İsveç, üç çocuk annesi Derdiye Kül'ün Türkiye'ye iadesine karar verdi

Hakkında Türkiye'ye iade kararı verilen Kül'e, 'Virüs nedeniyle uçak bileti alıp seni yollayamıyoruz. Sen kendin bir yol bulursan bize haber ver’ denildi.

İsveç, üç çocuk annesi Derdiye Kül'ün Türkiye'ye iadesine karar verdi

Politik nedenlerle 6 yıl önce İsveç'te iltica başvurusunda bulunan Derdiye Kül hakkında Türkiye'ye iade kararı verildi. Kül, karara pasaport ve kimliğinin olmamasının gerekçe gösterildiğini belirterek, "Konsolosluğa gidersem tutuklanacağım" dedi.

2015 yılında politik nedenlerle İsveç'e göç eden Derdiye Kül (40), 6 yıl önce yaptığı iltica başvurusuna ret yanıtı aldı. Ret kararına yaptığı itiraza da olumlu sonuç alamayan Kül hakkında Türkiye’ye iade kararı verildi ve 29 Nisan’a kadar ülkeden çıkması gerektiği bildirildi.

'KONSOLOSLUĞA GİDERSEM TUTUKLANACAĞIM'

Gazete İsveç'ten Ahmet Tiraj Kaya'ya konuşan Kül, Göçmen Dairesi’nin ret kararında gerekçe olarak kimliğinin ve pasaportunun olmamasını gösterdiğini söyledi. Kül, "Pasaport ve kimliğimin olmamasını neden gösterdiler. Kimliğim ve pasaportum yok. Konsolosluk’a gidemediğimi, oranın Türkiye toprağı olduğunu ve gidersem tutuklanabileceğimi, kendileri isterse konsoloslukla iletişim kurabileceklerini söyledim" dedi.

Kül, ilk karara yaptığı itirazın ardından gelen ikinci ret kararında belirtilen bir diğer gerekçenin ise Göçmen Dairesi’ne sunduğu belgelerin kurum tarafından kopya olarak değerlendirilmesi olduğunu belirtti.

"İtirazıma tekrar ret verildi" diyen Kül, "Belgelerimin hepsinin kopya olduğunu da gerekçe gösterdiler. Hâlbuki ben avukatıma bütün belgelerimin, aile kütüğünün ve hakkımdaki arama kararının orijinalini vermiştim" diye konuştu.

'KENDİ BİR YOL BUL VE DÖN' DENİLDİ

İkinci ret kararını aldıktan sonra, Göçmen Dairesi tarafından atanan avukatın devre dışı kaldığını ve kendisine ulaşamadığını söyleyen Kül, avukat tutmak zorunda kaldığını belirterek sonraki süreci şöyle anlattı:

"En son ret aldıktan sonra çocuklar üzerinden oturum başvurusu yapmayı düşündüm. Avukatım ise, ‘Ret kararına itiraz edelim, sonra çocuklar üzerinden başvuru yapalım’ dedi. Tam o sıra iade kararı geldi. Her şey peş peşe oldu. Çıkış kararında, ‘Virüs nedeniyle uçak bileti alıp seni yollayamıyoruz. Sen kendin bir yol bulursan bize haber ver’ yazıyor."

İsveç'te 6 yıldır dört duvar arasında yaşadığını ve İsveç kimlik numarası olmadığı için çalışma hakkının da olmadığını söyleyen Kül, Türkiye'ye dönerse müebbet hapis cezasına çarptırılacağını belirtti.

TÜRKİYE'DE TUTUKLANMA VE İŞKENCE TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA

Kül, 26 Nisan'da Göçmen Dairesi’yle yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı:

"Ben bir anneyim. Üç tane çocuğum var. Maaşımı keseceklerini söylediler. Ben de ‘Kesin, benim derdim o değil. Ben çocuklarımdan ayrılmak istemiyorum. Türkiye’ye gönderilirsem, hakkımdaki arama kararı elinizde, ömür boyu müebbet alabilirim. Türkiye’de insanların işkenceye maruz kaldığını herkes biliyor’ dedim. Ama görevli bana cevap vermedi. 1,5 yaşındaki çocuğumu emziriyorum. Nasıl ayrılacağım ondan. Beni çocuklarımdan ayırsalar ölürüm, çocuklarım da bensiz yapamaz."

isveç