İsrail, Şam havalimanı ve çevresini yine vurdu
Artı Gerçek - Suriye ordusu, İsrail'in başkent Şam'daki uluslararası havalimanına füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Havalimanı yakınlarındaki bir askeri deponun da hedef alındığı saldırı sonucunda iki askerin öldüğü, ikisinin yaralandığı açıklanırken, ciddi hasar alan havalimanının kullanıma kapatıldığı belirtildi. Böylece bir yıldan az sürede Şam havalimanı İsrail'in saldırıları nedeniyle ikinci kez kullanıma kapatılmış oldu.
ŞAM HAVALİMANI SABAH SAATLERİNDE YENİDEN KULLANIMA AÇILDI
Ordu, gece saat 02.00 sularında gerçekleşen füze saldırısında kullanılan mühimmatın Taberiye Gölü civarından geldiğinin tespit edildiğini açıkladı. Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre, Suriye Ulaştırma Bakanlığı havalimanının sabah saatlerinde yeniden kullanıma açıldığını duyurdu. Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine muhaliflere yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi ise İsrail'in saldırılarında dört kişinin öldürüldüğünü öne sürdü. İsrail ise saldırıyla ilgili açıklama yapmadı.
'KUDÜS GÜCÜ' VURULDU İDDİASI
Reuters'a konuşan bölgedeki istihbarat kaynakları saldırıda havalimanı yakınında İran'ın Devrim Muhafızları'na bağlı sınır ötesi operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'ne ait bir karakolun vurulduğunu iddia etti.
Suriye'de ordu ve İran'a bağlı milislerin kontrolündeki noktalara sık sık saldırı düzenleyen İsrail, 2022'de füze saldırılarının dozunu daha da artırmıştı. Şam Havalimanı'nda uçuşlar, haziranda da İsrail saldırıları nedeniyle geçici olarak durdurulmuştu.
İsrail, eylül ayında da Halep'te ülkenin en büyük ikinci sivil havalimanına da bir füze saldırısı düzenlemiş, havalimanı günlerce kullanıma kapalı kalmıştı.
İSRAİL GENELKURMAYI SALDIRILARI DOĞRULAMIŞTI
İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kohavi geçen ay, 2021'de dört füze saldırısının gerçekleştiğini ancak şu anda haftada bir böyle saldırıların yapıldığını açıklamıştı.
Kohavi geçen ay Irak'tan Suriye'ye giren bir askeri konvoya düzenlenen hava saldırısını üstlenerek, hedefin İran silahları taşıyan bir kamyon olduğunu öne sürmüştü. Suriye hükümeti, Tahran'ın sahada yalnızca askeri danışmanları olduğunu öne sürerek, Suriye'deki iç savaşta İran'a bağlı milislerin aktif rol oynadığını kabul etmiyor.
Batılı ve bölgesel istihbarat kaynakları ise, İsrail'in kara ikmalini kesintiye uğratmasının ardından Tahran'ın, askeri teçhizatı kendi kuvvetlerine ve Suriye'deki müttefik savaşçılara taşımak için daha güvenilir bir yol olan sivil hava taşımacılığını benimsediğini öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)