İsrail, Hizbullah'ı nasıl kandırdı: Pildeki X-ışınına yakalanmayan patlama mekanizmasıyla çağrı cihazı bombaya dönüştürüldü
İsrail'in 17 Eylül'de Lübnan'daki çağrı cihazlarını eşzamanlı patlattığı saldırıyı araştıran Reuters haber ajansı, İsrailli ajanların küçük ama etkili bir plastik patlayıcı ile X-ışınlarına yakalanmayan detonatörü gizleyen pil tasarladığını duyurdu.
Artı Gerçek - İsrail'in Gazze Savaşı'nı Lübnan'a taşımanın açılışını yaptığı 17-18 Eylül çağrı cihazı-telsiz patlamalarıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Reuters'e göre İsrail ajanları tarafından üretilen çağrı cihazlarının içindeki piller, Hizbullah açısından Aşil topuğunu oluşturdu.
Sözkonusu çağrı cihazları hakkında birinci elden bilgi sahibi Lübnanlı bir kaynağa ve pil takımlarının sökülmüş fotoğraflarına dayanan Reuters, İsrailli ajanların küçük ama etkili bir plastik patlayıcı ile X-ışınlarına yakalanmayan yeni bir detonatörü gizleyen pil tasarlayarak saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu.
SIFIRDAN ARKA PLAN HİKAYESİ OLUŞTURDULAR: TAYVANLI ŞİRKET DE YARDIM ETTİ
Dışarıdan bakıldığında çağrı cihazının güç kaynağı binlerce tüketici elektroniği ürününde kullanılan standart bir lityum iyon pil takımına benziyordu. Yine de LI-BT783 etiketli pilin bir sorunu vardı: Çağrı cihazı gibi, piyasada yoktu. Yani İsrail ajanlarının, Hizbullah'ın şüphelenmesine mahal bırakmamak için benzerlerinden görece büyük yeni çağrı cihazına sıfırdan arka plan hikayesi yaratması gerekiyordu. Özel olarak yarattıkları AR-924 modeli için Tayvanlı şirket Gold Apollo ile marka kullanımı anlaşması yapan İsrailli ajanlar, sahte çevrimiçi mağazalar, sayfalar ve gönderiler oluşturuldu. Gold Apollo da web sitesinde satışını yapmamasına rağmen AR-924'ü tanıttı.
PLASTİK PATLAYICIYI KAT KAT GİZLEDİLER
Reuters'in Lübnanlı kaynağına ve elindeki fotoğraflara göre 6 gram beyaz pentaeritritol tetranitrat (PETN) denilen plastik patlayıcı içeren ince, kare bir tabaka, iki dikdörtgen pil hücresi arasına sıkıştırıldı. Pil hücreleri arasındaki kalan boşluk, fotoğraflarda görülmese de, patlayıcı görevi gören son derece yanıcı bir malzeme şeridiyle dolduruldu. Bu üç katlı sandviç, siyah plastik bir kılıfın içine yerleştirilip yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğündeki metal bir kasaya konuldu.
The batteries inside the weaponized pagers that arrived in Lebanon at the start of the year, part of an Israeli plot to decimate Hezbollah, had powerfully deceptive features and an Achilles' heel https://t.co/FODtZIQ0zD 1/12 pic.twitter.com/ctZv4v5Ouz
— Reuters (@Reuters) October 16, 2024
Lübnanlı kaynak ve iki bomba uzmanı, genellikle metal bir silindir olan standart bir minyatür detonatöre dayanmaması nedeniyle bu montajın sıradışı olduğunu söyledi.
HAVAALANINDA X-IŞINLARINDAN GEÇİRİLDİĞİNDE ALARM ÇALMADI
Patlamayı tetiklemek için kullanılan malzemenin, herhangi bir metal bileşeni olmadığından, bir avantajı vardı: Plastik patlayıcılar gibi X-ışınıyla tespit edilemedi.
Şubat ayında çağrı cihazlarını aldıktan sonra, Hizbullah, konuyu bilen iki kişinin söylediğine göre patlayıcı olup olmadığını anlamak için cihazları havaalanı güvenlik tarayıcılarından geçirerek alarmları tetikleyip tetiklemediğine baktı. Şüpheli bir şey bildirilmedi.
PİLİN ÇABUK TÜKENMESİ FARK EDİLDİ, AMA ŞÜPHELENİLMEDİ
Reuters'ın çağrı cihaz bombası tasarımını gösterdiği iki bomba uzmanı, cihazların muhtemelen pil takımının içinde bir kıvılcım oluşturmak, patlayıcı malzemeyi tutuşturmak ve PETN tabakasının patlamasını tetiklemek için ayarlanmış olduğunu söyledi. Uzmanlar, patlayıcılar ve ambalajlar hacmin yaklaşık üçte birini kapladığından, pil takımının 35 gramlık ağırlığından beklenecek gücün çok küçük bir kısmını sağladığını belirtti.
Britanya'nın Newcastle Üniversitesi'nden lityum piller konusunda uzman Paul Christensen, "Önemli miktarda kütle kayıp" dedi.
Lübnanlı kaynak, Hizbullah'ın bir noktada pilin beklenenden daha hızlı tükendiğini fark ettiğini aktardı.
YENİ TİP SAVAŞ YÖNTEMİ, KAMUSAL ALANDA SİVİLLERİ DE VURDU
Ama bu sorun büyük güvenlik endişelerine yol açmamış olacak ki, patlamalardan saatler önce Hizbullah üyelerine çağrı cihazlarından dağıtmaya devam ediyordu. 17 Eylül'de öğleden sonra mesaj geldiğine dair bip sesinin çıkmasının ardından cihazlar eşzamanlı patladı.
Live update: Small plastic explosives were built into weaponized pagers to fool Hezbollah https://t.co/44MHLEkSII
— ToI ALERTS (@TOIAlerts) October 16, 2024
17-18 Eylül'deki patlamalarda aralarında sivillerin de olduğu en az 39 kişi öldü, 3400'den fazla kişi yaralandı. Yaralananların çoğu ellerini, gözlerini kaybetti, bazılarının karın kesimleri parçalandı.
İsrail'in sorumluluğu üstlenme açıklaması yapmadığı çağrı cihazı ve telsiz patlamalarıyla ilgili medyaya konuşan Batılı istihbaratçılar, "İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın işi" olduğunu söyledi. (Reuters, Dış Haberler)