İtalya, Türk kahvesinin de içinde olduğu UNESCO listesine espresso için başvurdu
İtalya, espresso kahvenin 'basit bir içecekten çok daha fazlası' olduğunu iddia ederek UNESCO statüsüne başvurdu.
İtalya, 19. yüzyılda Torino'da yaratıldıktan sonra hızla ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçası haline gelen espresso kahve için UNESCO mirası statüsüne başvurdu.
İki yıl önce Napoli pizzasını UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine sokmayı başaran İtalyanlar bu defa espresso kahvesi için de aynı ünvanı almak üzere kolları sıvadı.
Listede bulunan Türk kahvesine rakip olan İtalyanlar kendi tekniklerinin de koruma altında olması gerektiğini savunuyor.
'BİZİ DÜNYADA FARKLI KILAN SOSYALLİĞİMİZİN BİR İFADESİ'
İtalya'nın Tarım Bakan Yardımcısı Gian Marco Centinaio, yaptığı açıklamada, İtalya'nın, espresso kahvesinin UNESCO 'somut olmayan kültürel miras' listesine eklenmesi için teklif verdiğini söyledi.
Centinaio, "İtalya'da kahve basit bir içecekten çok daha fazlasıdır. Gerçek bir ritüel, ulusal kimliğimizin ayrılmaz bir parçası ve bizi dünyada farklı kılan sosyalliğimizin bir ifadesidir" dedi.
Centinaio, bir fincan espressonun 'tüm İtalyanlar için sosyal ve kültürel bir ritüeli' temsil ettiğini, edebiyata da yansıdığını ve Napoli'den Venedik'e, Trieste'ye, Roma'dan Milano'ya tüm ülke tarafından beğenildiğini ifade etti.
Centinaio, İtalya'nın teklifinin ulusal UNESCO komisyonu tarafından onaylanacağından ve 31 Mart'a kadar Paris'e gönderileceğinden emin olduğunu belirtti.
'GERÇEK BİR ESPRESSO' NASIL OLMALI?
Geleneksel İtalyan Espresso Kahvesini Koruma Komsorsiyumu gerçek bir espressonun sahip olması gerektiği özellikleri de sıkı bir şekilde tanımlamış.
Buna göre bir fincan kahvenin 7 ila 9 gram kahve çekirdeğinden çekilerek suyla birlikte toplamda 13 ila 25 mililitre olması gerekiyor. Espresso kahve 20 ila 27 saniye arasında demlenmesi ver önceden ısıtılmış porselen fincanda ikram edilmesi gerekiyor.
Elbette espressonun en ayırt edici özelliği üzerindeki köpük tabakası olmazsa olmazı. Gerçek bir espressonun testten geçmesi için yüzeyi kaplayan bu tabakanın 120 saniye formunu bozulmadan koruması gerekiyor.
Orijinal espressoyu korumak ve teşvik etmek amacıyla 1998 yılında kurulan İtalyan Espresso Enstitüsü'ne göre, pazar yılda 4 milyar avrodan daha fazla bir değere sahip ve İtalyanların yüzde 90'ından fazlası her gün (genellikle porselen fincanda servis edilen) bir fincan espresso içiyor.