İsveç, protesto eyleminde Erdoğan'ın kuklasının asılmasını soruşturmayacak

İsveç, protesto eyleminde Erdoğan'ın kuklasının asılmasını soruşturmayacak
İsveç geçen hafta başkentteki bir eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuklasını ayaklarından direğe asanlar hakkında soruşturma başlatmama kararı aldı. Bölge savcısı "Eylemin hakaret oluşturduğunu düşünmüyorum" dedi.

Artı Gerçek- Rusya Ukrayna savaşının ardından Finlandiya ile birlikte NATO'ya katılım başvurusu yapan ancak Türkiye'nin "terörizmle suçlanan kişilerin iadesi" engeliyle karşılan İsveç'ten Türkiye'nin tepkisini çekecek bir adım geldi.

Geçen hafta "Rojava için Dayanışma Komitesi" üyeleri başkent Stockholm’de yapılan gösteride Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kuklasını belediye binasının hemen dışında bir direğe ayaklarından asarak sallandırmıştı. Olay Ankara'nın tepkisini çekmiş, İsveç'in Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak eylemden sorumlu olanların yargılanması istenmişti. İsveç’in Türkiye büyükelçisine nota verilirken İsveç Meclis Sözcüsü Andreas Norlen’in Türkiye ziyareti ertelenmişti.

'ÖN SORUŞTURMA BAŞLATMAMA KARARI ALDIM'

Aftonbladet gazetesine konuşan bölge savcısı Lucas Eriksson olayın İsveç yasalarına göre suç olmadığını ve kuklanın asılmasıyla ilgili soruşturma yapmayacaklarını açıkladı. Eriksson “Ben bu davayı hakaret davası olarak almıştım fakat bu eylemin hakaret oluşturduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla ön soruşturma başlatmama kararı aldım” dedi. Eriksson, “Bir inceleme talep edilebilir ve daha sonra başka bir savcı bu davayı inceleyebilir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan olaya İsveç'in muhafazakar Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström tepki göstermişti. Kristersson olayın "İsveç’in NATO üyelik sürecini sabote etmek için yapıldığı" ifadelerini kullanmıştı. İsveç, Türkiye ve Finlandiya arasında Türkiye'nin itirazlarını karşılamak amacıyla 28 Haziran'da Üçlü Muhtıra imzalanmıştı.

Öne Çıkanlar