İsveç Temyiz Mahkemesi'nden PKK kararı: Yahya Güngör'ün iadesi iptal edildi
Artı Gerçek - İsveç ile bu ülkenin NATO'ya katılım talebini "terörle mücadeleye yeterince önem vermeme" gerekçesiyle henüz onaylamayan Türkiye arasında tartışmaların sürdüğü bir atmosferde İsveç Svea Temyiz Mahkemesi,, "PKK'yi finanse ettiği" iddiasıyla 4,5 yış hapis cezasına çarptırılan 40 yaşındaki Türkiyeli Kürt Yahya Güngör'ün hapis cezasını onadı. Ancak Yüksek Mahkeme bu kişinin cezasını çektikten sonra Türkiye'ye sınır dışı edilmesi kararını iptal etti.
Yüksek Mahkeme'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kişinin "teröre finans sağlamak", "gasp teşebbüsü" ve "silahlı saldırıdan" suçlu bulunduğu ve bir alt mahkemenin verdiği cezanın onandığı belirtildi. Açıklamada, bir alt mahkemenin suçlunun cezasını çektikten sonra Türkiye'ye sınır dışı edilme kararını da iptal ettiği belirtildi. Stockholm Bölge Mahkemesi, 6 Haziran'da bu kişinin "teröre finans sağlamak", "gasp teşebbüsü" ve "silahlı saldırı" suçlarından 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıklamıştı.
Svea Temyiz Mahkemesi, bölge mahkemesinin de yaptığı gibi, Güngör'ün Stockholm'deki bir Kürt iş insanına PKK'ye para ödemesi için silah zoruyla baskı yapmaya çalıştığını tespit etti. Devlet televizyonu SVT'nin haberinde de sanığın ocak ayında PKK için bir restorandan silahla tehdit yoluyla haraç istemesi üzerine tutuklandığını açıklamıştı.
ERDOĞAN 'SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ' DEMİŞTİ
İsveç ve komşusu Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya Nisan ayında ittifaka katıldı. İsveç’in başvurusu henüz Macaristan ve Türkiye'den nihai onay almadı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 16 Eylül'de yaptığı açıklamada İsveç'in üyelik başvurusunun onaylanmasını sonbaharda parlamentoya sevk edeceğini ancak İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Ankara'ya verdiği sözlerini henüz yerine getirmediğini ve kararın TBMM'ye kalacağını söylemişti. Erdoğan, “Stockholm sokaklarında terör eylemleri devam ediyor. Bize verilen sözler tutulmadı. Meclisimin nasıl bir tavır alacağını göreceğiz" demişti.İsveç ise terör örgütü üyeliğini yasadışı hale getiren yeni bir yasa tasarısı da dahil olmak üzere Türkiye ile müzakerelerde üzerinde anlaşmaya varılan talepleri yerine getirdiğini savunuyor.