İtalya açıklarında iki göçmen faciası: '11 ölü, en az 26'sı çocuk 60'dan fazla kayıp'

Akdeniz'deki iki göçmen teknesi faciasında 11 ölüye ulaşılırken, en az 26'sı çocuk 60'dan kayıpla ilgili umut verici açıklama gelmedi. Onlarca kişinin suya gömüldüğü teknenin 8 gün önce Türkiye'den hareket ettiği belirtildi.

Artı Gerçek - İtalya'nın güneyinde göçmen taşıyan iki teknenin batması sonucu, en az 11 kişinin öldüğü, 64 kişinin kayıp durumunda olduğu belirtildi.

LAMPEDUSA ADASI VE KALABRİYA AÇIKLARINDA

Alman kurtarma kuruluşu RESQSHIP, batan bir ahşap tekneden 2'si bilinçsiz olmak üzere 51 kişiyi aldığını ve alt güvertede sıkışıp kalmış 10 ceset bulduğunu duyurdu. Bu kişilerin yolculuk sırasında egzoz gazından zehirlenerek hayatını kaybetmiş olabilecekleri belirtildi.

Hayatta kalanların İtalyan sahil güvenliğine teslim ettikten sonra ölüleri İtalya'nın Lampedusa Adası'na götüren RESQSHIP, X paylaşımında, "Düşüncelerimiz aileleriyle birlikte. Öfkeli ve üzgünüz" dedi.

İLKİNDE SURİYE, MISIR, PAKİSTAN, BANGLADEŞ'TEN GELENLER VARDI

RESQSHIP'in kurtardığı göçmenler, Suriye, Mısır, Pakistan ve Bangladeş'ten geliyordu ve tekneye Libya'dan binmişti.

İkinci göçmen faciası, İtalya'nın Kalabriya bölgesinin yaklaşık 200 km doğusunda gerçekleşti. Teknenin devrilmesi sonucu 60'dan fazla kişi denizde kayboldu. Kurtarılan 12 kişinin Kalabriya'nın Roccella Ionica kasabasına götürüldüğü, içlerinden bir kadının karaya çıktıktan sonra öldüğü aktarıldı.

'BAZILARI HENÜZ BİRKAÇ AYLIK BEBEK'

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), kayıp durumda olan ve boğuldukları sanılan 60'dan fazla kişinin 26'sının çocuk olmasından endişe edildiğini duyurdu.

MSF'den Shakilla Mohammadi, kurtarılanlarla görüştüğünü, teknedeki 66 kişiden haber alınamadığını, aralarında bazıları henüz birkaç aylık olan en az 26 çocuk olduğunu söyledi.

'AFGANİSTANLI AİLELERİN TAMAMI ÖLDÜ'

Mohammadi, "Afganistanlı ailelerin tamamının öldüğü tahmin ediliyor. 8 gün önce Türkiye'den ayrılmışlar ve tekne üç dört gündür su alıyormuş. Bize can yeleklerinin olmadığını ve bazı gemilerin onlara yardım etmek için durmadığını söylediler" dedi.

BM'DEN AB'YE 'İNSAF ÇAĞRISI'

İlk olarak İtalyan ve Yunan arama kurtarma bölgelerinin çakıştığı uluslararası sularda tespit edilen teknenin 8 gün önce Türkiye'den yola çıktığı belirtildi.

BM kurumları, AB hükümetlerine, göçmenlerin "denizde hayatlarını riske atmak zorunda kalmamaları" için Akdeniz'deki arama kurtarma çabalarını hızlandırma, yasal ve güvenli göç kanallarını genişletme çağrılarını yineledi.

ORTA AKDENİZ'DE 10 YILDA 23 BİN 500 ÖLÜM

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2014'ten bu yana 749'u bu yıl içinde olmak üzere 23 bin 500'den fazla göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu Orta Akdeniz, dünyanın en tehlikeli göç rotalarından biri konumunda.

İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz, son yıllarda Avrupa'ya göç akınının en yoğun güzergahı.

KURTARMA STK'LERE HAVALE

Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan göçmenleri, bu güzergahta Avrupa devletlerinin görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli STK'ler kurtarıyor. Ancak AB ülkelerinin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük çeken STK'ler, geçen yıldan bu yana İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede daha fazla zorlukla karşılaşıyor. (Reuters, BBC, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar