Kabus Wuhan'a geri döndü: 900 bin kişi karantinada

Covid-19 pandemisinin sıfır noktası olarak bilinen Wuhan'da yeniden karantina uygulanmaya başlandı. Kentin bir mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kabus Wuhan'a geri döndü: 900 bin kişi karantinada

Artı Gerçek - 'Sıfır Covid politikası' izleyen Çin'de, vakaların yeniden artmaya başlaması üzerine sıkı tedbirler geri döndü. Üç yıl önce ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği şehir olan Wuhan dahil, bir dizi kentte kapanma kararı alındı.

Wuhan'da bu hafta her gün 20-25 yeni vaka tespit edilmesi sonrası, kent merkezinde yer alan mahallelerden Hanyang'da pazar gününe kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çin Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, karantina altındaki bölgede süpermarketler ve eczaneler dışında zaruri olmayan küçük işletmeler de kapalı olacak. Kentteki vakalardan birinin yerel domuz tedariki zinciriyle bağlantılı olduğunun ortaya çıkması sonrası domuz satışı da askıya alındı.

'Covid-19'un sıfır noktası' sayılan Wuhan'da Pekin yönetiminin aldığı sert tedbirler pandeminin ilk günlerinde tartışma yaratmıştı.

1230 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

Sert tedbirlerle Nisan 2020'de virüsü bastırmayı başaran Çin'de, uzun süre hiç vaka görülmemiş ve ülkedeki kalabalık partiler dünya gündemine oturmuştu. Ancak temmuz ayında tekrar yükselişe geçen vaka sayıları hükümeti yeniden sert tedbirler almaya sevk etti.

Geçen hafta 1230 yeni vaka bildirilmesiyle, Guangzhou ve Datong gibi şehirlerde Covid önlemleri kapsamında karantina ve sokağa çıkma yasağı tedbirleri yeniden uygulanmaya başladı. Pekin'de de bir eğlence merkezi önlemler kapsamında süresiz olarak kapatıldı.

ÖNLEMLER SEBEBİYLE EKONOMİK GÖSTERGELER BOZULUYOR

"Sıfır Covid" politikası, kitlesel test uygulamaları ve seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere bir dizi sert tedbiri ifade ediyor. Çin Komünist Partisi'nin 20. Ulusal Kongresi'nde yeniden başkan seçilen Şi Cinping hükümetin aldığı tedbirleri "hayat kurtardığı" gerekçesiyle savunurken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in ekonomik göstergeleri dördüncü çeyrekte bozulma gösterdi.

Uzmanlar, virüsün yayılması sebebiyle tekrar devreye sokulan seyahat kısıtlamaları ve deniz ticaretine getirilen kontrollerin büyümeyi yavaşlatmasından endişe ediyor. (DIŞ HABERLER)

çin wuhan COVID-19 salgını