Johannesburg'da evsizlerin kaldığı binadaki yangında ölenlerin sayısı 74'e yükseldi: Kentin konut sorunu gündemde

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde dün evsizlerin kaldığı ve çetelerce "gasp edildiği" belirtilen binadaki yangında 74 kişi öldü. Kentin konut sorunu hakkında tartışmalar alevlenirken binada ceset arama çalışmaları sürüyor.

Johannesburg'da evsizlerin kaldığı binadaki yangında ölenlerin sayısı 74'e yükseldi: Kentin konut sorunu gündemde

Artı Gerçek - Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg'da dün sabah yaşanan yangında ölenlerin sayısı 74'e çıktı. Evsizlerin yaşadığı beş katlı binada ölenlerin 12'si çocuklardan oluşuyor. Yangında 50'den fazla kişi de yaralandı. Binada yangında başka ölen olup olmadığını belirlemek için arama çalışmaları devam ediyor.

SADECE 12'Sİ TEŞHİS EDİLEBİLDİ

Gauteng eyaleti Adli Patoloji Hizmetleri'nden Thembalethu Mpahlaza, cesetlerin çoğunun tanınmayacak şekilde yandığını ve müfettişlerin kimliklerini tespit etmek için arkadaşlarından ve akrabalarından alınan DNA örneklerine güvenmek zorunda kalacaklarını söyledi. Mpahlaza, şu ana kadar çıkarılan 74 cesetten sadece 12'sinin gözle teşhis edilebildiğini de sözlerine ekledi.

GÜNEY AFRİKA LİDERİ: KONUT SORUNUNU ÇÖZMEYE BAŞLAMAMIZ İÇİN UYANDIRMA ÇAĞRISI

Yangının nedeni hala belirlenmezken Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa olay yerinde gazetecilere yaptığı konuşmada “yangından derslerin alınması gerektiğini” söyledi. Güney Afrika lideri, “Bu, şehirdeki konut sorununu çözmeye başlamamız için bir uyandırma alarmı” dedi.

Olayın araştırılması ve gelecekteki trajedileri önlemek için dersler çıkarılması gerektiğini söyleyen Ramaphosa binanın daha önce istismar edilen kadın ve çocukların kalması için kullanıldığını ve ancak kira kontratı sonlanınca "çeteler tarafından gasp edildiğini" söyledi. Johannesburg belediyesi binanın kendi envanterlerinde olduğunu ancak çetelerin binanın kontrolünü ellerinde tuttuğunu kabul etmişti .Ramaphosa sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konunun üzerine gitmeli ve şehir merkezindeki barınma, konut ve hizmet sorunlarıyla başa çıkmanın etkili yollarını bulmalıyız.

'GASP EDİLMİŞ BİNALAR' NEDİR VE SORUN NE ZAMAN BAŞLADI?

Peki Johannesburg'un "ele geçirilen" binaları nedir ve insanlar neden buralarda yaşıyor?

1994'te Apartheid rejiminin sona ermesinden bu yana, Güney Afrika'nın Gauteng eyaletindeki en büyük şehri Johannesburg'daki konut krizi, büyük işletmelerin şehir merkezinden zengin banliyölere taşınmasıyla daha da kötüleşti. 1990'larda ve 2000'lerde suç örgütleri boş kalan binaları "ele geçirmeye" ve yasadışı olarak kiralamaya başladı. Bu binalar kısa sürede uyuşturucu suçlarının ve diğer kanunsuzlukların harap merkezleri haline geldi. Johannesburg Mülk Sahipleri ve Yöneticileri Derneği Genel Müdürü Angela Rivers, bazı durumlarda suç örgütlerinin sahte tapularla binaları işgal ettiğini söyledi. Rivers, burada yaşayan insanların suçluların mülk sahibi olduğuna ikna edildiğini veya kira ödediklerini ya da dışarı itildiklerini söyledi. Bu binalarda çok sayıda Afrika ülkesinden gelen göçmenlerin yaşadığı belirtiliyor.

KONUT SORUNU NE KADAR BÜYÜK?

Johannesburg kentinin yer aldığı Gauteng eyaletinden bir yetkili etkilisi perşembe günü yaptığı açıklamada eyalette en az 1.2 milyon kişinin evsiz olduğunu söyledi. Johannesburg Mülk Sahipleri ve Yöneticileri Derneği Genel Müdürü Angela Rivers da sadece Merkezi İş Alanı'nda çoğu belediyeye ya da il hükümetine ait 57 gasp edilmiş bina olduğunu bildiğini söyledi.

Uzmanlar bu tür binaların kötü yönetildikleri ve su ve elektrik gibi olanaklara çok az erişimleri olduğu için gasp edilmeye meyilli olduklarını söylüyor. Sosyo-Ekonomik Haklar Enstitüsü'nün kıdemli sorumlularından Edward Molopi, şehir merkezindeki harap binaların çoğunda ayda 3,500 randdan (190 dolar) daha az kazanan ve bölgede yaşayanların yarısından fazlasını oluşturan insanların oturduğunu söyledi. Molopi, bu kişilerin iş olanaklarına daha yakın konutlar aradıklarını ve belediye yönetiminin bu kişilerin konut ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca birçoğu resmi konutlarda kalmak için uygun belgelerden yoksun ve kayıt dışı işlerde çalıştıkları için herhangi bir resmi kimlik belgesi almaları mümkün değil.

SORUNLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN NE YAPILDI?

Gauteng eyaleti İnsan Yerleşimleri departmanı başkanı Lebogang Isaac Maile, Johannesburg'da geliştirilmeye ihtiyacı olan 23 gasp edilmiş bina tespit edildiğini söyledi. Yaklaşık 100 binanın görünürde sahibi yoktu. "Savunmasız insanları avlayan karteller var. Çünkü bu binaların çoğu olmasa da bazıları aslında insanlardan kira toplayan bu kartellerin elinde" dedi. Yetkililerin sorunu nasıl çözmeyi planladıkları konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. (DIŞ HABERLER)