Japonya'da 7.6 büyüklüğünde deprem tsunami tetikledi, halka kıyı bölgelerini terk etme uyarısı yapıldı

Pasifik'teki ada ülkesi Japonya'nın orta kesiminde 7.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin ardından tsunami alarmı verildi. Bölge sakinlerine tahliye ve olası artçılara hazırlanmaları yönünde uyarılarda bulunuldu.

Artı Gerçek - Japonya'nın orta kesimindeki Honşu Adası'nın batısında 5.4 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

Japonya Meteoroloji Kurumu, İşikawa, Niigata ve Toyama idari bölgelerinin batı kıyı bölgeleri boyunca tsunami uyarısı yayımladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden de Japonya kıyıları boyunca depremin merkez üssünden 300 kilometre uzakta tehlikeli tsunami dalgalarının olası olduğuna dair uyarı geldi.

BAZI EVLER ÇÖKTÜ, İNSANLAR SAKLANACAK YER ARADI

Japon ulusal yayın kuruluşu NHK, İşikawa'nın sahil kenti Suzu'da bir binanın toz bulutu içinde çöktüğü, Kanazawa kentinde evleri sarsılan insanların masaların altına sindiği ve diğer yakadaki başkent Tokyo'da binaların sallandığına dair görüntüler yayımladı.

DERHAL YÜKSEK YERLERE TAHLİYE UYARISI

Işikawa idari bölgesinin kıyı kesimindeki Noto'ya 5 metreye kadar yükselen dalgaların ulaştığını duyuran NHK, Noto bölgesinde yaşayanlardan "hemen yüksek yerlere tahliyelerinin" istendiğini söyledi.

Komşu Niigata ve Toyama için de tsunami uyarıları yayımlanarak buralara çarpacak dalgaların 3 metreye ulaşabileceği belirtildi.

İlkin yüksekliği 1 metre 20 santimetreyi vuran dalgaların İşikawa idari bölgesindeki Wajima şehrinin kıyılarına çarptığı bildirildi.

DEVLET TELEVİZYONUNDA 'KOŞ, KAÇ' YAYINI

Devlet televizyonu, büyük harflerle önce "TAHLİYE", sonra "KOŞ" yazısı koyarak depremden etkilenen bölgelerin sakinlerine kış şartlarına rağmen derhal daha yüksek yerlere kaçmaları çağrısı yaptı.

TSUNAMİ TETİKLENMEDEN ÖNCE 4'DEN BÜYÜK 21 DEPREM

Bunun İşikawa idari bölgesinde meydana gelen 7'den büyük ilk deprem ve kayıtların tutulmaya başlandığı 1885'ten beri Noto Yarımadası'nda meydana gelen en büyük deprem olduğunu belirten Meteoroloji Kurumu, tsunamiden önce Japonya'da 4'den büyük toplam 21 deprem meydana geldiğini açıkladı.

HÜKÜMET, İNSANLARIN ENKAZDA KALDIĞI 6 VAKA DUYURDU

Japonya'nın Kabine Baş Sekreteri Yoşimasa Hayaşi, bölge sakinlerine olası artçı depremlere hazırlıklı olmaları ve depremle tsunamiden korunmak için güvenli yerlere gitmeleri çağrısı yaptı. Hükümet Sözcüsü Hayaşi, insanların yıkılan evlerin enkazında kaldığı 6 vaka olduğunu, 6 kişi mi ya da daha fazlasının mı sözkonusu olduğunu söyleyemeyeceğini, ama binaların yıkıldığına dair birden fazla ihbar olduğunu dile getirdi.

BAŞBAKANDAN DA TAHLİYE ÇAĞRISI

Ardından Başbakan Fumio Kişida, yetkililerin hasarın boyutunu değerlendirdiğini ve bölge sakinlerinin yeni sarsıntılara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Kişida, "Yurttaşların olası başka depremlere karşı tetikte olmaları gerekiyor. Aynı zamanda tsunamilerin beklendiği bölgelerdeki insanları mümkün olan en kısa sürede tahliyeye çağırıyorum" dedi.

36 BİNDEN FAZLA EVE ELEKTRİK VERİLEMEDİ

Tsunami uyarısı yayımlanan bölgelere elektrik sağlayan şirketlerden Hokuriku, İşikawa ve Toyama'da 36 binden fazla eve elektrik verilemediğini açıkladı.

KARA VE HAVA ULAŞIMI AKSADI

Bölgede kara ve hava ulaşımı sekteye uğradı. Depremin merkez üssü çevresinde birçok büyük otoyol kapatıldı. İşikawa'ya yüksek hızlı demiryolu hizmetleri askıya alındı. ANA havayolu, Toyama ve İşikawa havalimanlarına giden dört uçağı depremin ardından havada geri çevirirken, Japon Havayolu da Niigata ve İşikawa'ya uçuşlarının çoğunu günün geri kalanında iptal etti.

TELEFON VE İNTERNET HİZMETLERİNDE KESİNTİ

Telekom operatörleri Softbank ile KDDI, İşikawa ve Niigata'da telefon ve internet hizmetlerinde kesintiler olduğunu bildirdi.

GÜNEY KORE'DE DE TAHLİYE UYARISI

Güney Kore Meteoroloji Kurumu da 0.3 metreye varan yükseklikte tsunami dalgalarının ülkenin doğu kıyısını vurabileceği konusunda uyardı. Ardından Güney Kore'nin doğusundaki Gangvon vilayetinin kıyı kesiminde yaşayanlara yüksek yerlere çıkmaları uyarısı yayımlandı.

RUSYA VE KUZEY KORE'DE TSUNAMİ ALARMI

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, ülkenin en doğusundaki Sahalin Adası ve doğu kıyısındaki Vladivostok ile Nahodka şehirleri için tsunami alarmı verdi. Ardından Kuzey Kore'de tsunami uyarısı yapıldı.

GÖZLER NÜKLEER SANTRALLERE ÇEVRİLDİ

Tsunami uyarısının ardından hemen nükleer enerji santrallerinde kontroller yapıldı. Nükleer Düzenleme İdaresi'nin Japonya Denizi kıyısındaki nükleer santrallerde herhangi bir sıkıntı olmadığını açıklamasının ardından hükümet de nükleer sorun olmadığını doğruladı.

Hokuriku'nun depremin merkez üssüne en yakın konumda bulunan Işikawa'daki Şika santrali, düzenli inceleme için depremden önce iki reaktörünü zaten durdurduğunu ve depremden herhangi bir etki görmediğini duyurdu.

FUKUŞİMA NÜKLEER FELAKETİNİN İZLERİ SİLİNMEDİ

Japonya, 11 Mart 2011'de en büyük depremini yaşamıştı. Yine Honşu Adası'ndan meydana gelen, ama doğu kıyısını sarsan 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği dev tsunami, 18 bin kişinin yaşamına mal olmuş, bazı yerleşimleri haritadan silmişti. Dev dalgalar Fukuşima nükleer santralini de vurmuş, reaktörleri su basmış ve büyük bir felakete yol açmıştı.

O ZAMANDAN BERİ İLK BÜYÜK TSUNAMİ UYARISI

Bunun dalgaların 40 metre yüksekliğe ulaştığı Mart 2011 depreminden beri "ilk büyük tsunami uyarısı" olduğu belirtildi.

PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ'NDE OLMANIN BEDELİ

Japonya, birçok tektonik plakanın buluştuğu Pasifik Ateş Çemberi adı verilen bölgedeki konumu nedeniyle Dünya'daki sismik açıdan en aktif ülkelerden biri. Sürekli deprem tehdidi, Japonya'nın dünyanın en gelişmiş tsunami uyarı sistemlerinden birini geliştirmesine yol açtı. (Reuters, BBC, Dış Haberler)