İsveç: ABD ile savunma işbirliği anlaşması görüşmelerine başladık

İsveç: ABD ile savunma işbirliği anlaşması görüşmelerine başladık
NATO üyeliği onayı Türkiye ve Macaristan'ın engeline takılan İsveç, ABD ile savunma ve güvenlik alanındaki işbirliğini derinleştirme yoluna gidiyor. İsveç hükümeti ABD ile savunma işbirliği anlaşması için görüşmelere başladığıını ilan etti.

Artı Gerçek - Rusya-Ukrayna savaşının ardından olası bir Rus saldırısı korkusuyla ABD öncülüğündeki Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) komşusu Finlandiya ile katılma başvurusu yapan ancak Türkiye ve Macaristan'ın öne sürdüğü şartlar nedeniyle hala onay bekleyen İsveç şimdi de ABD ile güvenlik bağını daha derinleştirmek için bir adım attı.

İsveç hükümeti bugün yaptığı açıklamada ABD ile bir savunma işbirliği anlaşması yapmak için görüşmelere başladığını duyurdu.

ANLAŞMA ABD ASKERLERİNİN İSVEÇ'TEKİ VARLIĞINA YASAL ÇERÇEVE SAĞLAYABİLİR

İsveç Savunma Bakanlığı, bir savunma işbirliği anlaşmasının ABD kuvvetlerinin İsveç'teki varlığı için yasal bir çerçeve oluşturacağını ve NATO üyeliğinin kolaylaştırdığından daha yakın bir ikili işbirliğini mümkün kılacağını söyledi.

Bakanlık açıklamasında "ABD, hem ikili hem de NATO içinde İsveç'in en önemli güvenlik ve savunma ortağıdır" ifadelerini kullandı. Mayıs ayında İsveç, Rusya'nın Ukrayna'a başlattığı askeri saldırıya yanıt olarak Finlandiya ile birlikte NATO'ya katılmak için başvurmuştu ancak başvuru hala NATO üyesi Macaristan ve Türkiye'nin onayını bekliyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson pazar günü yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik girişimlerini aylardır engelleyen Türkiye'nin İsveç'in kabul edemeyeceği bazı taleplerde bulunduğunu söylemişti. Kristersson katıldığı bir güvenlik konferansında, "Türkiye bir yandan bizim yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yaptığımızı teyit ediyor ama aynı zamanda da, bizim yapamayacağımız veya onlara vermek istemediğimiz şeyleri istediklerini söylüyor" demişti.

Kristersson "Türkiye'nin bir karar vereceğine inanıyoruz ancak ne zaman olacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullanmış ve İsveç'in örgüte girişinin onayının Türkiye'nin iç siyasetine ve "İsveç'in ciddiyetini gösterme kapasitesine" bağlı olacağını da sözlerine eklemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar