Wikileaks kurucusu Julian Assange'in tutukluluğu ABD'de iki uç siyasiyi yan yana getirdi

Wikileaks kurucusu Julian Assange'in tutukluluğu ABD'de iki uç siyasiyi yan yana getirdi
WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın tutukluğu, ABD siyasetinde aşırı sağcı Greene ile Demokrat Parti'nin ilerici kanadının öne çıkan isimlerinden Cortez'i yan yana geldi. İki isim, Biden'a, Assange'nin suçlarının düşürülmesi için talepte bulunanlar arasında.

Artı Gerçek - ABD'ye ait gizli belgeleri açıklamakla suçlanan Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın tutukluluğu, ABD'de aşırı sağcı Cumhuriyetçi ve Trump destekçisi Marjorie Taylor Greene ve Demokrat Parti'nin ilerici kanadının öne çıkan isimlerinden Alexandria Ocasio-Cortez'i buluşturdu.

Politik açıdan birbirine tamamen farklı uçlarındaki bu iki isim, ABD Başkanı Joe Biden'a, Julian Assange'ın iadesini istemeyi bırakması ve suçlamaları düşürmesi için talepte bulunan 16 Kongre üyesi arasında yer aldı. 16 Kongre üyesi, Assange'ın iadesinin istenmesine yönelik ısrarcı tutumun devam etmenin ABD ile Avustralya arasındaki ikili ilişkileri bozacağını savunuyor.

'ÖZGÜR BASININ ÇALIŞMASINI ENGELLEME RİSKİ TAŞIYAN GEREKSİZ BİR SORUŞTURMA BAŞLATMAMALI'

Dokuz farklı gazetede yayımlanan mektupta Biden'a, "Yönetimin faaliyetleri hakkında kamuyu bilgilendirmek için kaynak aramak ve kanıt belgelemek gazetecinin görevleri arasındadır" denildi.

Kongre üyeleri, tutuklu bulunan Assange için “ABD, yaygın gazetecilik uygulamalarını suç haline getirme ve dolayısıyla özgür basının çalışmasını engelleme riski taşıyan gereksiz bir soruşturma başlatmamalı. Bu davanın mümkün olan en kısa sürede kapatılmasını sağlamanızı rica ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu bulunan Assange, ABD'ye iade edilmemek için yasal mücadele veriyor. Assange, ABD'ye iade edilmesi durumunda casusluk yasası kapsamında yargılanacak.

DAVA SÜRECİ

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden, Assange hakkındaki suçlamaların düşürülmesini istemişti.

Albanese, Assange'ın durumunu, WikiLeaks'e belge sızdıran ABD askeri Chelsea Manning'inkine benzeterek Manning'in ABD'de özgürce yaşadığına, Assange'a yönelik tutumun ise aynı olmadığına dikkati çekmişti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar