştirdik. Tarihi direnişte 30 kadın savaşçımız şehit oldu. Rakka’nın özgürleşmesini tüm dünya kadınlarına armağan ediyoruz."
[Fotoğraflar: Gamze Kafar]