Kabil'de kadınlardan Taliban gölgesi altında 8 Mart yürüyüşü
Taliban yönetimindeki Afganistan'da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçiler Günü'nde başkent Kabil'de bir eylem yaptı. Kadınlar uluslararası toplumdan Taliban'ı kadınların haklarını ihlal eden uygulamalardan sorumlu tutulması çağrısında bulundu.
Artı Gerçek - 2021'nin ağustos ayında Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da kadınlar kendilerine uygulanan ayrımcı uygulamalara karşı 8 Mart Dünya Emekçiler Günü'nde ses yükseltti. AFP'nin aktardığına göre Başkent Kabil'de toplanan yaklaşık 20 kadın, Taliban'ın kadınlara karşı uyguladığı şeriat uygulamalarını eleştirdi. Kadınlar uluslararası topluma Taliban'ın kadınların haklarını ihlal eden uygulamalardan sorumlu tutulması çağrısı yaptı.
Eylemci kadınlardan biri yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler'in Afgan halkının kaderi hakkında kesin ve ciddi bir karar alma zamanı geldi" dedi.
TALİBAN KADINLARI KAMUSAL YAŞAMDAN NEREDEYSE TAMAMEN SİLDİ
Taliban yetkilileri iktidara geldikten sonra kadınları kamusal yaşamdan tamamen silecek adımlar attıç Kadınların bazı devlet daireleri haricinde çalışması yasaklandı, evde oturmaları karşılığında önceki maaşlarının sadece bir kısmı ödenmeye başlandı. Kadınların parklara, spor salonlarına ve hamamlara gitmesi yasaklandı, kamusal alanlarda burka gibi katı tesettür kurallarına uymaları zorunluluğu getirildi. Kadınların ve kız çocukların üniversite, lise ve ortaokul düzeyinde eğitim alması yasaklanırken kadınların STK'larda çalışmasına da yasak getirildi.
BM AFGANİSTAN MİSYONU: MUAZZAM BİR KENDİNE ZARAR VERME EYLEMİ
Afganistan'daki BM misyonu başkanı Roza Otunbayeva, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Afgan kadınları ve kız çocuklarını kamusal alanın dışına itmeye yönelik sistemli ve kasıtlı çabalara tanık olmak üzücü" dedi. BM misyonu, Afganistan'ın dünyanın en büyük insani ve ekonomik krizlerinden bazılarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, kadınlara yönelik baskının "ulusal düzeyde muazzam bir kendine zarar verme eylemi" olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler'in Afganistan'daki kadınlar özel temsilcisi Alison Davidian da hükümetin politikalarının sonuçlarının "tüm Afganları etkilediğini ve nesiller boyunca yankılanacağını" söyledi.
Hiçbir ülke, Taliban hükümetini Afganistan'ın meşru yöneticileri olarak resmen tanımadı. Taliban ile yardım ve tanınma müzakerelerinde en önemli noktalardan biri kadınların eğitim hakkı. Yardım kuruluşları, ülkedeki 38 milyon insanın yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğunu ve yaklaşık dört milyon çocuğun yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)
Rusya'nın 'en güçlü kadınından' 8 Mart mesajı: Rusya 'tehlikeli cinsiyet oyunları' oynamayacak
Siyasilerden '8 Mart' mesajları: 'Ülkemiz çok yakında mutlu kadınların ülkesi olacak'
Kanada'da LGBTİ+ ve kürtaj karşıtı yasalar yürürlükten kaldırıldı