İsveç, NATO üyeliği için Türkiye'den 'umutlu': Bakan Billstrom TBMM'nin üyeliği ekimde onaylamasını bekliyor
Artı Gerçek - İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom ülkeyi ziyaret eden ABD Kongresi'nden üyelerle görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in planlanan NATO üyeliğini, ekim ayında TBMM yeniden toplandığında onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu ifade etti.
Temmuz ayındaki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bu konuda mutabık kalındığını hatırlatan Billstrom, "İsveç hükümeti yaz boyunca, o zaman ortaya konan kartların şu anda da geçerli olduğu ve Vilnius'ta yapılan açıklamanın hâlâ geçerli olduğu dışında herhangi bir sinyal almadı" dedi.
İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı saldırı başlatmasına tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı. Ancak Türkiye güvenlik işbirliği konusundaki endişelerini gerekçe göstererek üyeliği onaylamamıştı. Aylar süren baskıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinin ardından İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını ekim ayında yaz tatilinin ardından yeniden toplanacak olan parlamentoya sevk edeceğini söylemişti.
Ancak hâlâ İsveç'in yeşil ışık alacağının garantisi yok. Billstrom, parlamentonun egemen bir kurum olduğunu ancak Türkiye hükümetinin Vilnius'ta İsveç'in katılımının parlamento tarafından "hızlı bir şekilde onaylanmasını" sağlama sözü verdiğini belirtti. Billstrom, "Bence bu kendi adına konuşuyor. Bu, Türkiye hükümetinin onay konusunda kararlı olduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN 'KISA ZAMANDA BU İŞİ BİTİRMEK HEDEFİMİZ' DEMİŞTİ
Erdoğan, 11-12 Temmuz’da Litvanya’da gerçekleştirilen zirvede İsveç'in üyeliğine ilişkin Türkiye’nin itirazının kaldırılacağını söylemişti. İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylayacak yerin TBMM olduğunu vurgulayan Erdoğan, onayın ekim ayına yetişip yetişmeyeceğiyle ilgili bir soruya "Şimdi bizim iki aylık bir meclis tatili var. Tabii ekim ayında bu tatilden çıkma durumu söz konusu değil. Zira birçok uluslararası sözleşmeler var birçok görüşülmesi gereken yasa önerileri var. Tabii bunların önem sırasına göre bu attığımız adım da burada yerini alacak. Ama mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek hedefimiz" demişti. Türkiye ile yaşanan gerilim, İsveç'te protestocuların Kuran nüshalarını yakmasının ardından yeniden yükselmişti. (DIŞ HABERLER)