İsrailli bakandan Gazze'de 'Nekba' itirafı
Artı Gerçek - İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, 37 gündür yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin kuzeyden güneye sürülmesini İsrail’in kurulabilmesi için 1948’de Filistinlilerin vatanlarından sürüldüğü Nekba'ya (Büyük Felaket) benzeterek "2023 Gazze Nekba'sı" ifadesini kullandı.
İsrail'in 14 Mayıs 1948'de, tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla zorunlu göçe ve katliamlara maruz bırakılan Filistinliler, o günü "büyük felaket" anlamına gelen "Nekba" olarak isimlendiriyor.
Bakan Dichter de, İsrail ordusunun yoğun bombardımanlarla Filistinlileri Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine sürmesini "Gazze Nekba’sı" diye niteledi.
"We are now actually rolling out the Gaza Nakba," says Avi Dichter, Israel's Minister for Agriculture and former head of Shin Bet.
— Hanno Hauenstein (@hahauenstein) November 11, 2023
pic.twitter.com/idUA5lnnmP
SUNUCU SORDU: GEÇİCİ BİR DURUM MU?
İsrail’in "Kanal 12" televizyonunda bir programa katılan Dichter’e sunucu, saldırı altındaki Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden güneyine Mısır sınırına doğru sürgün edilmesinin "geçici bir durum olup olmadığını" yoksa "savaşın amacının bu mu olduğunu" sordu.
Bunun üzerine, İsrail ordusunun operasyon alanındaki nüfusu azaltmak istediğini belirten Dichter, "Bunun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum." dedi. Sunucu, "Bu bir Nekba mı, yoksa geçici bir durum mu?” diyerek sorusunu yineleyince İsrailli Bakan, “Gazze Nekba'sı ile karşı karşıyayız” dedi. Sunucunun bu ifadeyi tekrar ederek "Gazze Nekba’sı mı?" diye sorması üzerine Dichter, "Evet 2023 Gazze Nekba'sı" ifadelerini kullandı.
'ETNİK TEMİZLİĞİN İLK ADIMI'
İsrail yönetiminin Gazze'de yaşayan 2 milyondan fazla Filistinliyi Mısır'ın Sina Çölü'ne sürme planı olduğuna ilişkin endişeler son günlerde artarken, İsrailli insan hakları savunucusu Ofer Neiaman insanların sürülmesini "etnik temizliğin ilk adımı" olarak nitelemişti. AA'ya konuşan Neiman, İsrail'de hükümetin nihai hedefinin Gazze'deki Filistinlileri Mısır'ın Sina Çölü'ne sürmek olduğunu dile getirmişti.
NEKBA NEDİR?
İsrailliler için "kuruluş" günü olan 14 Mayıs 1948, Filistinliler için nüfuslarının yüzde 67'sine tekabül eden 957 bin kişinin vatanlarından zorla çıkarılması, kültürel, sosyal dokunun yok edilmesiyle başlayan ve günümüze kadar devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı anlamına geliyor. O tarihten bu yana nüfus artışıyla Filistinli mültecilerin sayısı dünya genelinde 6 milyonu geçti. Bunların yaklaşık 5,3 milyonu Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) kayıtlı durumda.
'675 KÖY VE KASABA YOK EDİLDİ'
İsrail güçleri Nekba'da Filistinlilere ait 675 köy ve kasabayı yok etti, binlerce Filistinliyi öldürdü. Birçok tarihi Filistin şehri de Yahudileştirildi. Bu süreçte Necef Çölü (Negev) bölgesinde yaşayan Bedevi kabileler yerlerinden edildi. Ayrıca yerleşim bölgelerinin isimleri değiştirilerek kültürel kimlik de hedef alındı. (AA)