IŞİD'in kilit 'mali işler' sorumlusunun, 2016'dan beri Türkiye'de yaşadığı ortaya çıktı

ABD ile Türkiye, bugün IŞİD'e karşı eş zamanlı bir adım atarak bazı kişi ve şirketlerin malvarlıklarını dondurdu. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, listedeki isimlerin Türkiye'de senelerdir devam eden para transferleri anlatıldı.

IŞİD'in kilit 'mali işler' sorumlusunun, 2016'dan beri Türkiye'de yaşadığı ortaya çıktı

Artı Gerçek - ABD ile Türkiye, eş zamanlı olarak açıklanan bir kararla, Türkiye'de bulunan ve IŞİD'le bağlantılı olduğu belirtilen bazı kişiler ile şirketlerin malvarlıklarını dondurdu. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, söz konusu ortak adımla IŞİD'e Irak ve Suriye'de mali kaynak sağlayan kilit önemde bir ağ hedef alındı. Söz konusu ağın başında bulunduğu belirtilen Abdulhameed Salim Ibrahim Alismaeel Brukan el Hatuni'nin, 2016'dan bu yana yasadışı şekilde Türkiye'de yaşadığının ve IŞİD'den 2018'de milyonlarca dolar aldığının açıklanması dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE NEBATİ VE SOYLU'NUN İMZASIYLA YAYIMLANDI

Mal varlığı dondurma kararı, iki ülke tarafından eş zamanlı olarak duyuruldu. Türkiye'deki karar, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla, Resmi Gazete'de yayınlandı. Beş gerçek ve iki tüzel kişinin Türkiye'de bulunan mal varlıklarının, IŞİD'le bağlantılı oldukları gerekçesiyle 6415 sayılı "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında dondurulduğu belirtildi.

LİSTEDEKİ İSİMLER

Mal varlıkları dondurulan kişi ve şirketler şöyle sıralandı: Abdulhameed Salim Ibrahim Alismaeel, Omar Abdulhameed Alesmail, Mohammed Abdulhameed Salim Al-Ismaeel, Ahmed Abdulhameed Salim Al-Ismaeel, Luay Jasim Hammadi Al-Gburi isimli kişiler, Wadi Alrrafidayn Gıda Yaş Sebze Meyve Bakliyat Otomotiv Tekstil İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Al Grubi Al Humran Elektrik Malzemeleri Dayanıklı Tüketim Mobilya İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi.

'KİLİT ÖNEM TAŞIYAN BİR AĞIN KRİTİK POZİSYONLARI'

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında ise bu kişilerin geçmişi, IŞİD'le bağlantıları ve Türkiye'ye ne zaman taşındıkları hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Bakanlık, söz konusu isimlerin IŞİD'in üye toplamasının yanı sıra Irak ve Suriye'den para transferi yapması konusunda "kilit önem taşıyan bir ağın kritik noktalarında bulunduğunu" vurguladı.

Açıklamada, "Bu ağ, IŞİD'in para yönetimi, transferi ve paranın bölgedeki dağıtımı açısından kilit bir rol oynuyor" denildi. Bakanlık, bu adımın "Bölgedeki IŞİD faaliyetlerini hedef almak amacıyla Türkiye'deki ortaklarıyla yakın işbirliği sonucunda atıldığını" da belirtti.

'EL HATUNİ AĞI'NIN LİDERİ, TÜRKİYE'YE 2016'DA GELMİŞ

Açıklamanın devamında ise söz konusu isimlerin faaliyetleri anlatıldı. Buna göre, Abdulhameed Salim Ibrahim Alismaeel Brukan el Hatuni, 2016'dan bu yana yasadışı şekilde Türkiye'de yaşayan bir Irak vatandaşı. Brukan el Hatuni, hem IŞİD'e üye toplama faaliyetlerinde bulunuyordu, hem de kurduğu ağ ile "IŞİD'i ve üst düzey liderlerini desteklemek için para transferinde önemli bir rol oynuyordu."

IŞİD'İN IRAK'TAKİ ESKİ YABANCI FİNANSMAN YÖNETİCİSİ

ABD'nin açıklamasına göre, Brukan el Hatuni geçmişte IŞİD'in Irak'ta ele geçirip 'Cezire Vilayeti' adını verdiği bölgedeki dış finansmanın başındaki isimdi. 2016'da, Türkiye'ye taşındı ve Körfez'den gelen 'bağışları' IŞİD'e buradan yönlendirdi. Brukan el Hatuni aynı sene, IŞİD'in önceki lideri Ebu Bekir el Bağdadi'nin ideolojisini yaymakla görevlendirilen ve üye toplamayı amaçlayan bir IŞİD hücresine de katıldı.

'IŞİD MİLYONLARCA DOLAR YOLLADI, O DAĞITTI'

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "2018'e gelindiğinde, Brukan el Hatuni, Türkiye'de IŞİD finansmanını yönetmekte önemli bir rol üstlenmişti. Aynı sene IŞİD, Brukan el Hatuni'ye milyonlarca dolar transfer etti. Brukan el Hatuni, hawala ofisleri yönetti ve IŞİD'in para yönetimi, transferi ve dağıtımında roller üstlendi."

ERBİL'DE YAKALANAN IŞİD'LİYE PARA GÖNDERMİŞ

Açıklamaya göre, Brukan el Hatuni 2021'de de, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Terörle Mücadele Birimi'nin 29 Mart 2021'de yakaladığı IŞİD hücresi üyesi Yasir ‘Ali Ahmad Nuwayran al-Farraji'ye para gönderdi. Al-Farraji, Erbil'de Kürt güvenlik güçlerine saldırı planlama suçlamasıyla yakalanmış, 12 Nisan 2021'de de itirafı yayınlanmıştı.

MERSİN BAĞLANTISI

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasının devamında, bugün iki ülkenin birden malvarlığını dondurduğu diğer isim ve tüzel kişiliklere 'El Hatuni Ağı' adı altında değinildi. Buna göre, Brukan el Hatuni'nin oğulları olan Omar Abdulhameed Alesmail ve Mohammed Abdulhameed Salim Al-Ismaeel, IŞİD'e Haziran 2021'de 500 bin doların üzerinde para göndermek için örgütün bir mali üyesiyle koordinasyon içindeydi.

Bakanlık, bu iki ismin Mersin'de bulunan bir para transferi şirketiyle bağlantılı olduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, Brukan el Hatuni daha sonra bu şirketin ismini Wadi Alrrafidayn olarak değiştirdi. Brukan el Hatuni'nin ve iki oğlunun bu şirkette çalıştığı belirtildi. Söz konusu şirket de, bugün açıklanan listede yer alıyor.

ŞİRKETİ 3 YIL ÖNCE KURDULAR

Wadi Alrrafidayn Gıda Yaş Sebze şirketinin, 7 Ekim 2019’da Mersin’de kurulduğu anlaşıldı. Ticaret sicil adresine göre Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan şirketin kuruluş sermayesi 300 bin TL olarak kayda geçti. Kayda göre, şirketin sahipleri ise Abdulhameed Salim Ibrahim Alismaeel, Omar Abdulhameed Alesmail. Yaş sebze meyve ticareti ile bakliyat ticareti yapmak üzere kurulan şirketin sahiplerinin ise Irak uyruklu oldukları anlaşıldı.

İKİNCİ ŞİRKETİ 2020'DE KURMUŞ

ABD'nin açıklamasında, yaptırım listesine alınan ikinci şirketin adı 'Sham Express' olarak verildi. Bu şirketin de 2020 yılında Brukan el Hatuni tarafından kurulduğu, örgüte para transferi için IŞİD bağlantılı kişilerce kullanıldığı belirtildi. Buna göre, IŞİD'e para yollanması için çalışan ve bugün açıklanan listede yer alan Luay Jasim Hammadi Al-Gburi, söz konusu şirketi Türkiye, Suriye ve Irak arasında IŞİD'in faydasına olacak şekilde para transfer etmek için kullandı.

Açıklamada, 2019 yılında ABD'nin mali yaptırım listesine alınan Abd-al Rahman Ali Husayn al-Ahmad al Rawi de Sham Express şirketiyle çalışıyordu. Al Rawi'nin, Rusya, Avrupa, Çin ve Afrika üzerinden mali kanallar oluşturarak IŞİD fonlarını transfer ettiği ve ek gelir sağladığı belirtilmişti.

'SURİYE VE SUDAN'DAN ALTIN KAÇAKÇILIĞI'

Açıklamaya göre Sham Express şirketi, IŞİD'in mali kolaylaştırıcıları tarafından Suriye ve Sudan'dan altın kaçakçılığını desteklemek, IŞİD'e bu yolla ek gelir kazandırmak için de kullanıldı. Bu kaçakçılığın Irak, Mısır ve Libya üzerinden yapıldığı belirtildi.

Listede adı geçen Luay Jasim Hammadi Al-Gburi isimli kişinin ise 2008'den beri El Kaide üyesi olduğu, IŞİD'e 2014'te katıldığı ve Mersin'e taşınmadan önce birkaç yıl IŞİD'in mali yönetiminde çalıştığı belirtildi. Buna göre bu isim, Mersin'de, Türkiye'deki IŞİD üyelerinin özellikle Irak ve Mısır olmak üzere bölge çapında yasadışı para transferi için kullandığı bir iş yerinin yöneticisiydi.

KARAR, MERSİN VE ADANA OPERASYONLARINDAN SONRA GELDİ

İçişleri Bakanlığı, geçen hafta Mersin ve Adana'da IŞİD operasyonları yapıldığını duyurmuştu. Adana'da 10, Mersin'de11 şüpheli yakalanmıştı. (DIŞ HABERLER)